Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 30°C Még több cikk.

Interjú Orbán Viktorral a Le Monde-ban

Egyoldalas interjút közölt Orbán Viktorral a Le Monde című francia napilap szombat délután megjelent száma, amelyben a miniszterelnök egyebek mellett politikai orientációját, valamint aktuális belpolitikai témákat érintő kérdésekre válaszolt.
Az ideológiai váltását firtató kérdés kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy az ideológia nem érdekli többé, az "értékek számítanak", s azok nem változtak 1989 óta. "Ez a nemzet a szabadságharcosok nemzete, az 1848-asoké a Habsburg-dominancia ellen és az 1956-osoké a szovjet megszállás ellen. Ehhez a hagyományhoz tartozom" - mondta.

A nemzeti szuverenitást nagyon fontosnak tartja, még ha szerinte annak gyakorlása összetett is, hiszen "egymástól kölcsönösen függő országok világában" élünk. Másik fontos értéknek tartja az elkötelezettséget. "Nem szeretem az elitista és arisztokratikus politizálást. A plebejust megközelítést jobban kedvelem" - jelentette ki.

A miniszterelnök politikailag magát az Európai Néppárthoz való tartozás alapján definiálja. Ez szerinte kereszténydemokrata orientációt jelent, kötődést a szabadsághoz, az egyéni felelősséghez és a nemzeti szuverenitáshoz. Olyan jobbközép politika, amely mélyen gyökerezik az értékekben, amelyek között vannak hagyományosak, mint a kereszténység, a család és a szabadság, mások pedig progresszívabbak, mint a részvétel és a társadalmi mobilitás. "Jobboldali plebejus vagyok" - mondta Orbán.

Arra a kérdésre, hogy populistának tartja-e magát azt válaszolta: "Ha az, hogy azt mondom az embereknek, hogy jobbá akarom tenni az életüket, azt jelenti, hogy populista, akkor igen. Ha Abraham Lincolnhoz hasonlóan, a nép által és a népért kormányozni, ezt jelenti, akkor igen".

A kormányfő szerint Európában nehéz helyzetbe került a demokrácia. "Szeretjük a demokráciát, mert értékeken alapuló rendszer. De a demokrácia eredményekről és sikerekről is szól. És Európában eladósodtak vállalataink, csökken a születések száma, kudarcba fulladt a társadalmi integráció, erősödnek a szélsőségek. Ez gyengíti demokratikus rendszereinket" - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy előbb vagy utóbb "szembesülni fogunk azzal a kihívással, amelyet a nem demokratikusan megszervezett, de sikeresebb országok jelentenek, így Kína és az ázsiai vállalatok". Szerinte arra kell ösztönözni az értelmiségieket és a politikusokat Európában, hogy "gondolkodjanak szabadabban a demokrácia jövőjéről".

Az Európai Unió által megfogalmazott aggályok kapcsán Orbán felhívta arra a figyelmet, hogy a szomszédos országok szolidárisak Magyarországgal. "Megértem, hogy vannak tisztességes, nem politikailag motivált aggályok, miután a nyugati történelmi és társadalmi kontextus nem ugyanaz, mint a miénk" - mutatott rá. Az alapvető különbség szerinte az, hogy Nyugat-Európa nem tapasztalta meg a kommunizmust és a posztkommunizmust.

A miniszterelnök a másfél év alatt elfogadott 365 új törvényt és az átfogó reformokat a helyzet súlyosságával indokolta. Amikor átvette a hatalmat "az ország a szakadék szélén állt", amelyre a makrogazdasági mutatókon kívül - a több mint 7 százalékos államháztartási hiány és a GDP 80 százalékát meghaladó államadósság mellett - olyan más tényezők is utaltak, mint hogy 10 millió lakosra alig 2,6 millió adófizető jutott. Ezért nem volt szerinte vesztegetnivaló idő, és minden "demokratikus eszközt" fel kellett használni a "bulldózer" tempóhoz.

"De a bulldózerünk mindig tiszteletben tartotta a KRESZ szabályait. Még akkor is, ha időnként próbáltam a KRESZ-en változtatni, mindig gondosan ügyeltem a törvények tiszteletben tartására" - mondta Orbán, hozzátéve, hogy jogi végzettsége van, nagyon jól érti, hogy szükséges a jogállam tiszteletben tartása.

Az eladósodottságról szólva úgy vélte, hogy a nemzetgazdaság már közelít a kiúthoz. A végtörlesztéssel kapcsolatos banki tárgyalásait "politikai karrierje legkeményebb harcának" nevezte a miniszterelnök, miután "az egész nemzetközi banki közösséggel" találta magát szemben. Kijelentette, hogy politikája a középosztály megerősítését célozza. Ugyanakkor úgy látja, hogy a veszély nagyobb része már elmúlt, a konszolidáció korszakába kell lépni, s ezentúl "több idő lesz az egyeztetésre".

