Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Indiából érkezett tárgyakkal gyarapodott a nagykanizsai Sass Brunner-gyűjtemény

Fából készült utazóládákban és papírdobozokban összecsomagolva a több száz darabos, személyes tárgyakból álló gyűjteményt szombat este szállították Nagykanizsára.
India miniszterelnökének kitüntetésével, a dalai láma ajándékával és japán ruhákkal is gyarapodott az Indiában nagy becsben tartott Sass Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet szülővárosuknak adományozott gyűjteménye, amelyet vasárnap csomagoltak ki Nagykanizsán.

Fából készült utazóládákban és papírdobozokban összecsomagolva a több száz darabos, személyes tárgyakból álló gyűjteményt szombat este szállították Nagykanizsára. A diplomáciai küldemény Orbán Viktor miniszterelnök különgépével érkezett meg a hét végén Indiából Budapestre, onnan pedig végső állomáshelyére, a zalai városba - ismertette a vasárnapi csomagbontáskor Cseresnyés Péter, a város polgármestere (Fidesz-KDNP).

Indiából érkezett tárgyakkal gyarapodott a nagykanizsai Sass Brunner-gyűjtemény. Fotó: MTI/Varga György

A Kőfalvi Csillával, a Sass Brunner-gyűjteménynek otthont adó Képzőművészetek Háza és Magyar Plakát Ház igazgatójával közösen felbontott dobozokból, zsákokból egyebek mellett az indiai miniszterelnök 1983-ban Brunner Erzsébetnek adományozott díja, a dalai lámától 1993-ban kapott kitüntetése, több japán és indiai ruha és szőnyeg került elő. A művésznő festőállványa, palettái és ecsettartója mellett könyvek, katalógusok, összesen 29 oldalnyi listán szereplő, több száz tételes személyes hagyaték volt megtalálható.

Cseresnyés Péter felidézte, hogy a festőművész még életében, 1987-ben adományozta saját és édesanyja alkotásainak egy részét a szülővárosnak, ahová 1997-ben újabb képek érkeztek. Halála után, 2007-ben kapta meg Nagykanizsa az örökség legnagyobb részét, most pedig a magyar kormány segítségével juthatott Zalába a személyes tárgyak sokasága.

Kőfalvi Csilla elmondta: 2010-ben járt Indiában, s akkor derült ki számára is, hogy a két festőművész hagyatékából Indiában csak a képeket tartották értékesnek és megőrzendőnek, a személyes tárgyak, emlékek barátokhoz, ismerősökhöz kerültek. Az indiai magyar kulturális intézettel közösen sikerült két éven át összegyűjtenie olyan tárgyakat, amelyek Európában egy életmű értékes darabjainak számítanak.

Indiából érkezett tárgyakkal gyarapodott a nagykanizsai Sass Brunner-gyűjtemény. Fotó: MTI/Varga György

Hozzátette, hogy a kicsomagolás után leltárba veszik és restaurálják a csomagok tartalmát, a tervek szerint pedig még idén egy kiállítást is összeállítanak belőle Nagykanizsán.

Anya és lánya, Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet Nagykanizsáról indult az 1920-as években még meglehetősen szokatlan világjáró útra. Kairó, Alexandria és Bombay, majd néhány évvel később Japán, utána Hawaii és az Egyesült Államok, valamint Nagy-Britannia érintésével tértek vissza a második világháború előtt Magyarországra, hamarosan azonban végleg áttelepültek Indiába.

Kiváló kapcsolatokat ápoltak a kor legnagyobbjaival, megfestették a dalai láma, Rabindranath Tagore, Mahatma Gandhi, Pandit Nehru és Indira Gandhi portréját, munkásságuk India nemzeti örökségének szerves részévé vált.
Sass Brunner Erzsébet 1950-ben, Brunner Erzsébet 2001-ben hunyt el. Óriási, mintegy 1800 darabos festménykollekciójukból - a korábban adományozott 250 mellé - több mint 650 mű került a szülővárosba, Nagykanizsára. A budapesti Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum 62 alkotást őriz, az életmű fennmaradó része pedig Indiában maradt az ország nemzeti kincseként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Gordon ˝kétes ügyeiről˝ indított honlapot a Fidelitas

Gordon élete címmel interaktív honlapot indított a Fidelitas az Együtt-PM szövetség vezetőjének "kétes ügyeiről". Tovább olvasom