Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Ingatlanárverés - új üzletág

Szakértők szerint 30-50 százalékkal a piaci ár alatt vásárolhat ingatlant az, aki árveréseken licitál.

30-50 százalékkal a piaci ár alatt vásárolhat ingatlant az, aki árveréseken licitál. Legalábbis ezt állítja egy ingatlanárverésekkel foglalkozó internetes portál, amely arra biztat, hogy licitáljunk mi is. Segítségképpen felkínálja, hogy évi húszezer, árverésre kerülő ingatlan pontos adatait küldi el e-mail fiókunkba - természetesen tisztes díjazás fejében. Nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy az ingatlanbefektetés az átlagember számára is elérhetővé válhat.

Az első probléma rögtön az elején az indulótőkével lehet: az ingatlanok drágák, ezért "kicsiben" nem lehet kezdeni. Nem gond - biztatnak a fent említett portálon, és azt állítják, hogy már néhány százezerrel is bele lehet vágni. Szerintük elsőként vidéki zártkertet, garázsokat célszerű vásárolni. Állítólag van olyan ingatlan, amely csak pár ezer forint, és rajta van a fent említett listán. A gond csak az, hogy ennek az alkalmi vételnek a pontos paramétereit csak akkor árulják el, ha most azonnal kifizetjük az évi tízezer forintos belépési díjat. Árverés helyett átverésről van szó? Vagy az árverések valóban lehetőséget jelentenek a kezdő ingatlanbefektetők számára is?

Piaci ár alatt

Tény, hogy évente sok ezer ingatlan cserél gazdát az árverések során. Törvényes értékesítési technikáról van szó, amivel mi is élhetünk, feltéve, ha tudjuk, hogy mit, hol, mikor és mennyiért árvereznek. Jellemzően kényszerárverésekről van szó, amikor azért kerül kalapács alá az ingatlan, mert az adós nem fizet. A licitálás nyilvános, az időpontját és az ingatlan legfontosabb paramétereit meghirdetik az önkormányzatok hirdetőtábláin, a földhivataloknál. Az APEH, az ÁPV Rt. saját honlapján teszi közzé a naprakész adatokat, csak rá kell kattintani. Aki kicsit böngészni kezd ezeken a portálokon, könnyen rájöhet, hogy mindenféle árkategóriában és ingatlantípusban talál érdekességet. Nem kizárt, hogy valóban 30-50 százalékkal olcsóbban juthatunk ingatlanhoz.
Az árverezésre kerülő lakások kikiáltási ára nem egy esetben jóval a piaci ár alatt van. A bankoknak ugyanis nem az a fontos, hogy az ingatlan a tényleges értékén keljen el, hanem a tartozás kiegyenlítése. De tegyük fel, hogy a kikiáltási ár többé-kevésbé a piaci értéknek felel meg. Akkor is előfordulhat, hogy az eladási ár sokkal kevesebb. Egy ide vonatkozó jogszabály lehetővé teszi, hogy a kényszerárveréseken a kikiáltási árnál 30-50 százalékkal alacsonyabb áron is értékesíthetők az ingatlanok, ha nincs kellő érdeklődés.

Érdeklődő pedig nem mindig akad. S hogy ne is legyen, erről állítólag az a harminc-negyven fős társaság gondoskodik, amelyik - ingatlanosoktól származó információk szerint - gyakori résztvevője a kényszerárveréseknek. Megegyeznek egymás között, hogy nem licitálják egymást túl, így a vételár valóban alacsony lehet. Kezdő befektetőnek azon a tényen is túl kell tennie magát, hogy kilátástalan helyzetbe került emberekbol húz hasznot és a - gyakran - lakottan vett ingatlanból valamilyen módon ki is kell őket piszkálnia.

Aukció - nem kényszerből

Nagy kár, hogy az ingatlanárveréshez negatív képzetek társulnak. Lehetne másképp is, hiszen külföldön jól bevált eladási módszerről van szó. A műtárgyaukciókhoz hasonlóan ingatlan is kalapács alá kerülhet. Az eladó nem kényszerből választja a licitálást, hanem azért, mert várhatóan magasabb árat kap majd az ingatlanért, mintha közvetítő irodák értékesítenék. A vevők, mielőtt ajánlataikat az aukciós teremben megtennék, az úgynevezett nyílt napokon jó alaposan körülnéznek a helyszínen. Az ingatlanárverés legdivatosabb formája az on-line aukció: interneten keresztüli licitálási forma. Az on-line árverés rendkívül egyszerű és gyors: csak regisztráltatni kell magunkat a weblapon és közölni az ingatlanunk adatait: a műszaki paramétereket és a kikiáltási árat. Mi döntjük el, hogy mennyi ideig tart a licit. Kiköthetünk egy akciós árat is, melyen azonnal, még a licit befejezése előtt nyélbe üthetjük a szerződést. Az internetes árverés előnye, hogy bárki hozzáférhet, de lehetőség van arra is, hogy a vevő és az ajánlattevő közvetlen kapcsolatba lépjen. Az aukciós weboldalak üzemeltetői némi belépési díjat számítanak fel, és az eladás után lényegesen szerényebb jutalékot kérnek, mint az ingatlanközvetítők. Egy dinamikus üzletág él már az interneten.

Adatbázis a hálón

Nálunk a kényszerárverések kivételével nem divat licitálni az ingatlanokra. Létezik már on-line ingatlanárverés Magyarországon, de nem jellemző. Hatalmas adatbázisok vannak a hálón, s remek aukciós szoftvereket találni, amelyek minden apró részletet figyelembe vesznek a licit biztonsága érdekében. Ennek ellenére kevés valóságos ajánlat látható. Az egyik legismertebb aukciós oldalon például a 95 eladásra váró ingatlanra csak öt ajánlat érkezett. Bántó Károly és Nagy Gábor, az egyik aukciós oldal gazdáinak véleménye szerint a nagy vagyonnal rendelkező cégeknek - APEH, ÁPV Rt. - is népszerűsíteniük kellene az on-line árverést ahhoz, hogy valóban divatba jöjjön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtört a bajcsiak átka

Tovább olvasom