Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Irán újabb szankcióknak nézhet elébe

Irán nem oszthatja meg a nemzetközi közösséget, és újabb büntetőintézkedések elé néz, ha szembeszáll a világgal atomprogramja miatt - jelentette ki David Miliband brit külügyminiszter a brit Nemzetközösség trinidadi csúcsértekezletén a brit Reuters hírügynökségnek pénteken adott interjújában.
Négy év után ismét elítélő határozatot hozott Iránnal szemben pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa az iszlám köztársaság atomprogramja miatt. Irán azt válaszolta, hogy "hiábavaló" a határozat, és nem szakítják meg a nukleáris programot sem szankciók, sem katonai fenyegetések hatására.

A 35 tagú testület 34 jelen lévő tagja közül 25 igennel, három nemmel szavazott az iráni atomprogrammal foglalkozó hat hatalom - az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország - határozati javaslatára, hatan tartózkodtak.

A határozat kifogásolja, hogy Irán titokban újabb urándúsító üzem építésébe kezdett, amiről csak szeptemberben adott tájékoztatást. A kormányzótanács követelte, hogy Teherán azonnal függessze fel a Kom (Kum) melletti erdőségekben folyó építkezést. A NAÜ-tanács megállapítása szerint továbbra sem nyert megerősítést, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgál, s emiatt komoly aggodalmak vannak. A NAÜ dokumentumát az ENSZ BT elé terjesztik.

"Nagy jelentősége van annak, hogy 25 ország szavazott igennel, és 3 nemmel, mert ez azt jelenti, hogy nagyon sok állam gondolja kulcsfontosságúnak az atomsorompó-szerződés melletti kiállást. Iránnak ezt értenie kell. A nemzetközi közösség hajlandó volna normálisként kezelni az országot, ha úgy viselkedne, de ha semmibe veszi a világ akaratát, akkor elkerülhetetlenek lesznek a szankciók. E pillanatban csaknem minden javaslatra elutasító válasz érkezik Irántól. Ezzel magatartással elveszíti barátait és elszigeteli magát" - mondta a brit külügyminiszter.

Üdvözölte a NAÜ-határozatot a nemzetközösségi csúcstalálkozón szintén részt vevő Nicolas Sarkozy francia elnök is. Elégedetten nyilatkozott arról, hogy Oroszország és Kína az elítélő határozat mellett szavazott.

Olvasóink írták

  • 1. kisbuta 2009. november 28. 13:52
    „Leporolták az iraki kezdet módszertani útmutatóit. Tökre így kezdődött ott is. Először szakértők beengedése ellenőrzésre. Azután nem engedik be a szakértőket. A VILÁG FENYEGETVE VAN!!! Ezért ENSZ határozat jön.Ha nem engedik be őket, majd bemegyünk erőszakkal. Aztán jönnek a hírszerző jelentések: vegyi fegyvert, atomot, bugylibicskát és hajnövesztőt gyártanak titokban és ez veszélyes amerika, ezen keresztül a világ biztonságára. Aztán jön az ENSZ általi törvényen kívülivé ítélés, majd a világ látványosan kéri, könyörgi amerikától, az emberiség megmentőitől és a világ csendőrétől Irán megtámadását, az atomprogram leállításának akár fegyverrel való kikényszerítését. És lőn. Ennek vagyunk ma tanúi T. hölgyeim, uraim lehet lehet, csak tessék tessék, folyton folyvást! Az újabb cirkusz tálalva van!És mi, mert NATO tagok vagyunk, asszisztálnunk kell. Nekünk, 10 milliós kis szarháziaknak, már nemzetközi porondon el kellett ítélnünk ezt a súlyos helyzetet, amit Irán művel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc fővárosi kerület újíthatja fel központjait

Nyolc budapesti kerület újíthatja meg városközpontját mintegy hétmilliárd forint uniós támogatásból… Tovább olvasom