Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Ipsos: a lakosság 84 százaléka szerint rossz irányba tart az ország

Lesújtó véleménye van a választóknak mind a kormány, mind az ellenzék teljesítményéről - derül ki a cég közvélemény-kutatásából.
Minden eddigit meghaladó, 57 százalékos a pártoktól elfordulók aránya, és a lakosság 84 százaléka szerint rossz irányba tart Magyarország - állapította meg a január elején, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatása eredményeként az Ipsos.

A cég által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összegzés szerint a biztos pártválasztók - e körbe egyébként a választópolgároknak csupán az egynegyede tartozik - 39 százaléka támogatja a Fideszt, 26 százaléka az MSZP-t, a Jobbik 22, az LMP 9, a Demokratikus Koalíció (DK) 3 százalékon áll.

Az elemzés szerint januárban is folytatódtak a választói viselkedés múlt évben jellemző folyamatai: csökkent a Fidesz tábora a decemberi 18 százalékról 16 százalékra, bővült a pártok világát elkerülők csoportja az év végi 54-ről 57 százalékra. A kormánypárti veszteségeket az ellenzék továbbra sem tudta a maga javára fordítani, táboruk az elmúlt egy hónapban lényegesen nem változott: az MSZP maradt 11 százalékon, a Jobbik tábora 10-ről 8 százalékra, az LMP-é 3-ról 4 százalékra módosult, a Demokratikus Koalíció tartotta a 2 százalékot az összes választókorú körében.

Az Ipsos megállapításai szerint mind a kormány, mind az ellenzék teljesítményéről "lesújtó véleménye" van a választóknak: egy százfokú skálán mindössze 19-19 pontra értékelik ezeket.

Némely társadalmi rétegben a Fidesz leszorult az első helyről vagy legalábbis osztoznia kell azon, a nyugdíjasok körében már hónapok óta az MSZP vezet (most éppen 25 százalékon áll, szemben a Fidesz 18 százalékával), az ötvenes korosztályban mutatkozó döntetlen (15-15 százalék) viszont új fejlemény - állapította meg az Ipsos, amely azt is érdekes és szokatlan jelenségnek nevezte, hogy a húszas éveiben, harmincas évei elején járók körében szoros a verseny a kormánypárt (18 százalék) és a Jobbik között (15 százalék).

A nem jobboldali ellenzék együttműködése kapcsán az Ipsos azt írta, választások óta ez az első olyan hónap, amikor e pártok együttes támogatottsága elérte a Fideszét (16-16 százalék), ugyanakkor az ellenzéki szavazók összekapcsolódásának, lehetséges közös választási fellépésének jelenleg számos akadálya van. Például az, hogy az LMP szavazói továbbra sem állnak közel az MSZP-hez: mindössze 5 százalékuk nevezte meg azt második kedvenceként, esetleg vokssal is illetett pártként, míg ennél nagyobb arányban (18 százaléknyian) vannak olyanok közöttük, akik határozottan kijelentették, semmiképpen nem szavaznának a szocialistákra - áll az elemzésben.

Kitértek arra is, hogy az LMP-sek jelenleg a DK-t sem látják potenciális tartaléknak a maguk számára, csupán 3 százaléknyian veszik számításba. Ugyanakkor az ökopárt támogatói számára a DK az elutasított pártok sorában sincs jelen.

Az MSZP-sek az LMP felé sokkal nyitottabbak, 16 százalékuk őket nevezte meg másodikként, s az elutasítók aránya minimális, csupán 2 százalék. Ez a féloldalas viszony a parlamenti választások óta megfigyelhető; történt ugyan érzékelhető közeledés az LMP-sek részéről a szocialista párt irányába, de a negatívan viszonyulók aránya mindvégig fölötte maradt a bizonyos helyzetben odaszavazóknál az Ipsos szerint.

A cég úgy értékeli, a DK támogatóinak más pártokhoz való viszonyulásáról még kevés, statisztikailag megbízható információ áll rendelkezésre. Másodlagos preferenciákkal egyébként is kevesen rendelkeznek, a magyar választók 15 százaléka tart talonban még egy pártot a kedvence mellett - írták, hozzátéve, hogy a pártokkal szembeni averziók könnyebben megfogalmazódnak, mint a pártpreferenciák: támogatott pártja 43, elutasított pártja 57 százaléknak van. A választópolgárok 17 százalékának csak nagyon ellenszenves pártja van, támogatásra érdemes nincsen.

Az Ipsos 2012 január eleji kutatási eredményei azt mutatják, hogy a Fidesz tábora - 53 ponttal - "közepest" ad a kormánynak, a szocialisták 38, az LMP-sek 28, a jobbikosok 24 ponttal bírálják el az ellenzék tevékenységét.

