Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Indulhat a szerver alapú pénznyerő automaták üzemeltetése

Elindulhat a szerver alapú pénznyerő automaták üzemeltetése, miután a Magyar Közlönyben kihirdették a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény végrehajtási rendeleteit. A szövetség szerint ezzel újraépülhet a szerencsejáték piac.
A Magyar Szerencsejáték Szövetség pénteken közleményben üdvözölte a végrehajtási rendeletek kihirdetését és jelezte, hogy azok megfelelnek a szakmai kritériumoknak, így kiépülhet a szerver alapú pénznyerő automata üzemeltetési rendszer. Hozzáfűzték, hogy gyors engedélyeztetési eljárásokkal még befolyhat a kormány által tervezett játékadó bevétel.

Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) elnöke a közleményben úgy fogalmazott, hogy a szerver alapú üzemeltetésre való áttérést követően a munkaerő egy része visszaáramolhat az iparágba, és a piac szűkebb keretek között, de elkezdheti újraépíteni magát.

Szerver alapú az a pénznyerő automata, amely az internet felhasználásával működtetett szerver alapú rendszerben üzemeltethető, és melynek játékprogramja egy zárt, ellenőrzött rendszeren működik és az állam is folyamatosan látja a gépek bevételeit. A közlönyben megjelent végrehajtási rendelet szerint a szerver alapú pénznyerő automata üzemeltetés esetén a szerencsejáték szervező mentesül a tételes és a százalékos mértékű játékadó megfizetésének kötelezettsége alól, helyette a tiszta játékbevétel 33 százalékának megfizetésére lesz köteles az ágazat specifikus díjai - engedélyezési és szerver hozzáférési díjak-, valamint a vállalkozásokat érintő adó- és járulékterhek mellett - részletezi Schreiber István.

Az MSzSz elnöke elmondta, hogy a szakma nagyon várta már a végrehajtási rendeletet, mert "rohamosan megfogyatkoztak" a nyerőgépek az országban: június végére alig négyezer pénznyerő automata rendelkezett olyan engedéllyel, amely után a megemelt adóterheket is befizették (a gépekre havonta kivetett játékadót tavaly november elsejétől, 100 ezerről 500 ezer forintra emelte az állam).

Az adóemelés előtt, 2011. harmadik negyedévének végén még több mint 22 ezer automata működött Magyarországon - emlékeztet a szövetség, hozzátéve, hogy a költségvetés átlagosan havonta 1,9-2 milliárd forint adóbevételtől esett el.

Az MSzSz szerint az új szabályozásnak köszönhetően, - amennyiben három hónap alatt startolhat a rendszer a gyors engedélyezési eljárásokat követően -, már az idén kalkulálhat a szerver alapú üzemeltetésből származó játékadó bevételekkel a kormány. Az elnök úgy látja, a játékadó bevételek mielőbbi realizálásáért a hatóságok is érdekeltek lesznek a gyors és kiszámítható ügyintézésben.

Schreiber István kiemelte azt is, hogy nemcsak a hazai szakma szereplői, hanem az Európai Unió több tagállama is várja a magyar modell életbe lépését, a szerver alapú játékok ezen legmodernebb formájának piaca ugyanis olyannyira újnak számít az EU-ban, hogy Magyarországon alakul majd ki az első legalizált, nyitott, de állami oldalról szigorúan kontrollált piac.
Pénznyerő automaták üzemeltetése után fizetendő játékadóból a kormány 37,2 milliárd forint bevétellel számol 2012-ben, csaknem megegyezően a 2011-es 33,15 milliárd forintos előírással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós lopás egy vállalkozás szolnoki telephelyéről

Egy szolnoki telepről hatmillió forint értékű zsákmánnyal távoztak ismeretlenek. Tovább olvasom