Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Indulna a választásokon a Roma Összefogás Pártja

Bár az MCF Roma Összefogás Párt elnökhelyettese az MTI kérdésére egyértelműen nem jelentettek ki, de a párt csütörtöki közleményéből az derül ki, hogy a roma politikai tömörülés ismét indulni készül a jövő évi országgyűlési és önkormányzati választásokon.
A Kolompár Orbán által vezetett roma párt csütörtöki, budapesti elnökségi ülése után az MTI-nek eljuttatott közleményben az olvasható: a párt megyei elnökei és elnökhelyettesei részvételével tartott tanácskozáson "egyhangú döntés született a 2010-es évi parlamenti és önkormányzati választások főbb irányvonalairól és prioritásairól".

A tájékoztatás szerint a vidéken élő cigánysággal szemben "egyre durvábban, erőszakosabban van jelen a rasszizmus a cigánygyűlölet, és a szélsőséges indulatok", ugyanakkor egyre gyorsabb és egyre nagyobb a cigányság leszakadása a többségi társadalomtól, és a jelenségek visszaszorítása és megszüntetése érdekében csak az MCF Roma Összefogás Párt megerősítésében látják a megyei vezetők a megoldást.

A közlemény szerint az elnökségi ülés végén a roma párt elnöke, Kolompár Orbán, aki az Országos Cigány Önkormányzatot is vezeti, arra kérte az elnökség tagjait, hogy "ez a hang jusson el a 386 fős kistelepüléstől a 386 fős parlamentig és Európáig".

Ifj. Bogdán János a párt elnökhelyettese az MTI megkeresésére nem kívánt egyértelmű választ adni arra, hogy a közleményük olvasata szerint ismét önállóan indulnának-e a jövő évi választásokon.

Az MCF Roma Összefogás Párt az előző, 2006-os országgyűlési választásokon összegyűjtötte az országos lista állításához szükséges 20 ezer érvényes ajánlószelvényt, de a voksoláskor az egész országban mindössze négy és fél ezer szavazatot kapott, így 0,08 százalékos eredményt ért el.

A roma tömörülés önálló listát állított az ez évi európai parlamenti választásokon is, de listája 13.431 szavazattal 0,47 százalékos eredményt ért el.

Olvasóink írták

 • 6. dodó 2009. október 29. 21:47
  „0,08 % (8 ezrelék) után mit remélnek? ...Habár az ő átlag 80 IQ-jukkal....”
 • 5. Hmmm... 2009. október 29. 20:49
  „Miert ne lehetne partjuk a ciganyoknak? Kepviseljek magukat, hiszen polgarai az orszagnak. Ha a kisgazdak csoportosulhatnak, a keresztenyek csoportosulnak a ciganyok is csoportosulhatnak. Kepviseljek magukat ,de a kotelessegeikrol se feledkezzenek meg. Egyenlo jogok es egyenlo kotelezettsegek vonatkozzanak minden polgarra, aki magyar allampolgarnak vallja magat.Ne kapjanak se tobbet se kevesebbet semmibol!”
 • 4. web 2009. október 29. 20:30
  „kell ez nekünk?”
 • 3. trainman 2009. október 29. 20:15
  „Régóta jómódban él Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, de az utóbbi néhány évben egy üdülőnegyedben lévő ingatlannal és egy E osztályos Mercedesszel is gyarapodott a vagyona. Ez a roma vezető vagyonnyilatkozataiból derül ki, amelyeket az [origo] az után kért ki, hogy az ügyészség három gazdasági bűncselekmény miatt is vádat emelt ellene. Kolompár nem válaszol a vagyonával kapcsolatos kérdésekre, így nem teljesen világos, pontosan hogyan is tett szert új értékeire.

  Kolompárnak helyi képviselőként évről évre nyilatkoznia kell vagyonának alakulásáról, a kiskunmajsai önkormányzat azonban egy minisztériumi állásfoglalásra hivatkozva csak a mostani, 2006-ban kezdődött ciklusban leadott bevallásokba engedett betekintést, és az OCÖ-elnök sem járult hozzá a korábbiak kiadásához. Így csak a 2006 novembere és 2009 januárja között leadott dokumentumokat nézhettük meg.

  A nyilatkozatokat az [origo] az után kérte ki, hogy Bács-Kiskun Megyei Főügyészség október elején közölte, vádat emelt Kolompár és öt társa ellen, mert a hatóságok szerint összesen 145,5 millió forintos visszaélést követtek el egy főként uniós forrásokból finanszírozott munkaügyi pályázaton (erről részletek ebben a cikkünkben). Ez már a harmadik folyamatban lévő büntetőügy az OCÖ-elnök ellen, a Kecskeméti Városi Ügyészség szintén egy pályázat miatt emelt ellene vádat (a vád szerint nem tudott elszámolni 7,2 millió forinttal), a Fővárosi Főügyészség pedig sikkasztással és számviteli rend megsértésével vádolja.

