Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Ingyenes méhnyakrák elleni védőoltás rászorulóknak

Száz nehéz körülmények között élő lánygyermek és száz édesanya kap ingyen méhnyakrák elleni védőoltást a VI. Európai Méhnyakrák-megelőzési Hét kampányához kapcsolódva.
A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a GlaxoSmithKline összesen 200 rászoruló számára ajánlott fel védőoltást a dél-pesti régióban. Olyan családok vehetik igénybe, melyeknek komoly gondot jelentene a háromszor 30 ezer forint kifizetése - közölte Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója kedden a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten.

Ottó Szabolcs, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató helyettese azt hangsúlyozta, hogy az optimális az lenne, ha minden 12 éves lányt beoltanának kötelező védőoltási rendszer keretében.

A méhnyakrák azok közé a daganatos betegségek közé tartozik, amelyek rákmegelőző állapottal rendelkeznek, szűrhetők és felismerhetők. Magyarországon méhnyakrákszűrés már az 1950-es évek óta létezik, ezen bárki részt vehet. Ennek ellenére a szűréseken való megjelenés nagyon alacsony - fejtette ki Pete Imre, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa. Mint mondta, Angliában az 1980-as évektől bevezették a behívásos rendszerű szűrést, amelynek eredményeképpen az átszűrés 80 százalékos lett, a betegség előfordulása és halálesetek száma pedig jelentősen csökkent.

Magyarországon jelenleg évente 1000-1200 méhnyakrákos betegséget diagnosztizálnak, és 400-500 nőt veszítenek el a méhnyakrák következtében. A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák. A szexuális életet élő nők közel 80 százaléka megfertőződik a HPV-vel élete során, de a legtöbb HPV-fertőzés 12-18 hónap alatt megszűnik a szervezet természetes immunvédekezése következtében. A nők többször is megfertőződhetnek, mivel nem alakul ki megfelelő védettség egy korábban átvészelt HPV-fertőzés után, a védőoltással viszont megelőzhetővé válnának a további fertőzések.

Pete Imre kiemelte, hogy a védőoltás nem helyettesíti a szűrést, amelyet évente ajánlott elvégeztetni.

Magyarországon 100 ezer lány és felnőtt nő kapta meg a védőoltást az elmúlt öt évben - mondta Leitner György, a GlaxoSmithKline Kft. ügyvezető igazgatója. Tájékoztatása szerint több önkormányzat támogatta a méhnyakrák elleni oltást a településeken, az öngondoskodás keretében sokan megvásárolják, ha tehetik, emellett a gyógyszergyár is igyekszik engedményeket tenni. Az ideális az lenne, ha a védőoltást legalább egy korosztálynak be lehetne vezetni kötelezőként vagy teljes finanszírozásban választhatóként, úgy, mint Európa 21 országában.

A méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők között Európában, holott a védőoltás és a szűrés együttes alkalmazásával kivédhető lenne.

Az Európai Méhnyakrák-megelőzési Hétnek - amelyet január 22-e és 28-a között rendeznek meg - fő témája: "A méhnyakrák megelőzése mindannyiunk felelőssége." A nemzetközi kezdeményezés célja felhívni a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ez a rosszindulatú daganatos betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

Olvasóink írták

 • 1. klj-54 2012. január 24. 16:39
  „Akkor mondjuk el a másik oldal véleményét is, melyet a Kossuth Rádió 14.30-kor előforduló tudományos műsorában hallottam.
  A nyilatkozó kutató orvos szerint kipécéztek 2 azaz kettő vírustörzset, melyet valóban hatékonyan ki is irtanak!
  De a fennmaradó törzsek köszönettel virulensebbek lesznek és esetleg nagyobb mortalitással végzik a dolgukat, mint a kiirtott elődjük. Az oka egyszerű, a genetikai hátterünk.
  Ha nincs affinitásunk ahhoz a betegséghez akkor szépen elvédekezget a szervezetünk az élősködők ellen.
  De ha beleszólunk a bent lévő állapotokba, úgy járhatunk, mint a Szovjetunió Afganisztánnal!
  A lényeg:
  Ez a HPV elleni oltás CSAK ÉS KIZÁRÓLAG a gyógyszergyártók érdeke!

  Nem az én véleményem, de egyetértek egy hozzáértő logikusan elmondott szakmailag alátámasztott érveivel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyülekezési jog korlátozása miatt bírósághoz fordul az LMP

Budapesti Rendőr-főkapitányság hatáskör hiányában elutasította az LMP megemlékezési kérelmét, amiért… Tovább olvasom