Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Indul a viharjelzés négy tónál

Továbbra is első- és másodfokú viharjelzések figyelmeztetik a fürdőzőket, hajósokat az erős szélre, viharra.
Négy tónál indul el április 1-jén, kedden a viharjelző rendszer: a Balatonnál 31 viharjelző állomás és további 16 mobil, veszélyre figyelmeztető készülék, a Velencei-tónál 3, a Tisza-tónál 5, a Fertő-tó hazai szakaszán pedig egyetlen viharjelző állomás működik.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez eljuttatott közleményében utalt arra, hogy az elmúlt két év fejlesztéseinek köszönhetően a Balaton viharjelző rendszerét három medencére osztották fel: a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső és a Tihanyi-szorostól keletre lévő keleti medencére. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, a felosztás jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a fürdőzők és az egyéb vízi sportot kedvelők hosszabb időt tölthessenek vízen, hiszen a viharjelzés medencénként eltérő lehet - írták.

Kitértek arra: tavaly egyetlen olyan halálos kimenetelű vízi baleset sem történt, amely elmaradt vagy későn kiadott viharjelzés következménye lett volna. A viharjelző rendszerek működtetésében a katasztrófavédelem együttműködik az Országos Meteorológiai Szolgálattal.

Továbbra is első- és másodfokú viharjelzések figyelmeztetik a fürdőzőket, hajósokat az erős szélre, viharra.

Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga fényű villanás hívja fel a figyelmet arra, hogy óránkénti 40-60 kilométeres erősségű szélre kell számítani, és tilos a parttól 500 méternél távolabb tartózkodni. A másodfokú viharjelzés idején percenkénti 90 sárga fényű villanás jelzi, hogy óránkénti 60 kilométeresnél erősebb szél várható, és tilos a fürdés. A jelzések a várható szélerősödésekre fél-másfél órával korábban kezdenek figyelmeztetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézze meg az új, magyar gyártású tűzoltóautót!

A most bemutatott tűzoltóautó a jelenlegi 15 éves átlagéletkorú, 43 típusból álló járműállományt… Tovább olvasom