Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Indoklás nélkül bocsátották el a főmeteorológust

Budapest - A meteorológus szakmát is megdöbbentette, hogy indoklás nélkül elbocsátották Bozó László akadémikust az Országos Meteorológiai Szolgálat éléről - ismerteti a csütörtöki Népszabadság.
A lap úgy tudja, hogy Bozó László sem szakmai, sem gazdálkodási hibát nem követett el. A napilap információi szerint a főigazgató felmentését Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára kezdeményezte, de a felmentést a miniszter írta alá.

Bozó László 2007-ben hat évre nyerte el pályázat útján ezt a posztot. Elődje az a Dunkel Zoltán volt, aki - a Népszabadság információ szerint - most átveszi Bozó László helyét. Dunkel Zoltán az utóbbi hónapokban egy környezetügyi háttérintézmény megszervezését kapta feladatként Illés Zoltántól, de ez a szervezet nem jött létre. A Népszabadság emlékeztet arra, hogy a szintén meteorológus Dunkel Zoltán neve a 2006 augusztus huszadiki vihar nyomán vált ismertté.

Az öt halálos áldozattal járó természeti csapás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálatnál is vizsgálat indult. Az eljárás megállapításai szerint az előrejelzések és riasztások során az ügyeletesek szakszerű tájékoztatást adtak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak. Az ünnep és a közelgő vihar miatt indokolt fokozott figyelem elmulasztása miatt viszont az intézményt felügyelő miniszter írásbeli figyelmeztetésben részesítette Dunkel Zoltánt. Dunkel maga is azt mondta nyilatkozatában, hogy felelősséget érez a történtek miatt. Úgy vélte, jobban kellett volna figyelni az információ átadására, illetve a visszacsatolásra - olvasható a napilapban

Olvasóink írták

 • 20. szilléri 2011. február 12. 13:03
  „Ha nem működik a kupleráj nem a bútort kell kicserélni!

  Az emlékezetes augusztus 20-án nem voltak toppon a meteorológusok.

  A napi időjárás jelentések kb olyanok mint a horoszkóp a DM-ben.”
 • 19. novaklaszlo56 2011. február 11. 07:19
  „Igaz, Vörcsi! Például a legendás narancs színű bikát, amelyik nagyot bődül, ha vörös az ég alja. És akkor lesz nagy szél, mely felkavarja a Zavart. Vagy a Kicsi, De Nagyon Pökhendi levelibékát, amelyik folyton felrohangál a létrán - mint állítólag tegnap is Siófokon -, de az égi áldás csak nem érkezik... :D”
 • 18. Vörcsi 2011. február 11. 07:07
  „17. novaklaszlo56 2011.02.11. 06:02

