Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Innovatív Magyarország programot hirdet a miniszter

Megújítja a magyarországi kutatás-fejlesztés (k+f) szervezeti hátterét és a támogatások rendszerét a kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter. Molnár Károly azt szeretné, ha a nagy projektek felé orientálnák a vállalatokat, s ezekhez adna pénzt az állam is.
A bő fél éve beiktatott tárca nélküli miniszter az OECD által a magyarországi k+f-ről készült átvilágítás megállapításai mentén szeretné, ha átalakulna a hazai kutatás-fejlesztés. A jelenlegi rendszer minden fő mutatójában elmarad az európai uniós átlagtól. Az úgynevezett innovációs hajlandóságban a közösségi rangsor alsó harmadában van Magyarország. A k+f-re a bruttó hazai termék (GDP) alig egy százaléka jut, ami messze az EU-átlag 1,8 százaléka mögött kullog. Ráadásul óriási a területi aránytalanság: a pénz 70 százaléka Közép-Magyarországra kerül. Örömteli változás azonban, hogy a k+f-költésben az állam részesedése elmozdult a korábbi 70 százalékról, most már csak 45 százalék, és a vállalatok 43 százalékra felzárkóztak, de még ez is messze van az EU-ban megszokott 70 százaléktól.

Molnár Károly egyik célja az, hogy 2010-ben a GDP-ből már 1,2 százalék jusson a k+f-re. Ezt azonban semmiképpen sem a vállalatok e célra szolgáló adóját megnövelésével képzeli, hanem a pályázati rendszer átalakításával, ami már el is kezdődött. A jövő a nagy projekteké, amelyekben nagyvállalatok, kis- és közepes vállalatok (kkv) és kutatóhelyek vesznek részt konkrét fejlesztések keretében. Ez esetben a cégek nem adónak tekintik a támogatáshoz az önrészt, hanem szívesen vállalják a finanszírozás rájuk jutó részét - mondta Molnár Károly. Az ilyen nagy projektekre idén 55 milliárdot költenek, amelynek 57 százaléka a kötelezően bevonandó kkv-knak jut.

Ugyancsak változtatnak azon, hogy jelenleg mindenki kap egy kis támogatást, aminek következtében szinte "egyszemélyes" kutatások zajlanak. Ehelyett témákra adnak pénzt, és ezen belül is a néhány kiválasztatndó húzóágazatra koncentrálnak. Ezek között lesz a gyógyszeripar, a biotechnológia, az infokommunikáció, az energetikai problémák és a klímaváltozás.

Molnár Károly elmondta, hogy gyógyszergyáraknál és az érinett minisztereknél kezdeményezték: amely gyártók komoly k+f-tevékenységet végeznek, azok valamilyen formában adókedvezményben részesülnének. Eddig nem talált elutasításra a kormányon belül sem - mondta a tárca nélküli miniszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

60 millió forint értékű drog lapult a BMW - ben

Négy és fél kilogramm kokaint és körülbelül 1 kiló marihuánát találtak a rendőrök és a vámosok annál… Tovább olvasom