A jegybank függetlenségét illetően megjegyezte: amikor átvette a hatalmat, ígéretet tett arra, hogy nem váltja le az MNB elnökét. Ugyanakkor szerinte nehéz összehangolni a kormány és a jegybank gazdaságpolitikáját, ami más európai országokban is létező vita. Elmondta, hogy a pénzügyminisztérium képviselője - szavazati jog nélkül - húsz éve részt vesz a jegybak monetáris tanácsának ülésein, de miután ezt most az Európai Bizottság illegálisnak találta, a kormány kész ezen a helyzeten változtatni.

A média helyzetét illetően a miniszterelnök elmondta, hogy a magyar médiumok 90 százaléka magáncsoportok, kétharmada pedig külföldiek kezében van, s eddig egyiknek a vezetője sem mondta neki, hogy gondjai lennének a médiatörvénnyel. Ironikusan megjegyezte, hogy először fordult elő politikai karrierje során, hogy egy nagyhatalom minisztere, nevezetesen Hillary Clinton amerikai külügyminiszter "törvénysértésre" ösztönözte azzal, hogy megkérte: lépjen közbe a Klubrádió ügyében, pedig a frekvencia elosztását szigorú előírás határozza meg. "Ha az amerikaiak vagy mások támogatni akarják a Klubrádiót, adjanak pénzt a rádiónak, hogy meg tudja erősíteni a pénzügyi vállalásait" - tette hozzá.

A miniszterelnöki interjút Az ember, aki ráijeszt Európára felirattal és fotóval illusztrálva címlapján harangozta be a Le Monde. A mértékakadó liberális lap hétvégi külpolitikai mellékletében az interjú mellett kétoldalas elemzést közölt "Orbán metódusáról", külön írásban foglalkozott az unortodox magyar gazdaságpolitikával, honlapján pedig Meg kell erősíteni a párbeszédet az ellenzékkel címmel Martonyi János külügyminiszterrel közölt interjút.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. macs 2012. február 06. 14:09
  „36. bambinaXX,
  nem én nem helyeslem az 1 kulcsos adót. Számolj utána és Te is rá fogsz jönni, hogy nem korekt. A szuperbruttónak az volt a logikája, hogy a vállalkozás fizet minden munkavállaló után, 27 illetve 24? %-ot járulék címen. Tehát tulajdonképpen ez az összeg is a jövedelmed része. És ne nézd le az átlagembereket, akit érdekelt, az nagyon pontosan tudta, hogy mit vonnak le a bruttójából.”
 • 34. bambinaXX 2012. február 06. 02:43
  „28. macs:Akkor gondolom Te se helyesled az 1 kulcsos adót
  Dehogynem! mivel elméletileg az alacsonyabb adót többen befizetnék - ha jobban ellenőriznék. Te hány olyan embert ismersz, aki mindíg ad számlát?? naugye..
  Egyébként nem az 1kulcsos adó miatt visznek haza kevesebbet sokan, hanem a szuperbruttó és az adójóváírás kivezetése miatt - ezeket be sem kellett volna vezetni.. mindez csak parasztvakítás volt, hogy az átlagember ne tudja követni. ha a brutto béredből kevesebb szja-t fizetsz, akkor többet vihetsz haza. Mindamellett, hogy 1kulcs van, úgy lenne fair, hogy a luxus- ingatlan adót bevezetik. De ne úgy, hogy az átlagember fizessen (pl 50M felelett).
  Véleményem szerint több vagyonosodási vizsgálat kellene a NAV részéről.”
 • 33. gubanc 2012. február 05. 23:43
  „Éljen kedves nemzetmegvezetőnk és családja, havi ötvenezerből, ha tud!”
 • 32. mazsolaszolo 2012. február 05. 21:27
  „Már megint hazudik Orbán és félrebeszél. Nem kell projektálni, általánosítani és mellébeszélni.
  Nem Európában van válságban a demokrácia (köszöni, ott a legtöbb helyen igen jól van) hanem Magyarországon - amely Európa része ugyan, de elég kicsike része -, és ennek a válságnak a keletkezésében és elmélyülésében igencsak benne vagyon Orbán Viktor és szépreményű Fideszes csapatának áldásos tevékenysége.

