Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Ismét a régi a mikrohitel

Az évtizedes múltra visszatekintő mikrohitelprogram feltételeiben visszalépést jelentő változások léptek életbe nemrégiben, azonban kedvező fordulatok is észlelhetők és még mindig nincs a kisvállalkozók számára más hasonló kölcsönlehetőség.
Az évtizedes múltja alatt sok változást – tavaly szerződéskötési szünetet is – megélt mikrohitel feltételei másfél hónapja megint módosultak. Szeptember elsejétől 6-ról 3 millióra csökkent az igényelhető összeg, azaz megint annyi, amennyi 2000 júliusa és 2001 októbere között volt, s a futamidő ismét 5-ről 3 évre rövidült. Másfél hónapja a hitelnek csupán a 20 százaléka igényelhető forgóeszköz-beszerzésre, míg azelőtt erre nem vonatkozott korlátozás. Ez kedvezőtlennek számító változás, bár tulajdonképpen a hitel beruházási célú felhasználását szorgalmazza az árukészlet-beszerzés segítése helyett.

1,2 milliárd forint

Ám a program népszerűsége mindennek ellenére bevezetése óta töretlen. Ezt bizonyítják az adatok is. 1993 óta 1,2 milliárd forintnyi összeget helyezett ki a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (KVA) megyénkben – tudtuk meg Vargyas Csabától. A mikrohitel-menedzser elmondta: megmaradt a hat hónapos türelmi idő, azaz a futamidő első félévében csak a kamatokat kell törleszteni. Az is vállalkozóbarát intézkedés, hogy változó kamatozásúvá tették a mikrohitelt. Azaz nem a szerződéskötéskor érvényes jegybanki alapkamat alapján kell végig törleszteni, hanem minden részletnél az adott hónapban aktuális jegybanki alapkamat szerint. (A mikrohitel kamatja egyenlő a jegybanki alapkamattal. – A szerk.) Ez azért is kedvező, mert jelenleg 9,5 százalékos a jegybanki alapkamat és várhatóan csak csökkenni fog.

Stabil keretfeltételek

A KVA menedzsere szerint a legutóbbi változások nagy eredménye, hogy stabil keretfeltételeket biztosított, így az elkövetkezőkben az országos alapból várhatóan mennyiségi korlátozás nélkül finanszírozhatók az arra érdemesnek talált üzleti tervek. Bár a gazdasági tárca szándéka szerint többlépcsőssé válik a vállalkozások forrásszerzési lehetősége, ennek első foka a mikrohitel marad és egyelőre nincs más hasonló kedvező kölcsön számukra. Ugyanis a mikrohiteligények nem a kereskedelmi bankoknál szokásos cenzúrán esnek át, a program inkubátor jellege révén a döntésre jogosult bizottság nem kizárólag pénzintézeti szempontok alapján bírál. Így nemcsak egy eredményesen lezárt gazdasági évet igazolni tudó vállalkozásnak, hanem egy jó ötlettel előálló kezdőnek is esélye van a kölcsön megszerzésére.
Előnye még, hogy kezelési költséget és rendelkezésre tartási jutalékot nem számítanak fel folyósításakor. A forráskoordinációhoz is jó alap: egy beruházáshoz állami támogatás igénylésével egyidejűleg is kérhető. További könnyítésként a KVA folyamatossá akarja tenni az elbírálási rendszert, hogy a tervet beadóknak a havonkénti bíráló ülésekre se kelljen várniuk. Minderről érdeklődni a (96) 316-188-as számon lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszállásos véradás

Győrszentiván. Az Országos Vérellátó Szolgálat győri regionális központja ma délután, 15–19… Tovább olvasom