Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Informális tájékoztatás már folyamatban van az EU általkifogásolt törvények ügyében

Az Európai Bizottság által vitatott jogszabályok ügyében az informális kapcsolattartás folyamatos.
A kormány arra törekszik, hogy a február 17-iki határidő előtt megküldje hivatalos válaszát Brüsszelnek az Európai Bizottság által vitatott jogszabályok ügyében, de az informális kapcsolattartás folyamatos a bizottsággal - tájékoztatták kormányzati források szerdán az MTI-t.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke január közepén Strasbourgban jelentette be, hogy három kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a testület. Az eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, egy másikat a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozóan, a harmadikat pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokat érintően indítanak. Döntött az Európai Bizottság arról is, hogy közelebbi tájékoztatást kér a kormánytól a bírói függetlenséget érintő egyes kérdésekkel kapcsolatban.

Az MTI-t tájékoztató kormányzati illetékes - megerősítve az Origo hírportál információit - azt mondta, a kabinet várhatóan felajánlja, hogy lehetővé teszi, a nyugdíjkorhatárt elérő bírók egyéni kérelmek alapján, amelyeket az Országos Bírói Hivatal, illetve a bírói tanács bírál majd el, tovább dolgozhassanak.

Az alaptörvény átmeneti rendelkezései közül kikerülhet a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonásának lehetősége.
Az adatvédelmi hatóság függetlenségének erősítéseként a kormány várhatóan azt ajánlja majd fel, kerüljön ki a vonatkozó jogszabályból az a kitétel, amely szerint a kormányfő javaslatára a hatóság elnökét felmentheti az államfő. A hatóság elnöke jelen lehetne országgyűlési bizottsági üléseken és 5 helyett 10 éves adatvédelmi gyakorlathoz kötnék, kiből lehet elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Göncz Kinga sürgeti a nemzeti romastratégiák benyújtását

Bár tavalyi év végére ígérték az EU-tagállamok a nemzeti romastratégiát, jó néhány ország adós még… Tovább olvasom