Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Intenzív nyelvtanulás elszántaknak

Érdemes időben észbe kapnia annak, aki a nyarat szeretné kihasználni nyelvtanulásra: most még bőven válogathat az intenzív kurzusok között.
Sokan csak a nyár utolsó, nyelvtanulás szempontjából legkeresettebb hónapjában eszmélnek rá, hogy szeptemberben nyelvvizsgázni szeretnének, s ilyenkor hamar betelnek a tanfolyamok. Sok végzett diák is jelentkezik, akit felvettek valamelyik „erős" gimnáziumba, s az év eleji szintfelmérők után nem akarja a gyengébb nyelvi csoportban kezdeni a tanulmányait. Előfordul az is, hogy a teljesen kezdőknek a kis létszám miatt nem indítanak külön csoportot, így eleve hátránnyal kezdik az évet – hacsak nem szedik magukra az alapokat még a nyáron.
Nulláról indulva általában 2–300 óra kell az alap-, 4–600 óra pedig a középfokú nyelvtudás eléréséhez; az intenzív tanfolyamokon akár három hét alatt elsajátítható fél év anyaga.

– Ez elsősorban azoknak hasznos, akik teljesen szabaddá tudják tenni magukat a tanfolyam idejére, hiszen a napi öt-hat nyelvóra mellett otthon is foglalkozni kell az anyaggal, s elég elszántak hozzá, hogy teljesen elmélyüljenek a nyelvben – mondja Hatos Hajnalka, a Hatos és Társa Nyelviskola vezetője. Bár Viglidán István, a győri IHH Nyelviskola marketingvezetője szerint nem érdemes bedőlni azoknak, akik egy-két hónap alatt a nulláról középfokú nyelvtudást ígérnek, az intenzív oktatás mindenkinek hasznos.

„ Iskola és tanár kérdése, hogy megterhelő rohanás vagy élvezetes tanulás-e a tanfolyam. Mivel egy iskolát a diákjai minősítenek, érdemes tájékozódni a már végzett diákok között az egyes kurzusokról, iskolákról."

György Tiborné Olgi, a győri Olga Nyelvtanoda vezetője szerint különösen hasznos lehet egy-egy intenzív kurzus beiktatása akkor, ha valaki nyelvvizsgára készül, vagy ha az iskolában szerzett tudását szeretné szinten tartani, kiegészíteni, például az iskolai oktatásból gyakran hiányolt beszédcentrikus tanfolyammal.

– Ha valaki teljesen a nulláról indul, idő kell hozzá, hogy leülepedjen az anyag, s a nyelvvizsgán megkövetelt tudás is nagyon sokrétű: a nyelvtani alapok és a szókincs mellett rutinra is szükség van a teljesítéshez.
Az intenzív nyelvtanfolyamok nem olcsók: egy 2–3 hetes, 60 órás kurzus 30–45 ezer forintba kerül, igaz, ennek harminc százaléka leírható a tanfolyamot végző, vagy közvetlen családtagja személyi jövedelemadó-alapjából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi érdekli a táncfesztiválon?

Tovább olvasom