Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Ismét habzik a Rába

A magyar vízügyi hatóságok azonnali tájékoztatást kértek osztrák kollégáiktól, miután a napokban ismét habképződést észleltek a Rábán Szentgotthárdnál - közölte csütörtökön a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A szakemberek szerint a jelenség a kis vízhozam mellett az őszi természeti folyamatokkal is összefüggésbe hozható, jelentős javulást a legtöbb szennyvizet kibocsátó feldbachi bőrgyár magyar nyomásra kiépített kiegészítő tisztítóberendezésének november végi üzembe helyezésétől várnak.

A magyar fél szorosan nyomon követi a Rába Akcióterv teljesítését - áll a szaktárca által kiadott közleményben. E szerint a habzásért elsősorban felelőssé tehető osztrák bőrgyárak kiváltották, illetve jelentősen csökkentették a habzást okozó naftalin-diszolfonát felhasználását.

A vízügyi szakemberek és a szentgotthárdi civil szervezet szerint is javult a Rába vízminősége az elmúlt hónapokban, és a horgászok szerint is jó jel, hogy kezdenek visszatérni a folyóba az őshonok halak.

A Rábán az elmúlt időszakban levonult árvizek kavicshordaléka a gát alatt lerakódott, és kedvezőtlenül megváltoztatta az áramlási viszonyokat, a vízügyi hatóság ezért a tervek szerint ismét mederkotrást végez majd.

A Rába vízminőségét a szakemberek folyamatosan ellenőrzik, a közös magyar-osztrák hossz-szelvény vizsgálat – a Rába Survey - napjainkban is folyamatban van, az idén már hal- és más biológiai vizsgálatokra is sor kerül, hogy még pontosabb képet kapjanak a folyóról - tartalmazza a közlemény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lőnek az analóg tévézésnek

Brüsszel - Arra szólította fel az Európai Bizottság az európai uniós tagállamokat, hogy gyorsítsák… Tovább olvasom