  Igen! Erre gondoltam! És még számos variáció elképzelhető, bele lehetne szőni pl. a néphit szerint különleges megérzéssel megáldott állatokat is.”
 • 17. novaklaszlo56 2011. február 11. 06:02
  „A Kárpát-medence időjárását a következő években egy markáns hidegfront határozza meg.
  Várható időjárás az ország területé a következő három évre:
  A közeledő, széles, kiterjedt hidegfront hatására eleinte erősen, majd az első év második felében borultságig megnövekszik a felhőzet. Országszerte jelentős csapadék várható, melynek halmazállapota változatos lesz: többnyire ónos eső, helyenként hó, de az ország középső két harmadában jégeső is várható. A szél megerősödik, majd szinte mindenütt viharossá fokozódik, a főváros térségében, valamint az ország északi területein orkán erejű lökésekre is számítani kell. A környező országok időjárását is meghatározó, magyarországi középpontú ciklon frontjainak mozgása a Kárpát-medencében lelassul, ezért az országot csak lassan, évek múlva hagyja el. A legalacsonyabb éjszakai és a legmagasabb nappali hőmérséklet között alig lesz eltérés; eleinte fagypont körüli hőmérsékletre számíthatunk, az időszak közepén kemény fagyok várhatók, majd az időszak végén hirtelen felforrósodik a levegő. Ekkor, a front okklúziós zónájában intenzív zivatarok kialakulása várható, jelentős helyi csapadékkal, helyenként újabb jégesővel, erős villámtevékenységgel. A heves zivatarok környezetében a szél ismét orkán erejűvé fokozódik.
  Jelenleg az ország területének két harmadán narancsriasztás van érvényben, de várhatóan az egész országra narancs, később esetleg vörös riasztást ad ki a meteorológiai intézet politikai riasztási csoportja.
  A közeledő, szokatlanul erős hidegfront az egészséges embereket is megviseli, sokan fognak fejfájással, egyre súlyosabb álmatlansággal, tartóssá váló alvászavarokkal küzdeni. A vérnyomás megnő, a reakcióidő megrövidül, az emberek ingerlékennyé válnak, ezért akik még autóznának a jelenlegi benzinárak mellett, azok se üljenek gépkocsiba, és lehetőleg kerüljék a tömegközlekedést is, mert a fokozott ingerlékenység miatt az sem lesz biztonságos. Menjenek kerékpárral, még inkább gyalog, vagy inkább ne menjenek sehova. Akik pedig ezek ellenére menni akarnak, azok menjenek a... De óvatosan, szorosan a fal mellett, nehogy egy páncélozott iskolabusz a tyúkszemükre hágjon. :)
  Az aratókra is rossz idő lesz, igaz, a következő években amúgy sem lesz sok betakarítani valójuk. Pihennek egy kicsit. Vagy valami mást csinálnak, amíg az idő jobbra fordul.”
 • 16. Vörcsi 2011. február 10. 17:56
  „Vajon milyen nemzetstratégiai állás lehet egy meteorológusi állás? Milyen politikai aknákat lehet elrejteni egy időjárás előrejelzésben, hogy azt is az alomból kell betölteni? Nosza humoristák! itt egy ragyogó téma.”
 • 15. zoltanszabo 2011. február 10. 16:04
  „A régi-új ember majd olyan előre jelzést ad ami tetszik majd o.v. nek.
  V. megmagyarázza azt a sok megszorító törvényt--amit most hoznak : ha jó idő van --azért, ha meg rossz idő van --akkor azért kell bevezetni--mert front van. DE MÉG LEHET !!!!”
 • 14. queenmargareth 2011. február 10. 14:23
  „Ezek nem MO-t akarják megmenteni. Ez EGY BOSSZÚHADJÁRAT!”
 • 13. dmonlájn 2011. február 10. 14:14
  „Ezek után már az időjárás is OV kedve szerint alakul!”
 • 12. rókus1 2011. február 10. 13:15
  „... talán kell a hely Bóna Márta néninek,aki az első Fidesz kormány idején megjósolta a jó időt évekre előre,ha netán az ország narancs színben olimpiát rendezne ,pedig egy magára vmit is adó meteorológus vagy intézet hetekre előre sem mer pontos előre jelzést adni.
  Istenem de nagyon sok a "csókos polgártárs" !!!! még ide is pártkatona vagy elkötelezett szimpatizáns kell, ez már tényleg dili!!!
  úgy néz ki módosítani kell azt a mondásunkat hogy a tudás a hatalom,helyette: a párthovatartozás lett a hatalom beteg kis országunkban....siralmas.....”
 • 11. Larsson 2011. február 10. 11:55
  „Röhej, gyors visszaültetik a havert, így végre az időjárás is olyan lesz amilyet a fityisz akar! :D”
 • 10. tüsök 2011. február 10. 11:13
  „Kell a jól fizető állás egy rokonnak, még ha nem is ért hozzá.”
 • 9. klj_54 2011. február 10. 11:11
  „Ez már az elmebaj határán van!”
 • 8. zoltanszabo 2011. február 10. 10:59
  „Ennek a jó embernek 2 hibája lehetett.
  1, Nem volt fityesz-tag, nem rokona orsós viktornak.
  2, A narancs riasztást nem jó helyen-nem jó időben adta le.
  Én az 1.ben hiszek jobban.”
 • 7. Nórikám 2011. február 10. 10:58
  „5.macs: pont ezen mérgelődtem én is, hiszen állandóan azt lehetett hallani micsoda vihar jön! Szerintem senki más nem felelős, csak az aki oda ment. Minden felnőtt embernek kell annyi esze legyen, hogy a tömegben bármi előfordulhat, különösen ha még egy komoly vihar is tetézi. És láttam, hogy kocsiban toló kisbabát is oda vittek! Azt válaszolták a szülők, nem tudták kire hagyni! Istenem! Akkor maradj otthon! Nem lét szükséglet a tűzi játékra elmenni! Ezért valakit felelőségre vonni! Én itt Szegeden tudtam, hogy nagy vihart várnak, kellően tájékoztatták a lakosságot.”
 • 6. queenmargareth 2011. február 10. 10:32
  „Kellett egy új bábu.

  Az oké, hogy bemondták mi várható, erre senki nem számolt ugyan. nem is lett volna ekkora katasztrófa, ha nincs tömeg...

  De aznap, ha valaki felnézett az égre és érezte azt az iszonyú hőséget és annak, aki ért hozzá picit, tudta, hogy nagy vihar lesz. Én ezért nem mentem ki, BÁR PESTEN tartózkodtam. Vonattal utaztam és semmi jót nem ígért a hőség, mozdulatlan levegő és a szinte fehér égbolt, ami nem a felhőktől volt fehér...”
 • 5. macs 2011. február 10. 10:28
  „Ezt a 2006. augusztus 20-i viharral kapcsolatos "kavarást" nem értem. A rádió és a Tv-k már előző nap is arról beszéltek, hogy komoly vihar várható, 20-án szintén. A OMSZ honlapján hasonló figyelmeztetések voltak. Csak az nem hallotta meg, aki nem akarta.
  Eddig szinte minden évben elmentünk a tűzijátékra, útba esett haza jövet. 20-án szinte óránként figyelmeztettek minket a szüleim, hogy nehogy menjünk, mert jön a vihar.
  Szóval, végképp nem értem a dolgot.”
 • 4. igazságkereső 2011. február 10. 08:34
  „Mi ebben az új? Nálunk Magyarországon csak a celebeket nem küldik el.Ez nem tűnt még fel senkinek sem?!!”
 • 3. katonabácsi 2011. február 10. 08:20
  „Gusztustalan, ami ebben az országban megy. Embereket eltávolítani, csak azért, mert nem szimpatikus. Nevetséges, de hát ezt is a narancssárgák szavazták meg, hogy indoklás nélkül, bárkit, bárhonnan, bármikor.”
 • 2. KamuNeni 2011. február 10. 08:03
  „A legtobbet a TV idojoras jelentesbol is ki kellene rugni. Unalmasak semmi characteruk nekik!”
 • 1. guerrilla 2011. február 10. 07:40
  „Bizonyára furcsa éllel a hangjában mondta ki, hogy "Vigyázat, NARANCS fokozatú riasztás!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárattak egy III. kerületi boltot droggyanús anyagok miatt

Budapest - Három hónapra bezárattak egy boltot a III. kerületi Tímár utcában, miután droggyanús… Tovább olvasom