  Kolompár vagyonnyilatkozatokból az derül ki, hogy már az előtt is rendelkezett vagyontárgyainak jelentős részével, hogy 2003-ban OCÖ-elnökké választották. A családi házat 1985-ben építette, majd 1997-ben részben öröklés, részben építkezés révén a tulajdonába került egy újabb ingatlan, amelyet az egyik nyilatkozat szerint lakásként, presszóként és élelmiszerboltként használnak.

  Bár Kolompár tulajdonos három cégben is, ezek közül csak egyből származik jövedelme: A Cigányság Foglalkoztatásáért Kht. ügyvezetőjeként kap havi bruttó 120 ezer forintot. Kiskunmajsai képviselőként havi bruttó 93 ezer forintos, helyi kisebbségi képviselőként pedig további havi bruttó 40 ezer forintos tiszteletdíjban is részesül. Fő jövedelmét az OCÖ-elnökség jelenti, amelyért 2006 óta havonta bruttó 350 ezer forintot vesz fel, igaz, ez a 2008 elején leadott vagyonnyilatkozat szerint időközben kiegészült havi 200 ezer forint "általános költségtérítés"-sel. Szerettük volna megtudni, hogy Kolompár milyen költségeket fedez ebből, illetve, hogy ezen felül vannak-e olyan kiadásai, amelyeket számla ellenében fedez számára az OCÖ, de hétfőn írásban elküldött kérdéseinkre - az elnöki titkárság kezdeti ígéretei ellenére - nem kaptunk választ.

  A vagyonnyilatkozatokból az derül ki, hogy Kolompár 2007-ben szánta el magát nagyobb kiadásokra. A 2002 óta lízingelt Ford Mondeo mellett például szintén lízingelni kezdett egy E320-as típusú Mercedest, bár a bevallásban azt nem tüntette fel, hogy milyen évjáratú az autó, mekkora a lízing havi díja, illetve hogy fizetett-e induló összeget, és ha igen, akkor mennyit (egy új E osztályos Mercedes legkevesebb 11 millió forintba kerül a márkakereskedés honlapja szerint). Erről is tettünk fel kérdéseket az OCÖ-elnöknek, de ezekre sem érkezett válasz.

  Nem sikerült megtudni részleteket Kolompártól másik nagyobb 2007-es kiadásáról, egy kiskunmajsai telek megvásárlásáról sem. Az OCÖ-elnök a városhoz közeli üdülőnegyedben vett egy ingatlant, amely a 2008-as és 2009-es nyilatkozatban is egyszerű telekként szerepel, amikor azonban az [origo] munkatársa felkereste a megadott címet, akkor kiderült, hogy azon egy majdnem teljesen kész, ablakokkal, ajtókkal felszerelt kétszintes ház áll. A vagyonnyilatkozatban Kolompár nem tüntette fel a telek vételárát, és miután kérdéseinkre nem válaszolt, így az sem világos, hogy az épülő ház az ő tulajdonában van-e. Két szomszédos nyaraló tulajdonosától annyit sikerült megtudni, hogy időnként szokták látni az építkezésnél az OCÖ-elnököt, az illetékes kiskunhalasi földhivatal nyilvántartásában pedig csak a telek szerepel, a rajta lévő épület adatait még nem regisztrálták.

  A bevallásokból kiderül, hogy az elmúlt három évben Kolompár nem vált meg semmilyen komolyabb vagyontárgyától (kivéve egy 1983-as Yamaha robogót, amely a 2006-os nyilatkozatban benne volt, de a 2008-asból már hiányzott), és nem változtak lényegesen megtakarításai sem. 2006-ban volt 500 ezer forint névértékű értékpapírja, ötmillió forint készpénze és 720 ezer forintnyi hitele. A 2008 elején leadott vagyonnyilatkozata szerint már egymillió forintnyi értékpapírral rendelkezett, de készpénzállománya 3,5 millió forintra csökkent, igaz, egy évvel később visszatornázta ötmillióra. Emellett szintén a 2008-as bevallásban szerepel az, hogy a korábbi 720 ezerről 5 millió forintra nőtt a felvett hiteleinek mennyisége, és ugyanez az összeg szerepelt a 2009-es vagyonnyilatkozatában is.

  Origo”
 • 2. Csecs 2009. október 29. 18:24
  „A mandátumnak nem feltétele a büntetlen előélet?”
 • 1. trainman 2009. október 29. 18:15
  „Addigra már lehet, hogy a párt elnöke börtönben fog csücsülni, ha jól tudom, három eljárás van ellene folyamatban.
  Egyszer már kapott mentelmi jogot, még egyszer csak nem jön be neki!
  Legalábbis remélem, mert ebben az országban bármi megtörténhet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életfogytiglan az olaszliszkai lincselőknek

Az olaszliszkai emberölés öt vádlottja közül négynek életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta a fellebbviteli főügyész. Tovább olvasom