Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Irénke néni, a természet patikusa

Farkasalma, fagyöngy, gyermekláncfű, macskakarom és hosszan lehetne sorolni még azokat a gyógyhatású füveket, terméseket, amelyek csodákra képesek.

A nagybajcsi Simon Lászlóné Irénke még nagyanyjától, a csodatévő Bábi nénitől hallotta és látta a gyógynövényekből való főzet vagy éppen kulimász elkészítését és gyógyító hatását.

A csodatévő nagymama

Az iskolában adták tanácsul, hogy építsünk itt egy felvásárlóközpontot, amely hiánypótló lehet. Ehhez azonban mások segítsége is kellene.

A ma 76 éves Simon Lászlóné Irénke arra is jól emlékszik, nagyanyja nemcsak az embereket, de a falu állatait is rendre meggyógyította. Bábi néni tudta, milyen főzettől nem fúvódik fel a tehén, és az sem volt titok a háznál, mitől nem görög be a disznó. Irénke mindössze hat-hét éves lehetett, amikor egy nagybeteg asszonynak – akit a faluban mindenki csak Rézinek szólított – egy súlyos betegség miatt az orvosok le akarták vágni a lábát. A beteg ellenállt. A csodatévő nagymama olyan főzetet és kenőcsöt állított össze, amitől, ha lassanként is, de helyrejött az asszony lába.

– Jól emlékszem erre és sok csodásnak tartott esetre – mesélte Simon Lászlóné, aki ma is hisz a gyógyfüvek erejében. – Ez a titka az én érdeklődésemnek, Isten küldeménye, hogy ezt ma én folytatom. Hat éve, hatvanévesen iratkoztam be a budakalászi Gyógynövénykutató Intézetbe, kitűnővel végeztem. Ezzel itt a régióban okleveles felvásárló vagyok. Az iskolában adták tanácsul, hogy építsünk itt egy felvásárlóközpontot, amely hiánypótló lehet. Ehhez azonban mások segítsége is kellene.

Segít a bajban

Simon Lászlóné az égiek küldetésének érzi munkáját: napközben kerékpárjára pattan, s gyűjti a füveket, a különböző terméseket. Megszárítja, szortírozza a magvakat: szárakat, leveleket – ezekből teafüvet, különböző krémeket készít.

– A lándzsás útifű például kiváló sebgyógyító, de köhögésre is ajánljuk – folytatta az idős asszony. – A rákellenes teában a körömvirág a többi alkotóhoz képest háromszoros mennyiségű. Akik vittek belőle, visszajárnak hozzám és szívesen látott vendég vagyok a rákbetegek klubjában is. De koleszterinre, cukorbetegségre is tudok olyan főzetet, amely roppant népszerű. Aki akar, Nagybajcson megtalál, a bajban mindenkinek segítek.

Irén nénivel a nyugdíjasklubok és bentlakásos intézmények országos találkozóján futottunk össze a ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyban, ahol mindenkihez akadt egy-egy kedves szava. Az idős asszonynak csak az a nagy szomorúsága, hogy négy lányunokája közül egyelőre egy sem követi. Ők csupán nagyra értékelik a nagyi tudását és igyekezetét, túlzott érdeklődés a téma iránt azonban nem buzog bennük.

Az unokák még nem követik

– Bízom benne, hogy ahogyan nálam, úgy őket is később érdekli majd a téma – mondta búcsúzóban Irén néni. – Másokon segíteni csodálatos dolog, ehhez pedig a természet a legjobb segítőnk. A nagy hőségben maga is próbáljon ki egy kis citromfüves, körömvirágos, apróbojtorjánfüves frissítő teát (nyújtja mosolyogva a teafűvel teli zacskót) – higgye el, ez magának is használ...

Könyv a csodatévő teákról

A nyugdíjas asszony – ha éppen nem gyógyfüveket gyűjt és gyógyitalnak valót készít – történeteket ír. Álma egy olyan füveskönyv megjelentetése, amely a környéken fellelhető és patikaszernek való füveket, terméseket, gyógymódokat veszi számba.


 

 

 

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyakori a roma gyerekek iskolai megkülönböztetése

Továbbra is gyakori a roma gyerekek hátrányos megkülönböztetése az oktatási intézményekben -… Tovább olvasom