Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Ismét benépesült a lakatlan sziget

Menjünk pusztuljkodni! – ajánlotta Fecó Győrből, mások a vizespólóversenybe próbáltak beszervezni. Voltak logikai játékok, tiszta sátor lányoknak, por és Manu Chao. Az Unkle-ra azonban nem fértünk be. Az idei Sziget sokban új, összességében mégis ismerős volt.
A bejáratnál Rubint Rékával és a félmeztelen Schobert Norbival találkoztunk, nem sokkal később Varnus Xavér sétált el mellettünk. Ők kifelé igyekeztek, mi a Sziget belsejébe.

Toi toi és tiszta sátor

– Ó, toi toi-ok, de hiányoztatok! – üdvözölte a fesztiválképhez tartozó mobil vécéket boldogan valaki. A 15. Sziget fesztivál – akárcsak az eddigiek – tartogatott meglepetéseket, de összességében mégiscsak ismerős volt. „Vörös kód, vörös kód, mindenki hagyja el a villamost" – szólt egy barátságos BKV-s feliratú járműről. Ez például számunkra új volt, ahogy az embermosó autómosó is. Fürdőruhában lehetett igénybe venni, jött a hab és folyt a víz, aki akarta, az a műanyag falakon át nézte, hogy esnek, kelnek, tisztulnak a többiek.

Azoknak a lányoknak, akik nincsenek annyira jó barátságban a műanyag mosdókkal, mint a korábban említett fesztiválozó, tiszta sátrat építettek.

Ebben tusoló, és folyamatosan takarított vécé várta a regisztrált tagokat. Bármely nőnemű csatlakozhatott, aki nem bánta, hogy a következő regisztráló és a pultot támasztó biztonságiak – ha akarták – névvel, címmel, telefonszámmal olvashatták, hogy milyen márkájú tampont használ.

– Nem érdekel, olvassák el! A lényeg, hogy van szappan és tükör – mondott véleményt ezzel kapcsolatban egy érintett.

Ingyencuccok

A Szigeten könnyű volt ingyencuccokhoz jutni, a Táncdalfesztivál sátorban például kis kockánként több tábla csokoládét kaptunk a hoszteszektől. Aztán kiderült: akarnak valamit. Az esti vizespólóversenyhez kerestek önkénteseket. Még pólót is adunk – dobták be a végső érvet, mi mégis kihagytuk a lehetőséget. A beszélgetést egyébként a legtöbben így kezdték: beszéltek magyarul? Nem így Fecó Győrből, aki ezzel szólított meg: „Jössz táncolni? Nem, mi?" Ő Szegedről rögtön a Szegedi Ifjúsági Napokra asszociált, amit már nagyon vár. A SZIN-re mások is készülnek, volt, aki azt mondta: ott kap igazi koncertélményt, a Sziget ehhez már túl nagy. A 30Y és Manu Chao után módosított, ezeket is bevette a valódi koncertélmények sorába.

Ötletfolyam

Európa egyik legnagyobb kulturális rendezvénye 1993-ban a világ legolcsóbb és legjobb nyaralásának indult. Az úgynevezett diáksziget ötletének megvalósítói – Gerendai Károly, Müller Péter Sziámi és Szekfű Balázs. 1994-ben, a második Szigetre a woodstock-i fesztivál 25 éves évfordulója volt az apropó: 18 helyszínen, 350 program fogadta a látogatókat. A harmadik fesztiváltól kezdve már tudatosan épített pályán mozgott a rendezvény. Az érdeklődés évről évre nőtt: Az idei, 15. fesztivál teljes költségvetése 2,5 milliárd forint, s a jubileumi Szigetre megérkezett a négymilliomodik látogató is.  
Fecó közben otthagyott, elment „Epusztuljkodni", ami magyarázata szerint azt jelenti, hogy nagyszínpad előtti tömeg közepébe veti magát, hátha valaki letépi róla a pólót.

A fesztiválsörtől nem lehet berúgni, a fesztiválsörtől másnap fáj a fejem – hallottuk a csapolttal kapcsolatban. A legtöbben mégis ezt itták. Volt koktél is – műanyag homokozó vödörben – 1,2 liter 3800 forintért, és lehetett borozni is.

