Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Iskolai hittérítéssel vádolják a szcientológusokat

A TASZ szerint áltudományos módszerekkel drogprevenciónak álcázott marketingtevékenységet végeznek. A Klik szerint szűrik ezeket az eseményeket, a szcientológusok cáfolnak.
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közérdekű adatkéréssel fordult a Klebersberg Inézményfenntartó Központhoz, hogy arról tájékozódjon, van-e nyoma a szcientológia egyházhoz közel álló szervezetek és az iskolák közötti együttműködésnek.

Azt írták: a válaszból az derült ki, hogy több dokumentálható esetben a szcientológusok állami támogatással folytathattak tevékenységet iskolások körében, vagy más módon működtek együtt a tankerületekkel.

Jelentésük szerint a szcientológia egyház tagjai több olyan szervezetet hoztak létre, amely "áltudományos módszerekkel drogterápiának vagy drogprevenciónak álcázott marketingtevékenységet" végez az egyház befolyásának növeléséért.

Ezek közé a módszerek közé sorolták a Narconont, amely - mint fogalmaztak - intenzív szaunázásnak és vitaminterápiának, illetve a szcientológiához csatlakozóknál alkalmazott mentális teszteknek veti alá a programban résztvevőket.

Az állítólagos méregtelenítésnek kiemelkedő eredményességet tulajdonítanak, de ez a bizonyítékok fényében megkérdőjelezhető, ráadásul a folyamat egészségügyi kockázatokkal jár - írták.

A szintén szcientológusok által alapított Együtt egy Drogmentes Magyarországért Mozgalom a drogmentes maraton-rendezvénysorozattal járja az országot, és "gyanútlan fiatalok, pedagógusok, sportolók, cégek és polgármesterek sokaságát hálózza be" a drogellenes küzdelem népszerű jelszavával - írta a szervezet.

A TASZ arra kéri a döntéshozókat, hogy végezzenek átfogó vizsgálatot a szcientológusok "beszivárgási kísérleteiről". Hozzátették, növelni kell az iskolákba bejutó, szakmai ajánlással rendelkező drogprevenciós programok számát, hogy a szcientológusok kiszoruljanak onnan.

A Klik tájékoztat a szcientológusok tevékenységéről


A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a tankerületeket naprakész információkkal látja el a szcientológiai egyház és társszervezeteinek működéséről és módszereiről – közölte a Klik a Társaság a Szabadságjogokért hétfői közlésére reagálva.

Az MTI kérdésére kifejtették: a tankerületek és az intézmények a vonatkozó jogszabályi előírásokat követve előzetesen szűrik az iskolákban megszervezendő prevenciós eseményeket és az előadásokat tartó szervezeteket.

"Nem végzünk hittérítést állami iskolákban"

A Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület közölte: "értetlenül állnak a vádaskodások előtt", és jogi képviselőjükkel felveszik a kapcsolatot.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelentésben szereplő civil szervezetek az egyháztól független szervezetként működnek, nagyobbrészt azok a szcientológusok és más vallás követői működtetik, "akik felvállalták a felelősséget, hogy a társadalom jobbításán dolgozzanak és egy drogmentes élet üzenetét közvetítsék".

Ezt a tevékenységet a Nemzetközi Szcientológia Egyház és magyarországi szervezetei "felvilágosító anyagokkal" támogatják, amelyek a drogokról és káros hatásaikról szólnak - írták, hangsúlyozva, hogy a drogokról szóló füzetek nem utalnak vallásos tanításokra.

Hozzátették: "a cikkben szereplő szervezetek nevében nem tudunk nyilatkozni, hogy hol és milyen tevékenységeket végeznek, illetve kivel tartanak kapcsolatot".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 év börtönt kapott a Tiszántúli Természetvédő Társulat elnökét

Vesztegetés elfogadása bűntettének elkövetése miatt. Tovább olvasom