Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Indiai képzőművészek bemutatkozása Budapesten

Indiai képzőművészek mutatkoznak be Budapesten: szerdán az Inda Galériában nyílik meg a nemzetközi hírű Csintan Upadzsaj (Chintan Upadhyay) Hiba/Mistake című tárlata, csütörtöktől pedig a Szandarb (Sandarbh) művészeti csoport 12 alkotójának kiállítása látható Textus - Kontextus címmel a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) Barcsay-termében.
Az indiai művészek első budapesti bemutatkozása Erőss István képzőművész, az egri Esterházy Károly Egyetem tanszékvezetőjének kezdeményezésére valósult meg. Mint azt az MTI-nek elmondta, 2009 januárjában 10 magyar alkotó járt Dzsajpurban - köztük Gaál József és Szurcsik József, az MKE tanára - és most viszonzásképpen állítanak ki Budapesten az indiai művészek.

Csintan Upadzsajjal, a Mumbaiban (régi nevén: Bombay) alkotó művésszel Erőss István Csíkszeredában ismerkedett meg egy művésztelepen. Akkor kiderült, hogy a mumbai művész is alapított és vezet alkotócsoportot, a Szandarbot.

Az indiai képzőművész az Inda Galériában a világszerte ismert csecsemősorozatából mutat be festményeket és szobrokat. A művek a hagyományos indiai miniatúra és a kortárs művészet közötti átjárhatóságot bizonyítják, és a futurisztikus ábrázolás arra utal, hogy az ember beavatkozik a genetikába és uniformizálja a társadalmat - fejtette ki Erőss István.

A Csintan Upadzsaj szervezte művésztelep alkotói közül 12 fiatal kortárs képzőművész alkotásaiból válogatott fotókat, installációkat, videómunkákat Erőss István - ezek láthatók az MKE Barcsay-termében.

A kiállító művészek falvakban dolgoznak, a munkához alapanyagot nem kapnak, műtermük nincs, a helyiekkel kell kialakítaniuk olyan viszonyt, hogy bizalommal legyenek irántuk, és a művészek elleshessék tőlük kézműves tudományukat. Sajátos művészetük, amely az úgynevezett natural artból, illetve a land artból nőtte ki magát, mára nemzetközi mozgalommá vált - hangsúlyozta a tanszékvezető, aki azt is elárulta, hogy december 20-án három magyar képzőművész utazik Indiába, Radzsasztánba, egy falusi művésztelepre.

Erőss István a tárlatok előzményeiről szólva hozzátette: először hét éve rendeztek hasonló csere-kiállításokat, amikor tíz magyar művész Tokióban, japán művészkollégáik pedig Magyarországon mutatkoztak be. Azóta már mongol, tajvani és koreai alkotókkal is szerveztek ilyen programot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készül a klímabarát otthon II. program

Készül a klímabarát otthon II. program, amely családi házak energetikai javítására 60 százalékos… Tovább olvasom