Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Ismét alelnöknek választotta Orbán Viktor a CDI

A kormányfő a kétévente összehívott szervezet találkozóján vesz részt az olasz fővárosban.
Ismét megválasztották a Demokratikus Centrumpártok Internacionáléja (CDI) - ma is használt korábbi nevén Kereszténydemokrata Internacionálé - alelnökének Orbán Viktor miniszterelnököt a szervezet pénteki római tanácskozásán.

A kormányfő a kétévente összehívott szervezet találkozóján vesz részt az olasz fővárosban.

A délelőtti, vezetőségi ülésén Orbán Viktor azt mondta - mint arról Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az MTI-t tájékoztatta -, hogy Magyarország egy gazdasági és társadalmi siker küszöbén áll, mert egyszerre képes csökkenteni az államadósságot, növelni a versenyképességet, és egyre több a munkából élők száma.

Az elmúlt két évben elvégzett munkát ismertető felszólalásában a kormányfő hangsúlyozta, hogy Magyarország a gazdasági válságot és az abból származó társadalmi kihívásokat jobban kezeli, mint sok más ország.

"Egy rendkívül széles társadalmi támogatás és nemzeti konzultáció után sikerült az ország keresztény hagyományaiból táplálkozó, modern, XXI. századi, új alaptörvényt elfogadnunk, amely az előttünk álló korszakokban biztos alapot ad Magyarország számára" - idézte a miniszterelnök szavait az államtitkár.

A magyar kormányfő Rómában részt vett azon a díszebéden is, amelyet Mario Monti olasz miniszterelnök adott a tanácskozásra Rómába érkezett európai kormányfőknek, és amelyen Orbán Viktor mellett Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, Antonisz Szamarasz görög kormányfő, Enda Kenny ír kormányfő és Sali Berisha albán kormányfő volt jelen.

A CDI-találkozón az Európai Unió jövője és a közel-keleti helyzet egyaránt témaként szerepelt. A korábbi neve alapján Kereszténydemokrata Internacionáléként is ismert szervezet római ülésére több mint 150 politikus érkezett, köztük Wilfried Martens, az Európai Néppárt (PPE) elnöke, Antonio López-Istúriz, a PPE főtitkára. Jelen van George Szabra, a szíriai ellenzéket képviselő Szíriai Nemzeti Tanács szóvivője, valamint Julija Timosenkonak, a bebörtönzött volt ukrán kormányfőnek a lánya.

Megnyitó beszédében Pierferdinando Casini CDI-elnök az európai középpártok céljaként "a populizmussal és az Európában egyre erősebb politikaellenességgel szembeni küzdelmet" nevezte meg. A CDI egyhangúan ismét Casinit választotta meg elnökévé.

Monti a nap folyamán kétoldalú megbeszélést is folytatott görög, ír és spanyol kollégájával. Szamarasznak az "eurózóna integritásának és védelmének" a fontosságát hangsúlyozta, és az Athén által megkezdett reformok folytatását sürgette. Kennynek pedig a június végi EU-csúcs célkitűzéseinek minél gyorsabb gyakorlati megvalósítását szorgalmazta.

A Demokratikus Centrumpártok Internacionáléja a világ keresztény, humanista nézeteket valló politikai pártjait és szervezeteit tömöríti. A Fideszt 2001-ben vették fel tagjai közé, Orbán Viktor azóta a szervezet alelnöke.

A részvevőket szombaton XVI. Benedek pápa fogadja Castelgandolfóban.

Olvasóink írták

 • 2. DMagóg 2012. szeptember 22. 17:47
  „"... és egyre több a munkából élők száma."

  Kis kiigazítással igaz:
  ... egyre több a közmunkából és egyben a rosszabbul élők száma.
  Csak egy kis árnyalatnyi a különbség.”
 • 1. Emberségetavilágnak 2012. szeptember 22. 07:24
  „Viktor választotta?
  Nem!
  Viktort választotta!
  Javítsátok ki a címet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ pénteki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a szeptember 21-ei KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom