Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Ismét csökkent a balesetek száma

Halálos karambolból is több mint tizedével kevesebb történt.
Tizenöt százalékkal csökkent a balesetek száma az idei első negyedévben a tavalyi adatokhoz viszonyítva - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből. Halálos karambolból is több mint tizedével kevesebb történt: 170-en haltak meg az első három hónapban az utakon, tizenkilenccel kevesebben, mint tavaly ugyanekkor.

Az év első három hónapjában az ország útjain összesen 3300 olyan baleset történt, amelyben valaki vagy valakik megsérültek. Ez 15 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly ugyanekkor. A karambolokban több mint 4500-an sérültek meg: körülbelül 1200-an súlyosan, 3100-an pedig könnyebben. Az utakon 170 ember veszítette életét, ez 19-cel kevesebb a tavalyi adatoknál. Az áldozatok csaknem fele egyébként vétlen volt. Az adatok szerint a meghalt sofőrök 60 százaléka nem használta a biztonsági övet, az elöl ülő utasoknál ez az arány 35, míg a hátul ülőknél 83 százalék volt.

A KSH adatai szerint az első negyedévben a balesetek 71 százalékát okozták személykocsik, 9 százalékát teherautók, 8 százalékát a gyalogosok és 6 százalékát a kerékpárosok. A leggyakrabb baleseti ok az volt, hogy a sofőrök nem megfelelően választották meg a sebességet.

Az autópályákon szintén nagyjából 15 százalékkal kevesebb baleset történt az első három hónapban a tavalyi adatokhoz képest. Sztrádánként azonban eltérően alakult a karambolok száma: az M5-ösön például 56 százalékkal csökkent, míg az M30-ason megkétszereződött. A legtöbb baleset az M1-esen történt: 100 kilométerre 14 jutott.

Az alkohol még mindig sok karambolnál játszik szerepet, idén a balesetek 13 százalékának hátterében állt azt ital. A legtöbb ilyen karambolt a segédmotorosok okozták, 31 százalékuk ivott, mielőtt a motorra ült.

A balesetek száma egyébként 2000. óta mutatott emelkedést, ez a tendencia 2007-ben tört meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágul a hús nyártól

A Hús Terméktanács szerint az áfaemelést nem tudják a feldolgozók beépíteni az árba. Tovább olvasom