Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Indulnak a nyári élelmiszer-biztonsági razziák

Az élelmiszer-biztonsági ellenőrök rövidesen ismét nagyszabású nyári razziára indulnak az országban. Addig felkészítik a kereskedőket és a háziasszonyokat arra, hogy a melegben hogyan kell helyesen tárolni az élelmiszereket, és milyen szabályokat kell betartani, hogy elkerülhetők legyenek az ételmérgezések.
Az ételmérgezések 70 százalékát maguk a fogyasztók okozzák, pedig a hányással, hasmenéssel járó rosszulléteket könnyedén el lehet kerülni. Kevesen tudják, hogy az élelmiszerek más-más mértékben szennyezettek. A legtöbb otthoni ételmérgezést olyan baktériumok okozzák, amelyek a nyers húsról, tojásról, zöldségekről kerülnek a kész ételekbe. Éppen ezért ezeket külön késsel, külön vágódeszkán kell aprítani, és minden művelet után kezet kell mosni- mondta a Független Hírügynökségnek Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) főigazgatója.

Fontos az is, hogy a nyers élelmiszerek a hűtőben semmiképpen se érintkezhessenek például a felvágottakkal, amelyeket közvetlenül elfogyasztunk. Az ételeket, főleg ha húst, tojást tartalmaznak, jól át kell sütni és főzni, mert a hőkezelés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat. A friss ételeket rögtön meg kell enni, vagy azonnal le kell fagyaszatni, és a maradékot sem elég meglangyosítani, hanem alaposan át kell forrósítani.

A nyári hőségben a szokásosnál is jobban oda kell figyelni arra, milyen terméket választunk a boltok hűtőpultjaiból. A MÉBIH főigazgatója azt javasolja, hogy tüzetesen vizsgálják át a termékek csomagolását. A szabályos címkéken magyar nyelven szerepelnie kell a többi között a gyártó vagy a forgalmazó nevének, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági időnek és a tároláshoz javasolt körülményeknek is. Lejárt, sérült csomagolású készítményt semmiképpen sem szabad megvenni. Érdemes megnézni a hűtőpult hőmérsékletét is, és ma már sok üzletben látható helyen van az erre szolgáló hőmérő. Hozzátette: árulkodó lehet az is, ha a mélyhűtött termék belül zúzmarás, vagy a termék egy tömbbé fagyott össze benne. Ez ugyanis arra utal, hogy a készítmény korábban már kiolvadt és újrafagyasztották.

Az Élelmiszer-biztonsági Hivatal folyamatosan végez ellenőrzéseket, de hamarosan indul a szokásos, átfogó razzia is - tette hozzá Szeitzné Szabó Mária. Elsősorban azokat a helyeket keresik majd fel a hatóságok, amelyeket nyáron sokan keresnek fel. Ezek között lesznek vendéglátóhelyek, strandon lévő büfék és gyerektáborok is. A részletekről a közeljövőben adnak részletes tájékoztatást, addig pedig általános információkkal készítik fel a kereskedőket és a fogyasztókat - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 2. 621 2008. június 09. 06:21
    „Még ha csak sok lenne... de a célzottság az esetek többségében azt jelenti, hogy a BEVÉTELI TERVET teljesíteni kell, és nem az a lényeg, hogy megtaláljuk a hibás, lejárt, fogy-idejü élelmiszereket és GYÁRTÓIKAt FORGALMAZÓIKAT, hanem az, hogy miért tudnak - akár mondvacsinált okok miatt is- büntetni és teljesíteni a bevételi tervet...Igaz ez könnyebb mint a valós hiányosságokat felderíteni szakértelemmel!!!!!”
  • 1. pan.cser 2008. június 08. 22:31
    „Sok az ellenőr az a baj. A tanácsaikkal meg menjenek valahova. Nagyanyáink idején sem haltak meg az emberek ételmérgezésben, különben az ellenőrök sem lennének.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viccből indították be a katasztrófavédelmi szirénát Pécsett

Viccből indították be a katasztrófavédelmi szirénát Pécsett. Előszőr arra gyanakodtak, hogy műszaki… Tovább olvasom