Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Ingyen se kell a ribizli?

Sok helyen a bokrokon, úgy is mondhatjuk, a gazdák nyakán maradt a ribizli. A fekete és a piros is.

Az SMS-ben jelzett panasznak jártunk utána és kiderült: a pirosat kis tálkákba kellene pakolni, a feketét több termelő összefogva, nagy tételben tudná csak eladni.

SMS
Miért nem veszik a felvásárlók a fekete ribizlit? Nekem van 3 hektár, azaz 50 mázsa. Mit csináljak vele? Kérnék információt! Köszönöm:
Gyászos az ára a fekete ribizlinek címmel írtunk tavaly a katasztrófát emlegető szerecsenyi gazdák értékesítési gondjairól, a telített nemzetközi piacról. Már akkor is sok megyénkben megtermett bogyós gyümölcs maradt rajta a bokrokon, most úgy tűnik, még több veszik kárba.

Szelecz László Péren piros ribizlit termelt, de nem tudta eladni. Tavaly még kapott kilójáért 80–100 forintot, igaz, három faluval arrébb kellett leadnia, most két hét hitegetés, telefonálgatás után cserbenhagyta a felvásárló. Lassan ráfeketedik a bokrokra, a földre potyog a piros gyümölcs. A rokonoknak adtak és maguknak tettek el belőle Szeleczék szörpöt, lekvárt. Kaptak ajánlatot arra, hogy szedjék kis tálkákba a ribizlit, de nem győzték volna, és nem is érte volna meg. Pedig a család évtizedek óta így tudott egy kis pénzt félretenni. Most a piacra is hiába vitték árujukat, nem veszik az emberek, inkább a kopasz barackot keresik, szinte ingyen se kell a ribizli.

Pedig a boltok polcain számos ribizliből készült italt találtunk. A ribizliszörp 2 literes kiszerelésben 349, 0,7 literesben 419, félliteresben 265 forint. A ribizliital 2,5 decis üvegben 79, jeges teaként másfél liter 299 forint. Dobozos ivóléként 1 liter 329, nektárként 1 liter 249 forintba kerülhet. Utóbbi termékek gyümölcstartalma 25 százalékos.

„ Nem lehet mást tenni, mint belenyugodni: vége a ribizlizésnek. Megritkítjuk a bokrokat, hogy jövőre kevesebb teremjen. Még kivágni se érdemes, mert mit tennék a helyébe, ami megéri?"
– Ismerjük a bogyósgyümölcs-termelők problémáját, dolgozunk is rajta – mondta el a Kisalföldnek a Magyar Zöldség-gyümölcs Terméktanács főtitkára. Dr. Lux Róbert szerint az ivólének leadott ribizli kategóriájában nem vagyunk versenyképesek. Azt nálunk jobb termésátlagokkal olcsóbban megoldják a lengyelek.

Úgy véli, a feszült helyzetből az étkezési ribizli értékesítése mutathat kiutat, menekülési irányt. Azt viszont tálcás áruként, 25 dekagrammos kiszerelésben kellene a kereskedőkhöz eljuttatni, úgy kerülhetne az áruházláncokba, külföldre. Ez kétségkívül kézimunkaigényes feladat és származási igazolásra, a permetezőanyagot megjelölő tanúsítványra is szükség van hozzá. A főtitkár véleménye alapján ennek a megoldásnak a kihasználására akkor van esélyük a termelőknek, ha összefognak. Ha értékesítési szövetkezeteket hoznak létre, ha az uniótól és a kormánytól támogatást kapnak, többek közt a piacépítéshez.

Az egy hete avatott győrasszonyfai gyümölcsfeldolgozó üzem, a Vitafruct Kft. idén 62 tonna fekete ribizlit tudott feldolgozni. Ribizlivelőt, élelmiszer-ipari alapanyagot állított belőle elő, amiből lekvár, üdítő, krémadalék készülhet. Hordós István igazgató elmondta, környékbeli gazdától vették át a friss gyümölcsöt, átlagosan kilónként 70 forintos áron. De csak olyan termelővel tud a kft. üzletet kötni, aki folyamatos ellátást biztosít, azaz a ribizliszezon alatt naponta 20 tonnányi gyümölcsöt juttat a gyár telephelyére és termelési naplót vezet a permetezésről. A kis területen termelőknek ehhez is össze kellene fogniuk. És az igazgató tanácsa alapján az sem árt, ha még mielőtt piroslani kezd a ribizli, megegyeznek az átvételről a feldolgozóval.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerekestragédia

Az ausztrál női országúti kerékpáros csapat tagja, Amy Gillett életét vesztette, öt társa súlyos… Tovább olvasom