  Egyszerűen azért, mert megszokták a rácsokat - és annyira megszokták, hogy nem tudnak nélküle élni. Így aztán, amikor már nincsenek rácsok, úgy megijednek a Valódi Szabadságtól - amire mindig vágytak, de amivel valójában soha nem mertek és nem tudnak mit kezdeni, mert egy szabad ember nem függő és nem ágál a rácsok ellen többé - hogy nincs más hátra: újrateremtik azt, ami számukra a "normalitás". Na ezért kell általában mindig egy generációnak kihalnia, mire valódi változás történik.”
 • 31. deszkás 2012. február 05. 17:48
  „??? Ez megjelenik ugye? Csak az előző nem.”
 • 30. deszkás 2012. február 05. 17:35
  „PAPRIKA56!( 25 hsz ) "Lincolnhoz hasonlitja magát". És a példaképe De Gaulle ,ezt is ő mondta. És Roosevelt pedig a II.viláháború idején Churcill-lal tartott megbeszélésén kit fogadnak el vezetőként az akkori tábornokról:"nem szeretem a diktátorokat".”
 • 29. online 2012. február 05. 17:26
  „28.macs. Fiatal lehet mert nem ismeri ezt a viccet...”
 • 28. Yossarian 2012. február 05. 15:00
  „28.
  hogy jön ide a korom?”
 • 27. macs 2012. február 05. 13:01
  „23. bambinaXX,
  "U.akkor azt is gondolom, hogy aki tehetős, az tehetne többet is - nem kevesen vannak, akik nagyértékű ill. több ingatlannal, földterülettel(erdővel, szőllőssel) rendelkeznek - azokra kellene kivetni ingatlanadót, nem az "alsó-, középosztályt" terhelni tovább!"
  Akkor gondolom Te se helyesled az 1 kulcsos adót: :-D mert ezzel az intézkedéssel éppen lentről felfelé tolják a pénzt.
  24. Yossarian,
  hány éves vagy királyfi/királylány? :-D”
 • 26. Mignon 2012. február 05. 12:56
  „"Jobboldali plebejus vagyok."

  Ez igy eleg kacifantos.

  A "plebejus" szonak mar nagyon regota vulgaris, pejorativ a jelentese (un. "jelentesvaltozas"-on
  ment keresztül), ma kb. "tudatlan"-t, "müveletlen"-t foglal magaba az eredeti "nepi" helyett.

  Talan a "jakobinus"-ra gondolt volna Orban ur...?
  De az meg akkor meg erdekesebb lenne...

  Igy vagy ugy, nem egeszen ertem en ezt.

  :)”
 • 25. papika56 2012. február 05. 12:55
  „T. 21 .
  OTT a PONT !!!!!!”
 • 24. papika56 2012. február 05. 12:40
  „Felháborító--pofátlanság tetetje : magát Á.Lincolhoz hasonlítja ?????
  demokrácia : " értékeken alapuló " igen. annak van damokrácia --akinek értéke-vagyona-milliói vannak !
  A NÉP 95 % nyomorban, semmit sem ér ! " Mindenki annyit ér ,amennyije van ! "--lézer J. után.
  Példakép : Kína ??? ott diktatúra, 1 párt rendszer van !!!
  " szomszédos országok szolidaritása... " Hát úgy útálnak minket mint a pestist !!!!Az EU és az USA is lebóvlizott !!!!!!!
  1,5 év alatt --365 új törvény ! ?????? 1. otthoni pálinka főzés ! ELSŐ és LEGFONTOSABB volt !!!
  a 365 törvény -----1-2 kivételével ---MINDD A GAZDAGOKNAK jelent jót.Kisembereknek CSAK MEGSZORÍTÁST !!!!!!!!
  " szakadék szélén ..." NEM már bő 1 éve --nekik köszönhetően :LENNT a szakadék ALJÁN vagyunk ! innen csak a vakond van felettünk !!!!
  2,6 millió adózó ??? ebből : 1,6 millió aki vesztese ennek a jó vezető álltal hozott jó kis törvényeknek !
  Beígért :1 millió új munkahely HELYETT---1 millió MUNKANÉLKÜLI VAN !!!!!!!!!
  Jog állam ???---hiszen két lábbal tiporják a jogot a narancsosok !!!!!
  " a természet lágy ölén mindig jól esik a sziklatúra !
  a jó levegőt garantálja az orbáni Diktatúra !!!!!!!"”
 • 23. Yossarian 2012. február 05. 12:33
  „"Szeretjük a demokráciát, ... de..."
  egy gártzi vámtiszt fiacskája mondogatott ilyeneket egy darabig.
  aztán már nem.
  viszont annyira szerette országát, és népét, hogy az majdnem belepusztult.

