Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Isaszegi lovas nyerte a Puszták Népe Lovas Viadalt

Palánkai József isaszegi versenyző nyerte a Puszták Népe Lovas Viadal idei első futamát, melyet vasárnap rendeztek meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a Betyárnapon.
A lovas Kaszkád nevű lovával négy perc alatt teljesítette a különböző ügyességi feladatokkal – rönkhúzással, birkacipeléssel - megtűzdelt akadálypályát, és így egy évre elnyerte a verseny vándordíját, a híres alföldi betyár, Rózsa Sándor disznóláb-pisztolyának másolatát.

Az immár harmadik alkalommal megszervezett versenysorozat célja – amellett, hogy a lovasok próbára tegyék ügyességüket és megmérkőzzenek egymással – az is, hogy minél inkább elsajátítsák a pusztán egykor használt hagyományos eszközök, a kelevéz, a fokos és a karikás ostor használatát.

A kéttucatnyi hagyományőrző lovasnak indulásként kelevézzel – régi magyar dobólándzsával - kellett célba hajítania. A következő feladatok során többek közt lovon ülve fokosuk nyelével kellett összegyűjteniük, majd bójára helyezniük négy karikát.

Szintén a fokost kellett használni a – Betyárnap alkalmából - zsandárfejek lecsapásának elnevezett próba keretében. Az egykor a huszárok kiképzésekor is alkalmazott feladatban a versenyzőknek a pályán elhelyezett póznákat kellett kerülgetniük, és közben fokosukkal lecsapniuk az oszlopokra helyezett tuskókat. Komoly gyakorlást igényel az a feladat is, amelyben a lovasnak a nyeregben ülve karikással kellett eltalálnia aprócska, pálcára erősített vizes ballonokat.

A ló és lovasa kapcsolatát tették próbára akkor, amikor egy hosszú vágta után a versenyzőnek a nyeregből leszállva kellett körbekerülnie az állatott, úgy hogy az közben nem hagyhatta el a kijelölt, néhány négyzetméteres területet, és nem is fordulhatott gazdája után.

A pálya végén a lovasokat a csárda várta, itt bögrével bort kellett merniük egy dézsából, majd a célig ügetniük úgy, hogy közben a lehető legkevesebb lötyögjön ki a nemes italból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálat a berhidai körzeti megbízottal szemben

Parancsnoki kivizsgálást rendelt el a várpalotai rendőrkapitány azzal a berhidai körzeti megbízottal… Tovább olvasom