"Azt pedig egyenesen a reményvesztettség jelének tekinthetjük, hogy a pártpreferenciával nem rendelkezők a kormány és az ellenzék munkájáról még az átlagosnál is rosszabb véleményt formálnak, az általuk adott 15. illetve 16 pont a politikai elitben való teljes csalódottságukat tükrözi" - állapította meg az Ipsos.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. DobóI 2012. január 13. 05:49
  „Szeged a sötét város...”
 • 31. Nagyapo 2012. január 12. 21:12
  „2.igazsagkereso!
  Akkor ebben a 84%-ban ugye ott volt a Fidesz is Orbannal az elen,akik a fizetesuket felvettek az orszaggyulesben,de az orszag erdekeben nem tettek semmit csak ellene!!!”
 • 30. racionalitás? 2012. január 12. 17:19
  „ENNNYIT ÉRÜNK VIKTÁTORNAK...

  http://hetivalasz.hu/uzlet/patai-mihaly-a-kormany-rosszul-vizsgazott-44719

  A HITELESSÉG CSÚCSA...”
 • 29. Tibi71 2012. január 12. 16:46
  „Az a legnagyobb probléma hogy egyik párt sem Magyarország,a magyar emberek érdekeit nézik HANEM csak a saját pártjukét!!!! A Fidesz fanok is felébredhetnének már mert az átlagemberekért nem igazán tesznek semmit csak a pártért és saját magukért. Most nincs olyan politikai erő akikben az emberek hisznek,csak be nem tartott ígéretek vannak.”
 • 28. keletaru 2012. január 12. 15:55
  „A legszebb az egészben a mai napig ÉRVÉNYES HOFI kabaréja . Nem érdekes A 1986-s kabaré is érvényes erre a bagázsra de írhatnám bármelyiket .......Akkor mi si változott a politikában ??? Azt tudjuk sikeressen ki árúltak mindent ! Üdv Kuci”
 • 27. manstein 2012. január 12. 15:05
  „Igen, tuti jön majd a Nézőpont meg a Századvég, és szétkürtölik, hogy a teljes népesség körében "enyhe növekedés után" 33%-os a Fidesz-KDNP, ami a biztos pártválasztók körében 55-56%, vagyis minden frankó, kétharmad lenne ma is, stb. Inkább jó irányba mennek a dolgok az emberek 67%-a szerint, ami az előző havi 69%-hoz képest kicsit gyengébb, de az "elmúlt 8 év azonos időszakaiban" ez a mutató 1-2% környékén mozgott, úgyhogy lám-lám. Orbán Viktor vezeti a politikusok népszerűségi listáját 79%-kal, Schmitt Pál a második 78-cal. Tehát minden rendben van. Csak a <moderálva> ellenzék áskálódik a kamu adataival.”
 • 26. harcsabajusz 2012. január 12. 14:58
  „Kérdés az, ki, milyen párt, szervezet, stb. tudja az 57%-ot felrázni, maga mellé állítani. Majd két év múlva. Ez az 57% (vagy még több, ez idő kérdése) nem fog se a maszopra se a fityiszre szavazni. De lehet hogy egy része elfárad az urnákhoz, ha egy hihető programmal, megfelelő háttérrel rendelkező szervezetet, mozgalmat talál magának. Szlovéniában két hónappal a választások előtt állt össze a győztes párt (egy kocsmában), aztán most ők vannak kormányon. Két hónap ugyan kicsit kevés, de ha tovább tart a "szabadságharc", akkor még összejöhet egy alternatív blokk, ami lesöpri az eddigi politikai palettát. Csak ne ígérgetéssel kezdjék, mert azt már tudjuk mit jelent...”
 • 25. papika56 2012. január 12. 14:57
  „Mi ír a BBC :
  " Ma már az ország egységes : egységesen elveszítette a reményét az egész politikai osztályban . "
  T. 18. !!!!”
 • 24. Együgyű 2012. január 12. 14:17
  „Kérdem, én megváltozik valami? Sajnos szerintem nem. ,,Minden eddigit meghaladó, 57 százalékos a pártoktól elfordulók aránya." Az Ipsostól eltérően én úgy vélelmezem. Van ugye megint csak szerintem 19 százalék fanatikus komcsizós, hazafiaskodós, Fidesz-KDNP-s, csak ezt szajkózzák. Van az MSZP 9 százalék. Csak hatalomra akarnak újra kerülni, de igazi programjuk nekik sincs, mint egyetlen pártnak sem. A Jobbiknak 11 százaléka van, meg tud még egyeseket téveszteni és kiszolgálja valójában a Fideszt. Az LMP-nek 3 százaléka van. Demokratikus Koalíció (DK) 1 százalékon áll. Ami a legnagyobb baj, hogy a gyűlölködés és egymás lenézése, saját magukat még nélkülözhetetlennek tartok száma a nemzet 78%-a. Egy szó, mint száz: Egység és összefogás minden nációért
  soha, nem lesz a demokratikus szabad honban. Egymás lenézése, kihasználása és megtévesztése érvényesül. A mai XXI. században a kizsákmányolás modern elnevezése a DEMOKRÁCIA! Ez idők végezetéig elfog, tartani. Néha puhul, néha keményedik. Egyesek gazdagabbak lesznek, mások süllyednek lefele és vannak a mélyen lévők. Itt élned, halnod kell, esetleg megszöksz!”
 • 23. jq 2012. január 12. 13:30
  „A maradék 16% hol él?”
 • 22. racionalitás? 2012. január 12. 13:01
  „18. DobóI 2012.01.12. 12:33