Térkép helyett

A Soproni borháznál fröccsözni készültünk, amikor egy fiatalember lépett oda: „Ajánlhatok bort?" Nem sommelier volt, hanem soproni, aki rövid ismertetőt rögtönzött a kedvünkért. Ezután nem mertünk fröccsöt kérni, megfogadtuk a javaslatát, és a kékfrankos rosét választottuk.

A Sziget-térképet elvből nem használtuk – előbb-utóbb úgyis megtaláljuk, amit keresünk, de ha szerencsék van, akkor valami érdekesebbet. Így eljutottunk vándor vurstlisok és játékosok közé. Czebe Attila nemzetközi nagymester szimultán sakkot játszott nyolc partnerrel, mások pókereztek, vagy logikai játékokat játszottak. Itt akadtunk a bio- és vegaételeket árusító étteremre is, ahol a biztosan finom, de igen drága sütemények és húsmentes fasírtok láttán nagy ívű értekezésbe kezdtünk a Sziget 15 évéről, melynek rövid kivonata ez: az első években majdnem ugyanezt adták a krisnások, csak ők ingyen.

A magyar Szigetre rengeteg francia kíváncsi. A gallok még arra is hajlandók voltak, hogy a nyelvünkön tanuljanak.

Megnéztük a bazársort is, ahol fából készült nyaklánc, Sziget-póló kapható minden mennyiségben, és saját standdal ott volt Herczeg Zoltán divattervező is. A nagyszínpad közelében két kávé áráért feltűnő frizura járt, két fodrász lány tupírozta, színezte, fonta az új külsőre vágyó lányok haját.

Szédítő csíkok

Szólnunk kell a porról is, amely ellen a szervezők küzdenek vízzel, műanyag és bordás alumínium járdákkal – ha valaki gyaloglás közben sokáig nézi a csíkokat, elszédül – mégis hatalmas volt. Néhányan maszkban vagy kendővel az orruk előtt közlekedtek. Más csak szívta, mint például az a fél év körüli gyerek, akinek babakocsiját a szülők a nagyszínpad elé, a legnagyobb porfelhőbe állították.
Megnéztük a Quimbyt és Manu Chaot – az ő zenéjét valaki így jellemezte: Gipsy Kingsbe oltott Bob Marley felváltva zúzda latin punkkal –, közben volt két áramszünet, majd meghallgattuk a Bisztró Baleset Band búcsúkoncertjét, és nem fértünk be a Wan2 sátorba, pedig várva vártuk az Unkle-t.

Ambulancia

Egészségügyi szempontból az idei Sziget fesztiválon a legtöbb gondot talán a por okozza: az asztmások is szenvednek, nem csak az allergiások. De hála Istennek, most egy darabig ez sem jelent gondot – mondta el a csütörtök esti felhőszakadás után Szeles Géza, a fesztivál egészségügyi főkoordinátora. A doktornak nincs váltótársa, egyedül vezényli végig a Szigetet, de azt mondja, ez már nem újdonság számára, hiszen tizenöt éve így van. A hatalmas eső után viszont másféle feladatokra készülnek munkatársaival: ilyenkor szoktak megszaporodni a sárban vagy járólapokon elcsúszott látogatók végtagtörései, ficamai, illetve gyarapodik a megfázott szigetlakók száma.

A nulladik napi LGT-koncerten gyakoriak voltak az ájulások – ami a közönség magasabb átlagéletkorával magyarázható –, de ez más tömegrendezvényeken is előfordul. Ilyenkor gyalog, biciklivel, motorral vagy squaddal mentik ki a tömegből, illetve szállítják el a Szigetről az arra rászorulókat, mivel kocsival ekkora tömegben nemigen lehet mozogni. A megarendezvényen négyszáz egészségügyi munkatárs dolgozik, és egyszerre négy mentőorvos van szolgálatban. A szigeti ambulancián hat plusz egy tartalék mentőkocsi áll készenlétben, de csütörtök estig csupán 10-12 esetben kellett elszállítani egy-egy beteget. Az ellátott pácienseknek a Szigeten nem kell vizitdíjat fizetniük.

T. R. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanácsok férfiaktól nőknek

Sose vegyél egy új márkájú sört csak azért, mert akciós! Ha a kertben vagyunk és a nappaliban megy a… Tovább olvasom