Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Ingyenes a tüdőszqrés, nem fizetnek, akik tanulnak, büntetik a háziorvos megkerülését Változnak a vizitdíjszabályok

Magyarország MTI Július 1-jétől változnak a vizitdíjszabályok; bővül a fizetés alóli mentességi kör, ugyanakkor bizonyos esetekben emelkedik a díj összege.
Horváth Ágnes szakminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a díjfizetés alól mentességet élveznek a honvédség, a rendőrség, a katasztrófavédelem és az Országos Mentőszolgálat kötelékében dolgozók, amennyiben szolgálatteljesítés során szerzett sérüléseik következtében szorulnak orvosi ellátásra, továbbá azok, akik legalább 30 alkalommal adtak már vért. A tüdőszqrés szintén ingyenes lesz – folytatta a tárcavezető –, kivétel ez alól a foglalkozás-egészségügy keretében történő szqrés, továbbá nem kell vizitdíjat fizetniük azoknak a 18 év felettieknek, akik még tanulnak és valamilyen ifjúsági egészségügyi szolgáltatás keretében veszik igénybe az ellátást – mondta Horváth Ágnes. Hozzátette: a krónikus betegségben szenvedőknek a jövőben a kórházi napidíjat sem kell megfizetniük, ha a betegségükhöz szorosan kapcsolódó ellátást vesznek igénybe. (Vizitdíjat ezeknek a betegeknek eddig sem kellett fizetniük.)
Ugyanakkor bizonyos esetekben emelkedik a díj összege. A korábbi hatszáz forint helyett júliustól ezer forintot kell fizetnie annak, aki beutaló nélkül megy szakrendelésre, és ez a változás mindenkire – életkorra és betegségre való tekintet nélkül – kötelező. A változtatás oka – indokolta Horváth Ágnes az intézkedéseket –, hogy sokan „kikerülték” a háziorvost, és egyből a szakrendelést keresték fel. A cél pedig az lenne, hogy a háziorvos „koordinálja” a beteg útját – tette hozzá. Változás lesz az is, hogy júliustól nem kell részleges térítési díjat fizetniük azoknak a nőknek, akik választott orvosuknál szülnek.
A Fidesz szerint az embereknek kell dönteniük a vizitdíjról, ezért arra kéri a kormányt, hogy ne akadályozza az erről szóló népszavazást. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl gyorsan vezetnek a magyar sofőrök

Mintegy 3400 gyorshajtóról készült felvétel a legutóbbi TISPOL ellenőrzéskor. Az április 25-én és… Tovább olvasom