Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Irodalomból jeles

Kertész Imrének ítélték oda a 2002. évi irodalmi Nobel-díjat „munkásságáért, amelyben a történelem barbár önkényének kiszolgáltatott törékeny ember tapasztalatait mutatja fel" – jelentették be Stockholmban.

A legrangosabb irodalmi elismerést odaítélő Svéd Királyi Akadémia indoklásában rámutatott: a 72 éves magyar író munkássága azt kutatja, lehetséges-e még az egyénilét és gondolkodás egy olyan korban, ahol az emberek csaknem teljesen a politikai hatalom alávetettjeiként élnek. Kertész számára Auschwitz nem véletlen esemény, hanem végső, logikus fázisa annak a megalázásnak és rombolásnak, amelybe a modern világ az emberi lényt veti – áll az indoklásban.
Kertész Imre az első a magyar irodalomban, akit Nobel-díjjal tüntettek ki. A díjat december 10-én, az Alfred Nobel halálának évfordulóján tartott ünnepségen veheti át. A díjjal 10 millió svéd koronának megfelelő összeg (azaz egy millió USA-dollár, 260 millió forint) jár. Az író óriási megtiszteltetésnek érzi, hogy a magyar írók közül elsőként megkapta az irodalmi Nobel-díjat.

 Kertész Imre kapta az irodalmi Nobel- díjat >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gördülő gésák

Művészien játszanak az ízlés húrjain, akárcsak hangszerükön a japán férfiak professzionális… Tovább olvasom