Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Ingyeninternet a levegőből

Néhány héten belül Győr tíz kiválasztott helyén mobil számítógépen ingyen lehet „szörfözni” vagy üzeneteket váltani a világhálón. A kiépülő rendszer térfigyelésre, rendezvények élőközvetítésére is alkalmas.
Kényelmes: Akár kávézgatva is lehet kalandozni a világhálón.
A megyeszékhely önkormányzata tavaly kötött szerződést olyan rendszer kiépítésére, amelynek révén a közterületeken – Győr tíz kiválasztott helyén – ingyenes és korlátlan internetezési lehetőséghez juthat az, akinek hordozható számítógépe (laptopja vagy kézi számítógépe) van. Októbertől ez már próbaképpen működött a Városház téren és a Baross úton, a tapasztalat szerint sokan használták még a zord időkben is.

A győri önkormányzat költségvetésében idén „lett" pénz a szerződés szerinti rendszer kiépítésére, néhány héten belül ez meg is történik.
A szerződésben a győri számítástechnikai cég vállalta az eszközök beszerzését, telepítését és működtetését, az önkormányzat pedig a szolgáltatás tarifáját (6 millió forint).

A hatmillió forinton felül a győri közgyűlés megszavazott még 4 millió forintot, mert ez a rendszer alkalmas mobil térfigyelők működtetésére, vagy helyszíni, élő internetes közvetítésre különböző utcai eseményekről, bírói terminálokra sportrendezvényeken...

Teljesen veszélytelen

A rendszer kisméretű antennáit épületek tetején helyezik el. Sugárzásuk egészen minimális, mindössze 100 milliwatt. Összehasonlításul: ma már a kezünkben tartott mobiltelefonok is erősebben, 1–2 watt teljesítménnyel sugároznak.
A kis teljesítménynek mindössze egy hátránya van, az, hogy szabad rálátás kell az antenna és a számítógép között, s már egy fa vagy bokor is akadály lehet.

Nyilvános „fülkékből" is?

Ennek ellenére várhatóan népszerű lesz az internetezők között, akik jó időben akár egy parki padon, akár egy presszó teraszán, netán a dunai szabad strandon „szörfölhetnek" a világhálón, megnézhetik e-mailjüket, üzeneteket küldhetnek. Az egyéb hasznosításról még nincs konkrét döntés, de az biztos, hogy a rendőrség érdeklődik a mobil, tehát bármikor áthelyezhető térfigyelő rendszer iránt, és az is elképzelhető, hogy a város önkormányzata rövidesen több helyen ingyenes csatlakozási pontokat épít ki internetezésre.

Megjegyezzük, az internetezésnek ehhez a módjához „rádiós" kártya kell a laptopba vagy a kézi számítógépbe, ilyen már akár 8–10 ezer forintért vásárolható, a modernebb készülékek pedig már eleve tartalmazzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíjátadás

Mosonmagyaróvár. A Magyar Szocialista Párt mosonmagyar-

óvári szervezetének kezelésében… Tovább olvasom