Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Ingyenes internet a tanároknak?

Várhatóan már májustól az iskolák kifizetik a tanárok internet-hozzáférésének árát - vélekedett Magyar Bálint oktatási miniszter az Európai Unió Kommunikációs Központjának sajtótájékoztatóján.
Az oktatási miniszter elmondta: - A Nemzeti Alaptanterv (NAT) felülvizsgálata során úgy éreztük, az a leghelyesebb, ha a 4. évfolyamtól kezdődően a 6. évfolyamig tanulják meg a diákok az informatika és az elektronikus írásbeliség alapjait. Erre a célkitűzésre az Európai Unió is jelentős támogatást szán, de a Nemzeti Fejlesztési Tervben is különítettünk el forrásokat erre a programra. Az oktatás tartalmi megújítására több tízmilliárd forint jut majd - mondta a tárcavezető.
- Ugyanakkor, bár a multimédiás előadótermek megjelenése és az otthoni számítógépek elterjedése pár év alatt megvalósulhatnak, de ez csak a keret: megfelelő tananyagokat is fejleszteni kell az új oktatási módszerekhez. A tanárok továbbképzése érdekében pedig már májustól az iskolák kifizethetik a tanárok otthoni internet-hozzáférését. Ez a "legolcsóbb fizetésemelés" - tette hozzá a miniszter, mivel nem kell utána személyi jövedelemadót fizetni, az iskola pedig költségként elszámolhatja.
A modern technológia, az informatikai ismeretek az EU oktatási programjaiban
Az információs társadalomban alapkövetelmény a számítógép használatának ismerete. 2000-ben, a Lisszabonban megtartott csúcstalálkozójukon az Európai Unió vezetői egész számos kezdeményezést indítottak útjára a modern technológiai eszközök használatának terjesztésére, és meghirdették az elektronikus tanulás (e-Learning) fejlesztésének uniós célkitűzését.
Az e-LEARNING uniós program az informatikai ismeretek terjesztésére kidolgozott akcióterv. A program a jó minőségű infrastruktúra kiépítését és a tanárok megfelelő képzését támogatja. A program céljai, amelyek részben már megvalósultak:
- internetkapcsolatot biztosítani 2001 végéig az Európai Unió minden iskolájában
- 2002 végéig elvégezni a tanárok megfelelő képzését a számítógépes ismeretek tanításához,
- 2002 végéig minden iskolát bekapcsolni a kutatási hálózatokba
- 2004-re biztosítani, hogy 5-15 diákra jusson egy multimédia számítógép,
- 2003 végére elérni, hogy minden végzős diáknak legyenek informatikai ismeretei,
- 2003 végéig minden munkavállalónak biztosítani a lehetőséget arra, hogy számítógépes ismereteket szerezhessen.
Az e-SCHOLA mozgalmát, az iskolák európai hálózatát az oktatásban felhasználható új technológiai eszközök minél jobb kiaknázására hoztak létre. A hálózatnak a magyar Sulinet is része. A mozgalomhoz csatlakozó iskolák interneten keresztül lépnek kapcsolatba egymással, így dolgoznak a közös ötleteken, ismerkednek egymás kultúrájával, és játék közben az új információs technológiák nyújtotta lehetőségekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Filmek a tavaszi fesztiválon

A Győri Tavaszi Fesztivál gazdag kínálatában válogatást láthatnak az érdeklődők a XXXIV. Magyar… Tovább olvasom