Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

˝Információs szakadék˝ van az intézményfenntartó központ és az iskolák között

A Napi Gazdaság körképe szerint teljes a káosz az ország legtöbb általános- és középiskolájában.
A gazdasági napilap csütörtöki cikke szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) elnöke is elismeri, hogy "információs szakadék" van a központ és a januártól hozzá került iskolák között.

Ez a Napi Gazdaság tapasztalatai szerint azzal jár, hogy az intézményvezetők kapkodva próbálják kideríteni jogosultságaikat, nyugdíjas óraadók kényszerülnek végleg nyugalomba vonulni. Egyes intézményekben a pedagógusok a bérek kifizetésének csúszására panaszkodtak. Erre péntekig nincs okuk, a szaktárca ugyanis közölte: a korábban és a jövőben is a Magyar Államkincstár által számfejtett és utalt fizetéseknek - a régi szerződések értelmében - tizedikéig kell megérkezniük. Ugyanakkor már ez is az évek alatt megszokott rendtől eltérő menetet jelent, hiszen a fizetéseket többnyire jóval korábban utalták.

A cafeteria- és egyéb juttatásoknál nincs egységes gyakorlat. Egy dunaújvárosi általános iskolában már évek óta nem kapják az önkormányzat által folyósítandó, korábban havi egy-két ezres melegétel-utalványt, volt olyan budapesti intézmény, ahol viszont ez évtől egyszerűen "elmarad". Az ígéretek szerint kormányrendelet egységesíti a gyakorlatot, de hogy mikor, azt még nem tudni. A Napi Gazdaság által megkérdezett pedagógusok "nyugodt" évkezdésről számoltak be, ugyanakkor hozzátették, az iskolai vezetők totális káoszról beszélnek.

Sok esetben olyan gyakorlati teendőkkel sincsenek tisztában, hogy kinek kell küldeni a költségekről szóló számlákat, illetve mikor kell, kell-e egyáltalán a dolgozóknak új szerződést kötni az állammal.

A KIK - amely az óvodák és a felsőoktatási intézmények kivételével minden iskolát felügyel januártól - úgy véli, hogy néhány malőrt leszámítva "jól" startoltak, Két tájékoztató, a jogkörökről és kompetenciákról szóló körlevelet küldtünk ki az iskolaigazgatóknak: egyiket a két ünnep között, a másik, megerősítő jellegűt január első hetében - mondta Marekné Pintér Aranka elnök a Napi Gazdaságnak.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. makovaros 2013. január 10. 18:32
  „20. Szerintem ha tényleg átvitték még mindig jobb ha aKálvinba került egy Helyi makói suliba, Mindsem az állam vittese át Mondjuk egy pest suliba, Minden félekép lelenne rontva aszin vonal sajnos. Az oktatásnak annyi.”
 • 27. X_Y 2013. január 10. 18:07
  „Úgy tűnik, v.imre elvtárs is valami zengzetes pozícióban van a kik-ben, semmittevésért jól megfizetve.

  Ennek az egész "kúnósításnak" egytelen célja a közoktatás lezüllesztése... Még pár év és aki "állami" iskolában tanul, az csak arra lesz jó hogy a Kedves Vezető vagy Bayer elvtárs hívó szavára egy vacsoráért birkameneteljen...

  Akinek meg van pénze, annak a gyereke magániskolában fog tanulni, ahonnan be tud kerülni arra a néhány államilag finanszírozott helyre a felsőoktatásba. A többi meg megy a levesbe....”
 • 26. NP1 2013. január 10. 17:34
  „macs 2013.01.10. 17:19

  A 25-75%-os felosztás nem igaz.
  Az önkormányzatok (még a leggazdagabbak is) ennél sokkal kevesebbel járultak hozzá az iskolák működéséhez.
  A forráshiányosak meg pláne.”
 • 25. macs 2013. január 10. 17:19
  „23. v.imre,
  jól értem, eddig az állam 25%-ot adott, 75%-ot az önkormányzat. Most az önkormányzat fizeti a rezsit, az állam az oktatást, illetve a kicsiknél mindkettőt.
  Úgy látom ismered a témát, meg tudnád mondani kb. arányaiban hogy oszlik meg a két tétel?
  Ami az ELTE-t illeti, nos ez sajna nem politikai vita. A gimit azért kell az egyetemnek bezárnia, mert jelentős összeget vontak el, erre már nem jut.
  Szerinted van rá garancia, hogy a szegedi egyetem gyakorlói nem kerülnek erre a sorsra?”
 • 24. NP1 2013. január 10. 17:04
  „v.imre 2013.01.10. 16:25

  Csendben jegyezném meg, hogy azoknak a feladatoknak az árát amit az állam átvesz ELVONJA az önkormányzatoktól! Sok esetben ennél többet is.
  "..eszközellátásáról az állam 100%-ban gondoskodik." - ez egyrészt így nem igaz, másrészt várjuk ki a végét. Most még van (mert maradt...) az iskolákban kréta, WC papír.......”
 • 23. v.imre 2013. január 10. 16:25
  „14. macs
  "... Most MIBŐL lesz nekik több pénzük?
  Egyébként most hallom a rádióban, hogy az ELTE Gyakorló Gimnáziumát be fogják zárni. HURRÁ!..."

