Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Inzulinadás a mindennapokban

A folyamatos inzulinpótlás az 1-es típusú cukorbetegek életben tartását szolgálja. A 2-es típusú cukorbetegnél hosszabb betegségtartam után, a súlyos szövődmények kivédésére, akkor jön szóba ez a kezelési mód, ha az „átlagos vércukor" (HbA1C) tartósan nagyobb, mint 7,5%.

Az 51 aminosavból álló inzulin bomlékony vegyület, szájon át adva emésztőnedveink lebontják. Ma az egyetlen hatékony bejuttatási mód az arra rászoruló cukorbetegeinknek a bőr alá (subcutan) adás.

Hová adjuk az inzulint?

A leggyorsabban és a legegyenletesebben a has bőre alól szívódik fel az inzulin, ezért általában mindenkinek ezt a területet javasoljuk a főétkezések előtti (gyors hatású) készítmények beadási helyéül. A köldök közvetlen tájékát kihagyva többtenyérnyi terület áll rendelkezésre. Ha a has bőr alatti zsírszövete többszörös hasi műtét vagy korábbi égés miatt kiterjedten sérült, hegesedett, csak akkor szoktunk a hason kívüli beadási területet javasolni. A combtájékról kerül a leglassabban az inzulin a keringésbe, ezért ezt a területet az éjszakára adott inzulin beadásánál vehetjük igénybe. Fontos, hogy a combon a beadási terület a középvonaltól oldalra essen. A has és a comb között választhatnak azok, akik naponta kétszeri keverék inzulinkezelésben részesülnek. Farba és karba lehetőleg soha ne adjanak inzulint!

Egyfajta inzulin, egy terület

A beadási területek (felkar, has, comb, far) rendszertelen váltogatása jelentős vércukor-ingadozáshoz vezethet. Az előbbiek miatt ugyanazzal az inzulinnal ragaszkodjunk ugyanahhoz a területhez, ez lehetőleg a nappali inzulinnál a has, az éjszakainál a comb legyen.

Váltogassa az oldalt és a helyet

Egy területen belül viszont a beadási hely és oldal is rendszeresen változtatandó. Két szúráshely között legalább 2 cm legyen a távolság. Kezdjék a terület sarkában az injekciózást és haladjanak tovább vízszintesen vagy függőlegesen. Így könnyebben megjegyezhető, hogy hová adták az előző injekciót. Az ilyen adagolási módszer esetén hosszú idő telik el addigra, mire ugyanazt a négyzetcentiméterét a bőrüknek ismételten igénybe veszik. Ha valaki ugyanarra a pár négyzetcentiméterre adja az inzulint, ezen a területen steril gyulladás alakulhat ki. A gyulladt „csomóban" a bőr alatti zsírszövet igen gyakran túlburjánozhat (lipohypertrophia) vagy ritkábban elsorvadhat (lipodystrophia). Előbbi esetben helyi zsírpúpok, az utóbbiban gödröcskék alakulhatnak ki a beadás helyén. Ezek szemre sem nyújtanak szép látványt, de nagyobb baj az, hogy innen az inzulin felszívódása is teljesen kiszámíthatatlan. Ha „pihentetjük" a gyulladt területet, ismét kisimulhat a has bőre. A kis területre adott sok injekció helyén a bőr érzéketlenné válik. Ez a beadásnál előnynek tűnhet, mivel betegünk a szúrást egyáltalán nem érzi. De sokkal inkább az a probléma, hogy az ilyen területből az inzulin másképp – általában sokkal lassabban – szívódik fel, mint egyébként.

Hogyan és mivel?

Ma már a tűvel egybeépített, „holttér nélküli" fecskendővel vagy az inzulinadagoló „tollal" (pen) a beadás egyszerűen megoldható. Inzulinbeadás előtt mindig mossanak kezet! Győződjenek meg róla, hogy a beadandó inzulinfajta, illetve mennyiség megfelel-e a tervezettnek! A „homályos küllemű" inzulinokat (közepes hatású, kevert inzulinok) felszívás vagy beadás előtt forgatással (nem rázással!) össze kell keverni. Ügyeljenek arra, hogy a beadási terület tiszta legyen! Külön fertőtlenítés nem szükséges. Egyik kezükkel vonják redőbe a bőrt, másik kézzel merőlegesen, gyorsan szúrják be a tűt a bőrbe, majd nyomják le a dugattyút ütközésig. A tű kihúzása előtt várjanak egy keveset, mondjuk számoljanak el lassan ötig. A mai tűméretek olyanok, hogy az inzulin biztosan jó helyre – a bőr alatti zsírszövetbe – fog kerülni, ha a beadás előtt megfelelő redőt képeznek. Ha esetleg izomba „szalad" a tű, akkor az inzulin gyorsabban felszívódhat és váratlan vércukoresés következhet be. Helyi gyulladás, ha betartják az alapvető higiénés rendszabályokat, gyakorlatilag sohasem fordul elő.

DR. STRÉNYER FERENC
(Szerzőnk belgyógyász, kardiológus főorvos.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzik a magyarok a rakétavédelmi rendszert

A magyar lakosság harminc százaléka határozottan ellenezné, hogy Magyarországra rakétavédelmi… Tovább olvasom