Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Irán elvben beleegyezett az oroszországi urándúsításban

Irán és Oroszország elvben megegyezett vasárnap, hogy közös vállalatot hoznak létre az iráni urán oroszországi dúsítására - közölte az iráni atomenergetika irányítója. - Elvi megállapodásra jutottunk az orosz javaslatról.
A csomag végleges összeállításáról Oroszországban folytatódnak a tárgyalások a következő napokban. Különböző dolgokat még meg kell vitatni. Ezek nem közvetlenül kapcsolódnak a közös vállalathoz, más elemekről van szó, olyan politikai kérdésekről és javaslatokról, amelyek csomaggá állnak össze - mondta Busehrben Golamreza Agazadeh, az iráni atomenergetikai szervezet vezetője. Van egy előfeltételünk - tette hozzá, de nem árulta el, hogy az mi.

- Úgy véljük, hogy kielégítő eredményre jutunk a március 6-i ülésig - mondta bizakodva az iráni politikus a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kormányzótanácsának következő bécsi ülésére célozva.

A sajtótájékoztatón részt vett Szergej Kirijenko, az orosz atomenergia-ügynökség, a Roszatom vezetője, aki meglátogatta a városban orosz segítséggel épülő első iráni atomerőművet. Megerősítette, hogy a közeli napokban folytatják a tárgyalásokat. Gyakorlatilag nem maradtak nyitott műszaki, szervezési és finanszírozási kérdések. A közös vállalat létrehozásáról szóló tárgyalások aktívan folynak. Olyan döntést várunk Irántól, amely garantálja, hogy a nukleáris anyagokat ne téríthessék el (a békés céloktól) - mondta, és ő is hozzátette, hogy a közös vállalat csak az egyik eleme az iráni atomprogrammal kapcsolatos probléma megoldásának.

Az elvi megállapodás részletei nem kerültek nyilvánosságra. Irán mindeddig ragaszkodott ahhoz a jogához, hogy saját maga dúsíthasson uránt. Nem tudni, hogy az eredeti orosz javaslatot miként alakították át úgy, hogy megfeleljen Irán igényeinek. Moszkvai források szerint a megállapodásba Oroszország bele akarja foglalni, hogy Teheránnak fel kell függesztenie saját urándúsítási kísérleteit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes jogsegély

Győr. Az MSZP Győr és környéke Szervezete holnap 17 órától ingyenes jogi tanácsadás tart a Herman… Tovább olvasom