Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Innovációs képességekben 15. hazánk az EU-n belül

Innovációs képességekben tizenötödik helyre rangsorolta Magyarországot az EU-n belül az Európai Bizottság. Az Eurostat és az OECD adataira épülő lista élén az EU gazdagjai, a svédek, a finnek, a németek és a dánok állnak.
Innovációs képességekben tizenötödik helyre rangsorolta Magyarországot az EU-n belül az Európai Bizottság. Az Eurostat és az OECD adataira épülő lista élén az EU gazdagjai, a svédek, a finnek, a németek és a dánok állnak. Brüsszel megállapítja: az új EU-tízek felzárkózása nehézkesen megy, az EU és Japán közötti szakadék csak mélyül az utóbbi javára, míg állandósul az öreg kontinens lemaradása az USA-tól.

Magyarország az EU huszadik legtehetősebb országa (GDP/fő, vásárlóerő-paritáson), így a tizenötödik hely viszonylag hízelgő. Brüsszel gyenge pontként rója fel a természettudományos-műszaki-gazdasági végzettségű diplomások alacsony arányát (az EU-átlag 39 százaléka), a széles sávú internet alacsony fokú elterjedtségét, valamint az élethoszszig való tanulásban való lemaradásunkat (az EU-átlag 46 százaléka). Magyarország a bizottság szerint sikeresebb a technológiai újítások elterjesztésében, mint a megteremtésükben. Az innovációs kiadások mindössze az uniós átlag ötödére rúgnak.

Kedvező, hogy a külföldi cégek új technológiát hoznak ide, ám nagyobb kockázatitőke-bevonásra lenne szükség, mert a magyar arány csak az EU-átlag hat százaléka.

Harmincöt ország közül Magyarországon a legkisebb a vállalkozókedv - derül ki a Global Entrepreneurship tanulmányából. Ebben azt mérték fel, hogy a 18 és 64 év közöttiek mekkora hányada irányított tavaly új vagy születőben lévő céget. Az élen Venezuela áll 25 százalékkal, míg a sort Japán (2,2) és Magyarország (1,9) zárja.

MTI/Népszabadság

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vulkánkitörés egy Alaszka melletti lakatlan szigeten

Hópihe finomságú, szürke hamu tart Anchorage felé abból a sorozatos vulkánkitörésből, amely… Tovább olvasom