  A tanárok, tanítók bérét, közterheit, a krétát, a rezsit az önkormányzatok fedezték. Miből, ha nem volt helyi adó- és járulék bevételük? Nélkülöztek, nem jutott pénz az oktatás korszerűsítésére. Az állam csak 25% normatív támogatást adott. A többiről az önkormányzatoknak kellett gondoskodni. A gyerekek étkeztetését ellátó konyhák be is zártak sorban , elküldték az alkalmazottak legtöbbjét, ott álltak egy szál pendelyben kréta és nyomtató nélkül. Most, ha akarták, nekik csak az épületről kell gondoskodni (a szegényebbjétől azt a feladatot is átveszi a KIK) és minden más, az oktatás tartalmáról, munkabéréről, eszközellátásáról az állam 100%-ban gondoskodik.
  Az ELTE és Budapest ügye nem tartozik ránk, az az ő politikai vitájuk. Ne hidd, hogy éppen az ELTE-t érdekli a Te, a Mi vidéki véleményünk. Nem is látjuk a lapjaikat.”
 • 22. v.imre 2013. január 10. 16:06
  „20. Qllancs

  Nézd, kedves Qllancs, értem indulatodat. De ez az indulat megtéveszt Téged is, az általad leírtak egyes kitétele alapján csak türelemedet kérem. "...Kálvin VITT MINDENT az egyházi iskolákba !!!! az államiba .." Nos, csak egyik lehet a fenntartó ezek közül: vagy az egyház, vagy az önkormányzat. A kettő nem ugyanaz. Kizárt. Az éves előkészítés során az ország 3200 települése önkormányzatainak volt módja átgondolni az ingatlan, a rendeltetés szerint iskolának használt létesítmény fenntartás megtartását, vagy annak átadását is az államnak. A működés feltételeiről a KIK (vagy annak feladatát magára vállaló egyház, magánszervezet, alapítvány, stb) gondoskodik mindenki esetében. Egyszerűen a közgazdasági fogalmakkal kell tisztában lennie azoknak, akikre az ügy tartozik. Ez nem konyhaasztal melletti vitatéma. Biztos vagyok abban, hogy majd Makón is rendeződik a helyzet, megnyugodnak a kedélyek. És a nyomtató szerviz ügy és annak papírral való ellátása is egyetlen kézbe, a KIK kezébe kerül. Ezekben az említett ügyekben a gazdasági ügyintézők, a könyvelők majd el tudnak igazodni. Ehhez értenek. Mindenki más csak a saját feladatával foglalkozzék. Azt lássa el a szakképesítése és a legjobb hozzáállása szerint.”
 • 21. macs 2013. január 10. 15:32
  „20. Qllancs,
  ez komoly? Nos nagyon érdekes lesz, ha az egyházi kézben lévő iskoláról hamarosan dicshimnuszokat fognak zengeni, miszerint ilyen jó, olyan felszerelt, és bezzeg mennyivel nagyszerűbb ott az oktatás. :-8”
 • 20. Qllancs 2013. január 10. 14:54
  „T.8. v. imre .
  ..hátrányos helyzetű vidéki iskolák .....
  Ha ez az iskola pl. falusi..és kevés a gyerek..már a körlevelek kimentek..BEZÁRJÁK ! összevonják a Makói val, a diákok..bejárnak..tanárok : UTCÁRA !
  v. Míg tavaj a Makó Ált.Isk. / 3 db egyben volt :Kálvin, Bartók?Almási / addig az oktatás színvonala EU s I. oszt. volt. Száz milliókat költöttek számítógépes XXI.sz programokra, interaktív táblákra..programokra !Jól képzett tanárokkaL.

  DE : ez évben szétválltak, Kálvin VITT MINDENT az egyházi iskolákba !!!! az államiba ..NEM maradt 1 NORMÁLIS, használható egység !!! SE tanár !!!! Jan. 1 től --VISSZAFEJLŐDTEK : 10 évet !!!
  SE számítógép, se nyomtató, se képzett tanár NINCS !!!!!!!!!!!

