Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

Irán felújítja ipari mértékű urándúsító tevékenységét

Irán még a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség március 6-i ülése előtt felújítja ipari mértékű urándúsító tevékenységét - jelentették be Teheránban. Közben az oroszokkal javaslatról tartandó tárgyalásokat meghatározatlan időre elhalasztották.
A NAÜ azért tart ülést március 6-án, hogy értékelje a kormányzótanácsának február 4-i határozatában megfogalmazott követelésre adott teheráni választ. Az ENSZ nukleáris ügyekben illetékes szakosított szervezete azt követelte szóban forgó határozatában, hogy Irán függessze fel minden urándúsító tevékenységét.

Csütörtökön lett volna esedékes az iráni atomválság megoldását célzó orosz javaslatról kezdett tárgyalások újabb fordulója. Az orosz javaslat szerint orosz területen dúsítanák az iráni atomerőművekbe szánt uránt. Az orosz fél olyan fokig dúsítaná az uránt, hogy az alkalmas lenne atomerőművi felhasználásra, de alkalmatlan atomfegyverbe. Az Egyesült Államok és az Európai Unió támogatja az orosz javaslatot.

Golám-Hoszein Elham iráni elnöki szóvivő hétfői teheráni bejelentése szerint a kialakult "új helyzet" miatt halasztják el az orosz-iráni tárgyalás felújítását. Az "új helyzet" kifejezéssel bizonyára a NAÜ kormányzótanácsának február 4-i határozatára célzott. Hozzátette, hogy a tárgyalások felújításának új időpontjáról az orosz és az iráni fél egyeztető megbeszélésén születik majd döntés.

hirado.hu/MTI
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várnak!

A győri M-M Vonal ifjúsági telefonos lelkisegély-szolgálat három hónapos ingyenes ügyelői… Tovább olvasom