Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Irsai Olivérrel kezdődött meg a szüret

Folytatás az 1. oldalról.

– A termést sajnos, mint minden évben, idén is megdézsmálták a tolvajok – mondta el lapunknak Taschner Kurt borász.

– Ettől függetlenül mennyiségre valamivel jobb hozam ígérkezik

a tavalyinál: a borvidék 2500 szőlőtermesztője közül alig 25– 30-an foglalkozunk – összesen tizenöt hektáron – Irsai Olivérrel, s idén mintegy nyolcvan mázsával számolhatunk hektáronként. A minőség hasonlóan jó lesz az elmúlt évihez. A felvásárlási ár az Irsai esetében ötven százalékkal nőtt: tavaly 40–42 forint volt kilója, idén egyes pincészetek már 65 forintot is megadnak érte. Ha minden a tervek szerint halad, november elsején már palackokban lesz a 2006-os Irsai Olivér.
– A Soproni borvidék szőlőtermésének mennyisége és minősége nagymértékben függ a következő hetek időjárásától – nyilatkozta a Kisalföldnek dr. Szita Miklós, a Vinex borászati cég ügyvezetője. – Amennyiben napsütéses és meleg idő köszönt ránk, akkor még nagyon jó lehet a termés, minőségre is. Ha viszont huzamosan esős és hűvösebb napok következnek, az komolyan veszélyeztetné a cukorképződést, s a szőlő rothadásának folyamata is felerősödne. Ezáltal növekednének a gombafertőzések okozta károk. Főként a harkai részen pusztított a peronoszpóra, míg más területeken a lisztharmat ellen kellett védekezni.
– A hegyközségi tanács kedden ülteti egy asztalhoz a Soproni borvidék szőlőinek legnagyobb felvásárlóit, akkor dőlnek el a felvásárlási árak – folytatta dr. Szita Miklós. – Előzetesen annyit, hogy a tavalyi árakhoz képest 10–25 százalékos emelkedés mindenképpen várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi műsor

PÉNTEK Tovább olvasom