  Az ,hogy 2 gazdája van 1 sulinak ??? egyik helyről kérik a nyomtatóba a festéket,+ szervízt ! a másik fenntartó adja : a papírt !!!
  KÁOSZ az egész !!!!! Igen a fizetés is " késett " mert régen 1-2 már meg volt, most meg CSAK a bérjegyzék volt meg akkorra. pénz meg csak 7.én.”
 • 19. olvasóvirág 2013. január 10. 14:49
  „Zökkenőmentes az egész országban a KÁOSZ!”
 • 18. roxper 2013. január 10. 13:29
  „Az elmúlt héten beharangozott extra sikeresen végbement nagy átadás-átvétel is elmaradt, majd talán a tavaszi szünet után megtörténik!”
 • 17. makovaros 2013. január 10. 13:05
  „V. imre csak én már nem hiszek ezeknek összevissza hazudnak.
  Másik szerinted nem lehet ilyen rövid idő alatt tisztázni mindent. Ja a Fidesz szerint nem , de akkor miért szenvedtek vele egy évet, az intézmény fentartó november végin alakult.

  11. Egy a gond az államosítással hogy sajnos kevés figyelmet kapnának az iskolák, meglátszott mikor Megye volt sok helyt csak a városi sulik fejlődtek a megyeik semmit, Ugyanez a kórházaknál, ott is megmondták hogy semmi fejlesztés nem lehet pénzhiány miatt”
 • 16. macs 2013. január 10. 12:50
  „Bocs, nem voltam pontos. Nem a Czukor utca, hanem az egyetem XII. kerületi gyakorló általános és középiskolájáról van szó.
  http://www.hrportal.hu/c/az-elte-mindent-megtesz-a-gyakorlo-altalanos-iskola-megmenteseert-20130110.html”
 • 15. csmano 2013. január 10. 12:23
  „"A hátrányos helyzetben lévő vidéki iskolák ezrei juthatnak így ugyanolyan lehetőséghez, mint a jobbsorsú intézmények."
  Remélem nem az Elte gyakorló iskolára gondolsz?”
 • 14. macs 2013. január 10. 11:53
  „"A hátrányos helyzetben lévő vidéki iskolák ezrei juthatnak így ugyanolyan lehetőséghez, mint a jobbsorsú intézmények."
  Miért voltak hátrányos helyzetben? Csak nem azért, mert az államtól kapott pénz + az önkormányzat által adott kiegészítés csak ennyire futotta? Most MIBŐL lesz nekik több pénzük?
  Egyébként most hallom a rádióban, hogy az ELTE Gyakorló Gimnáziumát be fogják zárni. HURRÁ!”
 • 13. NP1 2013. január 10. 11:23
  „v.imre 2013.01.10. 09:09
  Egyébként eddig nyugalmasan zajlott az átadás-átvétel. Minek kellett most bekavarni egy ilyen tudósítással?" - ezt a kapitális baromságot olvastad, vagy tapasztaltad?
  Van a családomban érintett pedagógus, az intézményük neve 1 hét alatt 2x változott, telefonálni nem tudnak, fogalmuk sincs, hogy az igazgatók kompetenciája meddig terjed, a gazdaságisok és a pedagógusok hogyan használhatják a fénymásolót...stb
  "Az is világosan rögzítve van, hogy senkinek sem kell féltenie állását,.." - ez gyönyörű!
  Az is világosan rögzítve volt, hogy a bankok nem háríthatják át a bankadót....”
 • 12. harcsabajusz 2013. január 10. 11:09
  „Pedagógus fizuemelés szeptembertől, 13. nyugdíj az év végén... fog még itt manna potyogni az égből a választások előtt. Miután Matolcsi ráteszi a mancsát a MNB-re, az ország utolsó tartalékait is sikerül majd elherdálni (a Manyup pénzeknek már rég nyoma veszett...). Lényeg: a HATALOM!”
 • 11. GondaIstván 2013. január 10. 10:45
  „1. makovaros: "Hülyeség is az egész hogy két helyről kell pénzt lehívni"
  Szerintem is. Én a teljes iskolaállamosítást támogatom.”
 • 10. Dr.Tonyk 2013. január 10. 10:43
  „9.

  Mennyi iskolaösszevonás/bezárás lesz? Megkérdezhetem? Úgy látom piszkosul képben vagy!”
 • 9. v.imre 2013. január 10. 10:09
  „Az is világosan rögzítve van, hogy senkinek sem kell féltenie állását, az érvényben lévő szerződések hatályban maradnak. Abból a szakszerv. riogatásból sem lett semmi, hogy húszezer pedagógust rúgnak majd ki állásából. A rendszerváltozás óta folyamatos ez a jajgatás, a félelem keltés a "bekövetkező" munkahely elvesztésekről. Csak mindig bebizonyosodott, hogy a természet rendezi e kérdést, hol és mennyi nevelendő gyerek van az adott helyeken és évben. Az ebből eredő fluktuáció mindig pánikhírré kerekedett.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

PDSZ: a politika végre vegye figyelembe a szakma álláspontját!

A kormány az iskolák államosítása kapcsán az oktatási államtitkár immár sokadszor zárja ki… Tovább olvasom