Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Innováció a juhágazatban, konferencia Debrecenben

A bárányhúsfogyasztás fellendülését is várják a kutatók attól az együttműködéstől, amely a juhágazati innováció keretében valósult meg az Észak-alföldi régióban.
A bárányhúsfogyasztás fellendülését is várják a kutatók attól az együttműködéstől, amely a juhágazati innováció keretében valósult meg az Észak-alföldi régióban - közölte Jávor András professzor, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese az MTI-vel pénteken, a témában rendezett nemzetközi work-shop kapcsán.

Tájékoztatása szerint jelenleg Magyarországon évente egy személy 30 dekagramm bárányhúst fogyaszt. Ez a mennyiség Franciaországban 14 kilogramm, Ausztráliában 34 kilogramm évente.

A professzor rámutatott: agrárszakemberek, orvosok, gyógyszerészek támogatják azt az innovációs folyamatot, amelynek eredményeként az úgynevezett funkcionális bárányélelmiszerek alkalmasak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére.

Állat- és humánkísérletek bizonyítják, hogy a szelénnel, magnéziummal, lizinnel és más alkotóelemekkel kiegészített bárányhúsok bíztató eredményeket mutatnak a kardiovaszkuláris terápiában - ismertette Jávor András.

A humán kísérletek még folytatódnak, de Jávor András professzor szerint akár már ez év végére együtt lehet minden engedély, hogy terápiásan is alkalmazzák a funkcionális bárány-élelmiszereket. Addigra receptkönyvet és étrend-javaslatot is kidolgoznak - tette hozzá a professzor.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két olasz katona megsérült egy hadgyakorlaton a Bakonyban

Két olasz katona sérült meg robbanás következtében a Bakonyban zajló Clever Ferret 2010 nemzetközi… Tovább olvasom