Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Ismert volt az érintettek előtt, hogy a Mol kivonul a Nabucco-projektből

A Nabucco-projektben részt vevők nem Orbántól értesültek, hogy a Mol kiszáll a nemzetközi gázvezeték-építési beruházás finanszírozásából - közölte Németh Kászlóné.
Nem Orbán Viktor miniszterelnöktől tudták meg a Nabucco-projekt résztvevői, hogy a Mol kiszáll a nemzetközi gázvezeték-építési beruházás finanszírozásából - válaszolta egy képviselői kérdésre Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter.

A tárcavezető a parlamenti honlapon elérhető válaszában azt írta: a kormányfő újságírói kérdésre közölte április 23-án Brüsszelben, hogy a Mol kivonul a Nabucco-projektből, ez azonban az érintettek előtt már ismert volt.
Hozzátette: az idei költségvetéssel összefüggő problémákat a Mol már hónapokkal korábban jelezte a Nabucco-konzorciumnak.

Hangsúlyozta, hogy a projektben való részvételről és általában a magánjogi szerződések megkötéséről a Mol dönt, a miniszterelnöknek sem felhatalmazása, sem szándéka nincs arra, hogy az olajtársaság nevében döntést hozzon.

Orbán Viktor április 23-i nyilatkozatában úgy fogalmazott: "nem vagyok szakértője a témának, de azt látom, hogy még a magyar társaság, a Mol is elhagyja a teljes projektet". Hozzátette ugyanakkor, hogy a Nabucco fontos Magyarországnak, mert összefüggésben áll azzal a törekvéssel, hogy az ország megszüntesse egyoldalú függőségét az energiaellátás biztosításában.

Ezt követően az MSZP-s Mesterházy Attila és Józsa István írásbeli kérdést intézett Orbán Viktorhoz, egyebek mellett arról érdeklődve, a miniszterelnök feljogosítva érzi-e magát arra, hogy a Mol döntéseiben részt vegyen, illetve hogy az említett döntést ki vagy mely testület és mikor hozta meg. Azt is tudakolták, hogy a kormányfő bejelentésével megpróbálta-e befolyásolni az olajtársaság álláspontját, valamint hogy helyesnek tartja-e, hogy előbb nyilatkozik egy gazdasági társaság határozatáról a társaság menedzsmentjénél. Az MSZP-s politikusok végezetül arra is rákérdeztek, hogy Orbán Viktor miért változtatta meg korábbi támogató álláspontját az ügyben.

A kormányfő helyett - feladat- és hatáskör szerinti illetékességből - válaszoló Németh Lászlóné kifejtette: a Mol leányvállalata, a Földgázszállító Zrt. (FGSZ) továbbra is tagja a Nabucco-konzorciumnak, az FGSZ viszont bejelentette, hogy nem kívánja finanszírozni a Nabucco 2012-es költségvetését addig, amíg a Nabucco-vezeték gázforrását biztosító Shah Deniz-konzorcium döntést hoz a jövőbeni szállítási útvonalról.

A miniszter felidézte, hogy a Mol önálló vállalatként már akkor kiszállt a Nabuccóból, amikor tulajdoni részét leányvállalatának, az FGSZ-nek eladta. Az FGSZ azonban továbbra is teljes jogú tagja a Nabucco-konzorciumnak, így szükségtelen, hogy újabb állami tulajdonú vállalat lépjen a projektbe. Kiszállása abban az esetben valósulna meg, amennyiben valamely piaci szerepl ő megvásárolja a részesedését - mutatott rá.

Németh Lászlóné megerősítette: a kormány továbbra is elkötelezett a Déli Folyosó, valamint az importfüggőség csökkentése mellett, és nem célja, hogy felmondja az ezzel összefüggő nemzetközi szerződéseket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: alkotmányellenesek a médiaszabályozást módosító javaslatok

Házszabályszerűetlenek és alkotmányossági problémákat is felvetnek a médiaszabályozást módosító… Tovább olvasom