  FÓBIA??????már vanak rá gyógyszerek.”
 • 21. racionalitás? 2012. január 12. 13:00
  „13. LukSzusz 2012.01.12. 11:53

  a támogatott hitel sok száz milliárdos hiányt képzett a gdp-nél 2002 előtt is...után is .........egy nagy baromság volt....az építőcégek lenyúlták a nyerőt és becsődölltek nem adóztak...aki meg nem akart hitelt felvenni az ő adójából is támogatták azt aki lakást vett.......a hitel egy lehetőség...adós meg fizess...legyen az banki ügyfél vagy nemfizetni akaró vállalkozó.....olvasni és értelmezni.....EZ MÁR UNALMAS...MERT A BANK A HIBÁS...JA......NA MOST ÁLLOK LE MERT ÚGYIS MODERÁLNÁK....”
 • 20. lamuria 2012. január 12. 12:56
  „99.999%”
 • 19. nikyke 2012. január 12. 12:46
  „A "remény" éve vagyunk és reménykedjünk, hogy jön majd a jobb világ!!!! :)) :))”
 • 18. DobóI 2012. január 12. 12:33
  „7. papika56 2012.01.12. 11:12

  A listán benyomott full szakértőkből álló szocijaitok bejutnának? Csak leírom mi történne akkor ha megegyszer kormányra kerülnének:
  1. Nyakló nélkül vennék fel a hitelt aminek jó részét magukra és klientúrájukra költenének, mi meg fizetnénk és fizetnénk és fizetnénk..
  2. Kiárusítanák még megmaradt vagyont: a földeket és vízkészletünket..
  3. Majd amikor már végleg elszabadul a pokol, totál csőd, akkor kereket oldanának..”
 • 17. Larsson 2012. január 12. 12:29
  „Na már dzsíróbandrás cége is csinálja a felmérést és a századvég benyomja, hogy még mindig 51%-os a támogatottságuk! :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD”
 • 16. sobrij1 2012. január 12. 12:23
  „Van olyan ember aki úgy gondolja, hogy az elmúlt 22 évben jól szavazott?”
 • 15. dodoni 2012. január 12. 12:17
  „"Addig amíg ebben az országban a kereseteket ..."

  És már megint ott is vagyunk az anyagiasságnál, a pénzimádatnál, ami a züllésünket, pusztulásunkat okozza.”
 • 14. sugerabugera 2012. január 12. 12:12
  „Azért az elgondolkodtató,hogy a nyuggerpárt-MSZ(M)P- a szavazóik elhalálozásával el fog tűnni a süllyesztőben.
  A 20-as,30-as szavazók már a Jobbikban látják a jövőt,ez nem jó előjel a jelenlegi politikusoknak.
  Jaj,mi lesz majd a szanyikapitányokkal,meg a visongókálmánolgákkal?”
 • 13. LukSzusz 2012. január 12. 11:53
  „Addig amíg ebben az országban a kereseteket úgy állapítják meg hogy egy polgármesternek 1 millió,a képviselőnek 1 millió,a minisztereknek,nagykutyáknak 2 millió,a bankároknak 8 millió a többi nemdolgozónak 6-700 ezer jár és még sorolhatnám ,a melósnak ha van munkája törvényesen 75ezer,addig itt soha nem lesz békesség.Egyik párt sem áll ki az emberek oldalán,mindegyik csak a saját érdekeit,hatalom vágyát erőlteti.A FIDESZ ezen túlment,legalább a hiteleseken próbál segíteni a Bankokkal szemben,de ezzel kivívta a világ haragját,mivel a világ urai a bankárok amerikában.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserbenhagyás! Belehalt sérüléseibe a 38 éves férfi

A cserbenhagyásos gázolás a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Dögén történt. A férfi a kórházban halt… Tovább olvasom