Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Indulhat a leépítés és a szerkezetátalakítás

Ötödével csökkentik a pécsi polgármesteri hivatal létszámát, emellett átszervezik a városházát és a vagyonkezelő céget - döntött a megyeszékhely közgyűlése csütörtökön.
Hosszas vitát követően rábólintott a pécsi közgyűlés az önkormányzat átalakítására és a leépítésre. Ennek értelmében 340-re, mintegy 90 fővel csökkentik a városháza dolgozóinak létszámát. Emellett új struktúrát is kap a hivatal: erősödne a polgármesteri kabinet, ugyanakkor főosztályokat szüntetnek meg, s kialakítják az úgynevezett referatúra-rendszert.

Páva Zsolt (Fidesz) polgármester az ülésen kifejtette: elsődleges cél az olcsóbb, mégis hatékony működtetés. A spórolást magukon kell kezdeni, utána jöhet a többi cég.

A város közgyűlése a racionalizálás részeként döntött a Pécs Holding Zrt. átalakításáról is: külön működik majd a vagyonkezelés és a városüzemeltetés. A különböző jogi előírások miatt ezzel párhuzamosan létrejön egy városfejlesztési zrt. is, amelynek egyebek között a lehetséges források felkutatása, az uniós pénzek kezelése lesz a feladata, kontrolling szerepet is betöltve.

A szocialisták az átalakításról szóló előterjesztés kapcsán leginkább azt hiányolták, hogy nem derül ki pontosan, mekkora lesz a spórolás mértéke.

A javaslat végül megkapta a szükséges többséget: 21 igen, 11 nem és 4 tartózkodás mellett fogadták el az előterjesztést. A szocialista frakció többsége adta a "nem" szavazatokat, két-két SZDSZ-es és MSZP-s képviselő tartózkodott, a többiek (Fidesz-KDNP, Szövetség Pécs Városért, Összefogás Pécsért Egyesület) pedig rábólintottak a változtatásokra.

Pécs polgármestere egy márciusi sajtótájékoztatón ismertette a város gazdasági átvilágításának eredményét. A 84 szakértő által készített 3500 oldalas anyag szerint elképesztő pazarlás folyik a pécsi intézményekben, párhuzamos feladatellátások és kaotikus gazdálkodás a jellemző. Páva Zsolt akkor azt mondta: a szükséges átalakításokkal első körben egy év alatt 3,3 milliárd forintot tudna megtakarítani a város. Az összeg egyharmadát leépítésekkel, további egyharmadát a szabálytalan kifizetések leállításával, a többit összevonásokkal spórolnák meg. Hozzátette: a takarékoskodást a polgármesteri hivatal mellett a városi vagyonkezelőnél, a Pécs Holding Zrt.-nél, valamint az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program menedzsmentközpontjánál kezdenék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy autóbusz az M7-es autópályán

Kigyulladt egy autóbusz az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalán Martonvásárnál, a 30- 31-es… Tovább olvasom