Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Iparjogvédelmi esetek

Sokan nem gondolnak arra, hogy a külföldről behozott vagy Magyarországon gyártott és ismert labdarúgó játékosok nevével ellátott pólók is védjegyoltalom alatt állhatnak.

A focisztárok és a védjegyoltalom
 
Olyan iparjogvédelmi gyakorlati eseteket mutatunk be sorozatunkban, amelyek rámutatnak arra, hogy fontos idejében tanácsot kérni. Különösen megnőtt a külföldről behozott árukkal kapcsolatban a jogsértés veszélye. Gyanútlanul is okozhatunk komoly károkat magunknak és másoknak, ha nem gondoskodunk az áru védjegy-vizsgálatáról.
 
Sokan nem gondolnak arra, hogy a külföldről behozott vagy Magyarországon gyártott és ismert labdarúgó játékosok nevével ellátott pólók is védjegyoltalom alatt állhatnak. A gyártók, de az azokat jogosulatlanul forgalmazók is elkövetik a védjegybitorlást. (Például: Ronaldo, Zidane, Beckham nevét sem lehet jogosulatlanul használni.)
Két alkalommal, az édességiparban jó hírnevű védjegyeiről ismert két különböző cég termékeit betűtípusban, színben is utánozva kerültek be termékek külföldről. A rendőrség tett intézkedést a termékek lefoglalására.

A közelmúltban két olyan eset is előfordult, amelyben egy-egy amerikai márkanév játszotta a főszerepet. Az egyikben egy, a tévé által is gyakran reklámozott tornaeszköz távol-keleti hasonmását ugyanazon névvel hozták forgalomba, míg a másik esetben az egyik dunántúli áruházban koboztak el a vámszervek szintén amerikai márkanévvel ellátott, de Olaszországban gyártott és magyar forgalmazó által importált ruházati kiegészítőket.


A hamisított termékek listája hosszan sorolható lenne, néhány jellemző: textilipari termékek, divatáruk, ruházati kellékek, lábbelik, sportszerek, édességek, ajándéktárgyak, műszaki cikkek, órák, márkás kozmetikumok és illatszerek. Találkozhatunk hamisított hang- és képhordozókkal, kazettákkal, CD-kel és DVD-kkel, gyermekjátékokkal, babákkal, építő-konstrukciós összerakókkal is.
 
Tanácsadás: a szellemi tulajdon védelme

Térítésmentesen fogadja az érdeklődőket a Magyar Szabadalmi Hivatal regionális szellemi tulajdonvédelmi információs szolgálata a megyei kereskedelmi és iparkamarában, ötlet, találmány, szabadalom, termék- és cégnév, logók, szlogenek, formavédelem, szerzői jogi-, iparjogvédelmi- és jogvitás ügyekben. A szellemi tulajdonvédelem érdekében segítségnyújtás és szaktanácsadás az egyes szellemi alkotások esetében, az iparjogvédelem eszközeinek kiválasztásában, az oltalmi formákban történő eligazodás terén, bel-és külföldi védelem, az EU tagországaira való kiterjesztés, licencia-, franchise-ügyekben. Érdeklődés, bejelentkezés, telefonos tájékoztatás Török Antal iparjogvédelmi igazságügyi szakértőnél (20/956-9721, 96/520-200, iparjog@gymskik.hu). Személyes tanácsadás: hétfőn és szerdán 13-tól 17-óráig.
 
Találd meg, ki és fel!

Megyénkbeliek is nyertek azon az internetes szellemi tulajdonvédelmi vetélkedőm, amit Találd meg/ki/fel! címmel a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködve a gazdasági kamarák hirdettek meg. A kvízkérdések főként a magyar feltalálókra és találmányaikra vonatkoztak és régiónkban összesen 28-an vettek részt a játékban. A megyénkbeliek közül első lett Páli Gabriella, második Csabsy Korom Csaba, harmadik Smahó Melinda, negyedik holtversenyben Baumgartnerné Arthofer Gertrúd és Baumgartner Ingrid, hatodik Barczáné Bea, hetedik Hollós Csilla. A megyei rangsorból az első kettő regionális díjazott is lett. Kamaránk részéről díjazottak: Smahó Melinda, Baumgartnerné és Baumgartner Ingrid.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schnitzer Erik-emléktorna

Mosonmagyaróvár. Az egyetemi csarnokban Schnitzer Erik kispályás labdarúgótornát rendeznek január… Tovább olvasom