Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Irodalmi gyűjtemény ötvenhatról minden településre

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának méltó megünnepléséhez – a megyei önkormányzat támogatásával – irodalmi segédanyagot küldött minden településre a Radnóti Irodalmi Társaság.
Nyáron, a határon túli magyar fiatalok anyanyelvi táborában „1956 a magyar költészetben” címmel tartott előadást Baksa Péter. A jeles jubileumra való tekintettel a nyugalmazott szakfelügyelő által összegyűjtött, megszerkesztett anyagot a Hazánk Könyvkiadó és a Radnóti Irodalmi Társaság – a megyei önkormányzat támogatásával – egy kis füzetben kiadta és a közelmúltban eljuttatta minden településre (önkormányzatokhoz, oktatási intézményekhez).
Szabó József, a kiadó ügyvezetője szerint a forradalom és szabadságharc előzményeinek és eseményeinek történelmi kronológiáját követő irodalmi összeállítás nemcsak idén, az 50. évforduló alkalmából rendezett ünnepségekhez nyújt segítséget, hanem a későbbiekben is hasznos segédanyagként forgatható.
Az 1956-tal kapcsolatos magyar költészetről készült vázlatban rövid magyarázattal megtalálhatók az előzményekről többek között Kónya Lajos, Benjámin László, Illyés Gyula, Mécs László, Csendes Béla versei, míg a forradalmi napokban – 1956. október 23-a után – született költemények közül sok másé mellett Kiss Dénes, Horváth Jófejű Zoltán, Sinka István és Tűz Tamás került be a felsorolásba. A forradalom és szabadságharc bukása után, illetve a megtorlásról írt alkotások közül például Márai Sándor, Vas István, Sulyok Vince és Nagy Gáspár szerepel egy-egy versével az ünnepre készült összeállításban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az istennő, a gésa és a sportos kislány

Az idei sminktrendek között többféle stílus közül lehet választani: alkattól és alkalomtól függően… Tovább olvasom