Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Ismeretlen Fekete István-kéziratokat mutattak be

Eddig meg nem jelent kéziratokat is bemutat a Vuk és a Kele írójától a dombóvári Fekete István Múzeum, amely új helyiséggel bővítette kiállítását.
A muzeális kiállítóhely három új tárlóban teszi közkinccsé az íróval halálig levelezésben álló gyűjtő, Csermely Ottóné hagyatékának egy részét - mondta az MTI-nek F. Bodó István, a múzeum vezetője.

A hagyaték Fekete István több kéziratát is tartalmazza, amelyek közül mostantól az 1948-ban a lányának írt, Tupiért, illetve a Május végén című versét és az Akácfa című, hatvanas években írt elbeszélését is közzé teszik. Érdekesség a kiállításon annak a rádióinterjúnak a szövege, amelyet Fekete István - szintén a múlt század hatvanas éveiben - készített Széchenyi Zsigmond vadásszal és íróval, de nem került adásba.

A klasszikussá vált ifjúsági regények és állattörténetek írója, Fekete István (1900-1970) emlékét idéző múzeum ezzel együtt közel kétezer, a szerzőhöz kötődő dokumentumot - leveleket, kéziratokat, fotókat - és személyes tárgyakat tár az érdeklődők elé, az épület udvarán állatszereplőinek - Vuk, Kele, Csí, Hú - szobrai, a belső terekben természetet ábrázoló és vadászati témájú festmények, grafikák, intarziák is láthatók. Az 1995-ben megnyílt, ingyenesen látogatható dombóvári kiállítóhelyet eddig 28 ezren keresték fel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP a családi pótlék befagyasztása ellen tiltakozik

A szocialisták megdöbbentőnek tartják, hogy - egyes hírek szerint - a kormányzat 2015-ig be kívánja… Tovább olvasom