Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Íróképzés kalandvágyóknak a Magyar Írószövetség iskolájában

Budapest - Elindult a Magyar Írószövetség íróiskolájának harmadik évfolyama. Az írómesterség alapfogásaiba bevezető kurzuson - a gazdasági válság okozta tavalyi érdeklődés-visszaesés után - idén ismét megteltek a padsorok - közölte a tanintézet vezetője az MTI-vel.
Menyhért Anna, költő, szerkesztő, irodalomszervező elmondta, hogy más országokban a felnőttképzés keretében nagy hagyományai vannak az írás művészete iránt vonzalmat érző érdeklődők ilyen jellegű oktatásának. Az Egyesült Államokban például sokan iratkoznak be a nyugdíjasoknak szervezett családi memoáríró kurzusokra.

A Magyar Írószövetség három éve meghirdetett első tanfolyamára harmincan jelentkeztek, a másodikra - a gazdasági válság hatására - csupán nyolcan, mostanra viszont ismét megteltek a padsorok, összesen tizenkilencen iratkoztak be. A diákok között gimnazista, építész, jogász, titkárnő, munkanélküli mérnök próbálja az irodalomban megmártózva megismerni az alkotás gyötrelmes örömeit.

A négyszer féléves, félévenként 100 ezer forintba kerülő tanfolyamon a hallgatók a gyakorlati ismereteken túl neves előadók közvetítésével az irodalomtudomány elméletével, valamint a huszadik századi magyar és világirodalommal is megismerkedhetnek, útmutatót kapnak a kortárs irodalomban az eligazodáshoz is - utalt rá a tanintézet vezetője.

Az íráskészség fejlesztéséhez és az elméleti tudás beszippantásához neves írók, mások mellett Mezey Katalin, Kányádi Sándor, Jókai Anna és Kiss Noémi adnak támpontot. A hallgatók szárnypróbálkozásait az iskola által gondozott, Kárókatona című folyóiratban lehet nyomon követni.

Az iskola vezetője szerint a világban zajló információs robbanás következtében a szépirodalom veszített ugyan jelentőségéből, ám egy bizonyos réteg számára továbbra is versenyben marad például a televízióval, mert igényesebb, önálló fantáziatevékenységre sarkall, a kultúra életben tartásának fontos eleme. Az elmúlt évtizedekben az írók főként a gyors társadalmi változások következtében némi szerepzavarba kerültek, de mára ismét kezdik megtalálni helyüket a szellemi élet piaci szereplői között - vélte Menyhért Anna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliós fejlesztések a Paksi Képtárban

Paks - Húszmillió forintot az infrastruktúra fejlesztésére, tízmilliót pedig múzeumpedagógiai… Tovább olvasom