Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Internetes oktatójáték az adathalász webcímek ellen

Budapest - Az adathalászatra szakosodott bűnözők hamisított oldalait segít felismerni egy új internetes oktatójáték, amely jól ismert honlapok és a csalinak használt veszélyes oldalak címei közti különbséget tanítja meg.
Az ESET számítástechnikai biztonsági vállalat magyarországi képviselete szerint a magyar netezők között is kevesen vannak azok, akik felismerik, hogy a hxxp://www.otpbank.huÓlivexxx.ru cím a személyes adatok megszerzésére szakosodott adathalász oldalhoz tartozhat, illetve a hxxp://94.102.63.90/ingyenäjatek sem ad ingyen játékot.

Az adathalászat a felhasználók félrevezetésén, megtévesztésén alapul. Az áldozat gyakran csak egy ártalmatlannak tűnő levelet kap, amely nem tartalmaz semmilyen kártékony kódot, csupán egy internetes hivatkozást. Ezeket a hamis webcímeket ráadásul a vírusirtó szoftverek sem ismerik fel minden esetben, és ha a gyanútlan felhasználó a hivatkozásra kattint, akkor az eredeti tartalomhoz megszólalásig hasonlító álcázott oldalon találja magát. Innen pedig néhány óvatlan kattintás is elég ahhoz, hogy a bűnözők hozzájussanak a felhasználók jelszavaihoz, hitelkártya-adataihoz - hangsúlyozta Csiszér Béla, az ESET magyarországi képviseletét ellátó Sicontact Kft. ügyvezetője.

A bűnözők álcázási trükkjeit jól mutatja, hogy olyan oldalakon, ahol egy kattintható hivatkozás a www.jo-weboldal.hu címre mutat, de az oldal megnyitásakor a böngésző címsorában a hxxp://www.jo-weboldal.hu.ru orosz weboldal jelenik meg, alapos ok lehet az aggodalomra.

"A helyes webcímek felismerése akár az általános iskolai tananyag része is lehetne, és ez jelentősen hozzájárulna ahhoz, hogy a magyar felhasználók biztonságosabban netezzenek" - magyarázta Csiszér Béla, aki szerint a most kifejlesztett oktatójátékkal nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is felismerhetik az adathalászok csapdáit.

A http://www.eset.hu/almakaland címen található ingyenes játékban egy sünit kell irányítani, és a lehulló almákban lévő webcímek közül kell eldönteni, melyik a helyes, és melyik tartozhat egy adathalász oldalhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihúzták a Skandináv lottó nyerőszámait

Budapest - Kihúzták a Skandináv lottó eheti nyerőszámait. Tovább olvasom