  ez a Le Mod-os nyilatkozat tele van hazugságokkal.
  állatira kíváncsi lennék, hogy az a sok barom, aki kint randalírozott az utcákon 2006-ban, hogy a Gyurcsány hazudott, meg ilyenek, az most hogy rendezi le magában azt a szitut, hogy szeretett vezérének nincs igy igaz szava sem???
  vagy ez nem probléma?”
 • 22. bambinaXX 2012. február 05. 12:31
  „18. macs - az a véleményem, hogy borítékolható volt, hogy több megszorítás szükséges, ha újabb hitel kell.
  nekünk a végtörlesztés jól jött. mert nem vettünk fel túl sokat -azt is lakásra, nem pedig autóra, nyaralásra, lapostv-re, kutyafaszára, hülyemód.. és spóroltunk mellette, nem nyaraltunk, ruházkodtunk stb.. és fundamentával sikerült (igaz, most nekik tartozunk, de az kedvezőbb).
  Sokan nyilván az egyéb megtakarításaikból, fekete jövedelemből tudtak, nekünk ilyen nincs, csak adózott jövedelem.. Sajnálom azokat, akik nem tudtak (nálunk is rezgett a léc). De tudod, mikor pár éve szétnéztem a tesco-parkolóban, láttam, h mienk a legócskább autó.. el nem tudtam képzelni, h másnak miből van.. aztán leesett:ja, hitelből. én azt gondolom, hogy kicsit el kéne gondolkozni, hogy ki mire képes és visszábbvenni az igényekből.. U.akkor azt is gondolom, hogy aki tehetős, az tehetne többet is - nem kevesen vannak, akik nagyértékű ill. több ingatlannal, földterülettel(erdővel, szőllőssel) rendelkeznek - azokra kellene kivetni ingatlanadót, nem az "alsó-, középosztályt" terhelni tovább! Megvan az elsíbolt milliárdok 1 része és lehet tudni kiknél, csak utána kell nézni a földhivatalban...”
 • 21. manstein 2012. február 05. 12:22
  „Európában nehéz helyzetbe került a demokrácia. Ezért ő a felszámolására törekszik, mert hát szegény ne működjön rosszul, inkább csinál jól működő egyeduralmat helyette. Gratulálok.”
 • 20. krisztoballit 2012. február 05. 11:28
  „Orbán Viktor Le Mond-e”
 • 19. harcsabajusz 2012. február 05. 11:00
  „Nem olvastam a Le monde interjút, de a délmagyar tudósítása alapján Orbán állításaiból legalább egy tucat olyat meg tudok jelölni ami konkrétan nem igaz, ezenkívül fél tucat csúsztatásról is olvashatunk. A cinizmusról ne is beszéjünk.
  Érdekes, hogy Orbán a Le Monde-nak bevallja, számára a demokrácia értékei, keretei nem fontosak, bármi áron ragaszkodik a hatalomhoz amit az ázsiai modellel indokol.
  Ha egy közép-amerikai banánköztársaság elnökéről vagy egy közép-ázsiai posztszovjet páprtitkárból avanzsált főnökről lenne szó, legyintenék, de hazám miniszterelnöke beszél így. Rémísztő!”
 • 18. macs 2012. február 05. 10:38
  „3. bambinaXX,
  azért néha nézz a naptárra! Mindazon intézkedések, amiket felsoroltál, tavaly november-december során elfogadott törvények alapján következtek be. Az IMF és az EU még nem is tárgyalt érdemben a kormánnyal, sőt a tárgyalások időpontja is kérdéses. Tehát, nekik semmi közük sincs a "megszorításokhoz".
  Egyébként arról mi a véleményed, hogy a jelenleg ismert adatok alapján december végéig közel 95 ezren törlesztettek, ez kb. 468 mrd Ft-ot jelent, miközben ezen időszak alatt forint hiteleket alig vettek fel?”
 • 17. Commander-V2 2012. február 05. 10:35
  „13: pedig rád férne egy kis görcsoldó lazítás.”
 • 16. Commander-V2 2012. február 05. 10:35
  „"Ez a nemzet a szabadságharcosok nemzete, az 1848-asoké a Habsburg-dominancia ellen és az 1956-osoké a szovjet megszállás ellen. Ehhez a hagyományhoz tartozom". Bravó, mindkettőben úgy haltak meg és szenvedtek magyarok teljesen hiába, hogy a kitűzött célt nem sikerült elérni. Helyette ajánlanám tanulmányozásra az 1867-es kiegyezést, amikor józan ésszel és okos diplomáciával messzebbre jutottunk, mint addig bármi mással!”
35 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már hat út járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplénben

Hófúvás miatt már hat út vált járhatatlanná Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Tovább olvasom