Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Ingyen számítógépek a hátrányos helyzetű iskoláknak

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) két, hátrányos helyzetű területen működő oktatási intézménynek adományozott lecserélt, de még használható számítógépeket.
A szendrői általános iskola és a sajókazai gimnázium tanévkezdéskor összesen 65 darab gépet vehetett birtokba - olvasható az MTI-nek szerdán eljuttatott közleményben.

Az NFÜ és a Microsoft Magyarország összefogásával adományozott teljes értékű, az oktatási-tanulási tevékenységekhez, az internet eléréséhez alkalmas számítógépek a digitális írástudás elterjesztésének fontos kellékei.

A szendrői Általános Iskola az ország egyik leghátrányosabb helyzetű térségében működik. A tanulók többsége hátrányos körülmények között él, 70 százalék roma származású, nagycsaládból érkező. A lakosság jelentős hányada alacsony képzettségű, nagy a munkanélküliség és a mélyszegénység. Ezért is nagyon fontos cél a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatása, a tehetséggondozás, a továbbtanulásra való felkészítés és a közoktatás színvonalának növelése.

A sajókazai Dr. Ámbedkar Gimnázium olyan térséget szolgál ki, ahol az érettségizettek aránya nem éri el az egy százalékot sem. A kapott gépek az intézmény által működtetett információs házba kerülnek, ahol nemcsak az iskola tanulói, hanem a környező telepek és a kisváros lakói is használhatják őket.

Az NFÜ speciális felzárkóztató programot dolgozott ki a leghátrányosabb helyzetű kistérségek számára, s ehhez százmilliárd forintnyi uniós forrást biztosít. Emellett is szükség van azonban továbbra eszközökre, amelyek segítik a felzárkózást. A számítógép-adományozási program is ezt a célt szolgálja. Szeretnének ösztönözni egyéb intézményeket és cégeket is arra, hogy saját eszközeikkel járuljanak hozzá a gyerekek és fiatalok oktatásának javításához.

A Microsoft Magyarország is ezért indította a Társ a Tanulásban Programot, amely a tanárok és diákok fejlődéséhez szükséges eszközök és tananyagok biztosítását segíti elő. Három fő területük az oktatás átalakítása, a helyi innováció serkentése és a munkalehetőségek bővítése.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2009. szeptember 02. 20:43
    „Remélem, a gépek darabja az iskoláknak a közbeszerzési eljárás keretén belül legalább másfél milla volt! Elvégre ez egy esélyegyenlő és igazságos ország (by Feri), mindent megteszünk az iskolák (akarom mondani a haverok) gyarapodásáért!

    Mellesleg Orsós Dezsavü számára fontos infó, hogy ha elmegy lopni, akkor ne a billentyűzetet (megtörtént eset!), hanem a dobozt vigye magával számítógép címén, ha több pénzt szeretne kapni a lopott cuccért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliárddal kisebb bevétellel számol a Tokaj Kerház

Várhatóan csökken az idén a Tokaj Kereskedőház Zrt. árbevétele; a cégnél 2009-ben 3,2 milliárd… Tovább olvasom