Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Ingóságot is lefoglalhat az APEH

Lejárt adófizetési kötelezettségeiktől azok az adósok sem menekülhetnek meg, akik nem rendelkeznek sem készpénzzel, sem bankszámlán jóváírt összeggel, vagy bármilyen jövedelemmel, mivel – az adósok létszükségleteit kielégítő és a foglalkozásuk gyakorlásához nélkülözhetetlen eszközök kivételével – az ingó vagyont is lefoglalhatja az adóhatóság.
A foglalás az adós lakóhelyén, életvitelszerű tartózkodási helyén, telephelyén, székhelyén fellelhető – végrehajtás alól nem mentes – valamennyi olyan vagyontárgyra vonatkozhat, melyről kétséget kizáró módon a helyszínen megállapítható, hogy az az adós tulajdona. Ezen túlmenően a foglalás kiterjedhet a házastársi közös vagyont képező ingóságokra is. Az adóvégrehajtó által lefoglalt – főszabályként a helyszínen a forgalmi érték meghatározásával együtt jegyzőkönyvben összeírt – ingóságokat az értékesítésig az adós rendeltetésszerűen használhatja, továbbá kap 30 napot arra is, hogy tartozását rendezze, kifizesse. E határidőn belül ugyanis az adóhatóság nem értékesítheti a lefoglalt ingóságokat.

Ezen idő alatt viszont az adós nem vonhatja el a végrehajtás alól a vagyontárgyat, azaz nem adhatja el, nem terhelheti meg. Ha mégis megtenné, zártörés bűncselekményét követi el, mely pénzbüntetéssel, közérdekű munkával vagy szabadságvesztéssel büntethető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes jogsegély

Győr. Az MSZP Győr és környéke Szervezete holnap 17 órától ingyenes jogi tanácsadás tart a Herman… Tovább olvasom