Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Iskolaőröket alkalmazhatnának az oktatási intézmények

A Belügyminisztérium tervei szerint iskolaőröket alkalmazhatnának az oktatási intézmények.
Iskolaőröket alkalmazhatnának a nevelési és oktatási intézmények a Belügyminisztérium (BM) tervei szerint; az őrök megakadályozhatnák, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt - igazolatlanul - elhagyják az iskolát, jogosultak lennének betartatni a házirendet, elfogni azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el, továbbá meggátolhatnák az intézmény területére való jogosulatlan belépést.

A kormányzati honlapon közzétett törvénytervezet szerint mindennek érdekében módosítanák a tavaly elfogadott, új köznevelési törvényt, hasonlóan a rendőrségről szóló jogszabályhoz, amelyben kimondanák: azt a tanköteles korú diákot, aki nem tudja igazolni, hogy a tanítási óráról vagy az iskola által szervezett kötelező foglalkozásról engedéllyel hiányzik, a rendőrök az igazgatóhoz kísérhetik, vagy a nevelési-oktatási intézménnyel történt előzetes egyeztetés után oda útba indíthatják.

A tanuló iskolai, orvosi vagy szülői igazolással bizonyíthatná a rendőrnek, hogy engedéllyel hiányzik a tanításról. A köznevelési törvény említett új passzusa értelmében ha az iskolaőrök bűncselekményt vagy szabálysértést észlelnek, annak megakadályozása érdekében "arányos mérvű" testi kényszert alkalmazhatnának, csakúgy, mint abban az esetben, ha valaki jogosulatlanul akar belépni az iskolába, vagy jogosulatlanul tartózkodik az intézmény területén. Ha testi kényszert alkalmaznak az őrök, utána arról azonnal tájékoztatniuk kellene az igazgatót.

Az iskolaőrök létszáma a fenntartó döntésétől függene.

A BM törvénytervezete ezen felül arról is rendelkezik, hogy a települési és a fővárosi önkormányzat a helyi közbiztonságról, a helyhatósági vagyon és más értékek védelméről önkormányzati rendészeti szerv formájában is gondoskodhatna. A szervezet tagja lehetne az önkormányzati természetvédelmi őr, a közterület-felügyelő, a mezőőr, az erdészeti szakszemélyzet tagja és a halászati őr.

A jogszabály, ha elfogadja a parlament, kimondaná, hogy a rendészeti feladatokat ellátó szerv tagja - az említetteken túl az erdővédelmi szolgálat tagja, a hegyőr és a hivatásos vadász is - köteles intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni, ha feladatai ellátása során jogszabálysértést, mulasztást észlel.

Az általuk alkalmazható intézkedések között lenne például a terület-, épület- és egyéb vagyontárgyőrzés, a jogellenes cselekmény folytatásának megakadályozása, a tetten ért visszatartása, előállítása, az igazoltatás, a ruházat-, csomag- és járműátvizsgálás, valamint a jármű feltartóztatása. Az általuk alkalmazható kényszerítő eszközökre vonatkozó részletes szabályokat a rendészetért felelős miniszter rendeletben határozza majd meg.

Szolgálati feladatai ellátása során fegyvert a mezőőr, a hegyőr, a halászati őr, az erődvédelmi szolgálat tagja, a természetvédelmi őr, valamint a hivatásos vadász tarthatna magánál.

Ahhoz, hogy az említett őrök, vadászok intézkedhessenek, és kényszerítő eszközöket alkalmazhassanak, a rendészeti feladatokat ellátó szervnek először megállapodást kellene kötnie a területileg illetékes rendőr-főkapitánysággal.

A BM kiegészítené a szabálysértési törvényt is, mégpedig azzal, hogy a tulajdon elleni szabálysértés elkövetésén tetten ért embert bárki visszatarthatja, köteles azonban őt a rendőrségnek haladéktalanul átadni, ha pedig erre nincs módja, a rendőrséget értesíteni.

A törvénytervezethez a belügyi tárca még várja a véleményeket.

Olvasóink írták

 • 4. tucat 2012. április 18. 14:52
  „A szülő nem alkalmazhat se fizikai, se lelki kényszerítő eszközöket az önmagára (vagy másokra) nézve veszélyes magatartást tanúsító gyermekével szemben. Sokak szerint ez helyes, mások szerint nem, az én álláspontom pedig bonyolult és hosszú, pedagógiai-(szociál)pszichológiai fejtegetést igényelne, hagyjuk is.
  De a gyerekek oktatásának és nevelésének az eszköztárában mégsem kellene a fenyegető erőszak állandó képviseletének jelen lennie (erre ott az erőszak monopolszervezete, a rendőrség, amely a sulikból elérhető, és percek alatt meg is érkezik, ha valóban kell) - és ennek a magyarázatába sem szeretnék belebonyolódni. Tudom, hogy a társadalmunk súlyos betegségei milyen tünetekkel terhelik például - és nem kizárólag - a szakképző iskolákat, amelyeknek a beilleszkedési és magatartászavarokkal küzdő tizenéves srácok megőrzése, jó esetben némi oktatása és nevelése jut osztályrészül (mint mondják, a pedagógiai - a köztudatban sajnos egyre inkább így értendő: fegyelmezési-büntetési! - eszköztár fogyatékosságaival, amely közrefrén remek ugródeszka az erőszak terjesztőinek e javaslat megalkotásához is), de azt akkor sem hiszem, hogy az erőszak hamis omnipotenciáját megjelenítő, állandóan a kölykök feje felett lebegő fenyegetést képviselő hatalom jelenléte eredményesebbé teheti a nevelésüket, társadalmilag elfogadható nevelési célokat feltételezve, természetesen. Könnyen másolható és követhető mintát azonban kétségkívül adhat nekik, amely ráadásul szinkronban van az őket érő, amúgy össznépi felkiáltással károsnak minősített egyéb, az agresszív önérvényesítést preferáló mintákkal is. Kérdés, hogy ez jó-e valakinek, és ha igen, kinek és mire? Az alábbi befejezés és az aláírás talán súg valamit erről is.

  Tekintetes és méltóságos hűbéruramnak, a fenti arcátlanságomat is elnéző irgalmában bízva, maradok remegő, térden csúszó(-mászó) alázatos tucatjobbágya.”
 • 3. hahaha62 2012. április 18. 14:40
  „ez csak vicccccccccccccccccccc....normális szankciók kellenek...és pozitivdiszkriminált-élősködőék meg fogják találni megérdemelt helyüket...ennyi!!!”
 • 2. szatyi 2012. április 18. 13:36
  „Iskolaőrök?
  Ki finanszírozná?
  Egynémely iskolának a tanerő túlórájára, de sokszor a krétára, tisztítószerre sem telik!”
 • 1. anyahajókabinajtóhajtogató 2012. április 18. 11:48
  „Helyes, a kissebségiek ne randalírozzanak az iskolákban.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Tiszaföldváron

Egy ember meghalt abban a balesetben, amely Tiszaföldvár belterületén történt szerda délelőtt -… Tovább olvasom