Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Internettel a félénkség ellen

Amerikai kutatók azon vitáznak, hogy az internet vajon növeli vagy éppenséggel csökkenti a felhasználók félénkségét, kommunikációs készségét.
Az elektronikus hálózat térhódításával egyre többen tudnak egyik pillanatról a másikra kapcsolatot teremteni ismerősökkel és teljesen ismeretlen emberekkel egyaránt. Az elektronikus üzenetek, csevegőszobák lehetővé teszik a távolságokat felszámoló hosszú eszmecseréket, ám a felek nagyon sok esetben nem ismerik egymást személyesen. Meglehet, hogy az e-mailben sziporkázó egyén, aki soraival könnyedén leveszi levelezőpartnereit a lábukról, valójában egy visszahúzódó, magányos alkat, aki társaságban alig mer megszólalni.

Bernardo Carducci, az Indiana Egyetem emberi félénkséget vizsgáló intézetének munkatársa kutatásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy az elmúlt 25 évben jelentősen növekedett azoknak az amerikaiaknak a száma, akik félénkek tartják magukat. Felmérései szerint a lakosság 45 százaléka küzd önbizalomhiánnyal, ami kapcsolattartási, kommunikációs zavarokat okoz az emberekben. Carducci a technológia fejlődést tartja az aránynövekedés fő okának, ugyanakkor rámutat, hogy a túlságosan félénk embereknek a világháló segít megtenni az első lépéseket mások felé, hiszen könnyebben nyílnak meg a személytelen monitor előtt. Ezt a jelenséget Carducci elektronikus extroverziónak nevezi.
- A probléma az, hogy minél több időt töltenek a hálózat előtt, egyre inkább hajlamosak lesznek azt hinni, hogy ez a társkeresés legmegfelelőbb módja. De egy komoly kapcsolat valószínűsége ilyen formában nagyon kevés - magyarázta a kutató.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki adja, aki kapja

Mácsai Pál rendez, aztán július 16-án jön és előad. Színész és rendező, feladatot kap és feladatot… Tovább olvasom