Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Interjú Bajnaival a Süddeutsche Zeitungban

Az ország megmentését nevezte fő feladatának a Süddeutsche Zeitung csütörtöki számában megjelent interjúban Bajnai Gordon.
A liberális német napilap a címében is ezt emelte ki, az alcímben pedig arra emlékeztetett, hogy Bajnai csak egy évre vállalta el a kormányfői tisztséget, és - mint írta - kemény reformokkal megakadályozta az államcsődöt.

"Fő feladatom nem az, hogy a pártlogikát kövessem, hanem az, hogy megmentsem az országot" - fogalmazott a miniszterelnök az újságnak arra a feltételezésére, hogy hagyta magát dróton rángatni a szocialista párt által, amely áprilisban elveszítheti a hatalmat. Magyarország mély gazdasági válságban volt - emlékeztetett a kormányfő, hozzátéve, hogy számára a kiút megtalálása jelenti a prioritást, és minden más másodlagos.

Bajnai szerint mindaz, amit a kormány az elmúlt évben tett, bizonyítja, hogy nem a közvélemény-kutatásokat lesték. "Nagyon fájdalmas és nagyon népszerűtlen elvonásokat hajtottunk végre, amelyek gyors ütemben stabilizálták az országot" - fogalmazott a miniszterelnök, emlékeztetve: hivatalba lépést követő első beszédében egyértelművé tette, hogy nem a következő választások jelentik a tétet.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a gazdasági adatok önmagukért beszélnek. Jobbak a makroökonómiai adatok, a bankok ismét bíznak a kormányban - jelentette ki, utalva arra: néha már olyan véleményeket is hall, hogy Magyarország modell lehet más országok számára. Másfél évvel ezelőtt a pénzpiacok attól tartottak, hogy az ország csődbe jut, és másokat is magával ránt. Ez az idő már elmúlt - fűzte hozzá.

Az interjúban a miniszterelnök beszámolt a végrehajtott intézkedésekről, a többi között a nyugdíjkorhatár 65 évre történő felemeléséről, a 13. havi nyugdíj eltörléséről, a szociális kiadások csökkentéséről és az adórendszer átalakításáról. Közvetve elutasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint a kormány csak a minimumát tetet annak, amit a hitelezők, mindenekelőtt a Nemzetközi Valutaalap követeltek. A miniszterelnök szerint a politikában a legjobbat akkor teszi az ember, ha a szükségeset megteszi. "A Nemzetközi Valutaalap nem programot terjeszt elő, hanem programot követel" - jelentette ki.

A politika - fogalmazott Bajnai - választást jelent a fájdalmas és az elviselhetetlen között. "Nekünk a fájdalmas mellett kell döntenünk, hogy az elviselhetetlent elkerüljük" - jelentette ki, utalva arra is: nem a a szocialista párt, hanem saját feltétele volt az, hogy hivatalát csak egy évre vállalja. A miniszterelnök szerint 10 éven keresztül nem voltak reformok az országban, ezért - mint emlékeztetett - felsorolta terveit, és kérte a koalíció valamennyi tagját, hogy írásban tegyen hitet azok mellett.

Az újság utalt arra, hogy az MSZP népszerűsége jelenleg 15 százalékos. Ezzel kapcsolatban Bajnai kijelentette: a szocialisták viselik az elmúlt hét év terhét, és őket teszik felelőssé a szociális elvonásokért. A párt valamit visszanyert szavahihetőségéből, de ez nem elég. Másrészt a választások még hátravannak.

A miniszterelnök szerint az ellenzékre az jellemző, hogy nem tesz semmilyen konkrét javaslatot, csak hogy ne kockáztassa egyetlen választó elvesztését sem. "Nem vagyok politikus, de az ország számára az lenne a jó, ha a következő kormány konkrét mandátummal rendelkezne, hogy további korszerűsítési lépéseket és ésszerű gazdaságpolitikát határozhasson el" - jelentette ki Bajnai, hozzáfűzve: ellenkező esetben ugyanaz a csalódás következhet be, mint 2006-ban.

A kormányfő szerint Magyarországon mély árok van a jobb- és a baloldal között. Ez az árok nemcsak a politikában látható, hanem családokat szakít szét, és megosztja a társadalmat. Mindez arra az időre vezethető vissza, amikor mindkét politikai tábor sokkal agresszívabb propagandával igyekezett szavazótáborát biztosítani. Ez idézte elő egy szélsőjobboldal létrejöttét, amely egyre inkább teret nyer - fogalmazott.

Bajnai szerint a Magyar Gárda, azaz a Jobbik "egyenruhás csoportjai" és maga a párt is olyan probléma következménye, amellyel a demokratikus pártok mindeddig nem foglalkoztak. Ez pedig a romák integrálása a társadalomba. "Ez a a magyar politika legfontosabb témája a következő 15-20 évre" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint ha az integráció nem sikerül, Magyarországnak nincs esélye a hosszú távú, tartós fejlődésre. A Jobbik - mint hozzátette - problémásnak tekinti a romák együttélését a többi magyarral, és az elkülönítés mellett van. "Ez azonban elfogadhatatlan és nem demokratikus" - jelentette ki, utalva arra: az integráció hosszú távú folyamat, amelyet már most meg kell kezdeni.

A csaknem teljes oldalas interjút Cathrin Kahlweit készítette, aki külön keretes írásban ismertette a drasztikus takarékossági programot, hangoztatva, hogy a "magyar beteg" a jobbulás útján van.

Olvasóink írták

 • 4. achilleus 2010. január 29. 11:03
  „A bárhuzam másnak is szemet szúrt:
  "(...) A kormányfő Pilátusként mossa a kezeit, ugyanúgy, mint a wallisos Hajdú-Bét által tönkretett libatenyésztők esetében.
  Utoljára frissítve: 2010. január 29., 08:49
  Ki vagy, te kutya? Letépem a fejed! - üvöltött rá a sokszor elítélt bűnöző egy nyilvános árverésen az adósok kilakoltatását radikális módszerekkel megakadályozni akaró civil szervezet vezetőjére. (...)
  (Torkos Matild, mno.hu)

  Ld. 2. hozzászólás.”
 • 3. FűzfaVessző 2010. január 28. 20:03
  „Az eredményjelző táblára nézve nem látom "ezeket a nehezen elért eredményeket",biztosan azért mert nem én vagyok a BKV humánpolitikai előadója.
  F.V.”
 • 2. achilleus 2010. január 28. 15:14
  „"Fő feladatom (...) az, (...), hogy megmentsem az országot"
  A Wallist is "megmentette", a HajdúBét felszámolása, több száz család elszegényítése, 9 ember öngyilkossága árán, a Raiffeisen Bank aktív statisztálásával, úgy hogy ő sem is járt rosszul! Az ügyben ugyanezt a süket - "mindent megpróbáltunk" - dumát nyomta. Most sem csinál mást. Öl-butít-nyomorba dönt!”
 • 1. Léni 2010. január 28. 14:46
  „Ezeket a nehezen elért eredményeket fogja a fidesz és társai lerombolni! Kíváncsian várom a
  fidesz népszerűségi mutatóit mondjuk két év múlva!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Értékes madarakat loptak egy tanyáról

Értékes madarakat loptak egy nyíregyházi tanyáról; a még ismeretlen tettes több mint egymillió… Tovább olvasom