Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Ismét hallhatunk ütőskoncertet

Ha volt (van) világhírű zenei együttese a megyeszékhelynek, akkor a Győri Ütőegyüttes mindenképpen az. Ennek ellenére otthonukban, a folyók városában már hosszú évek óta nem volt önálló koncertjük. Szeptember 25-én a dobok hangja megtöri a csendet.
A Győri Ütőegyüttes legendás csapata számos helyen öregbítette a megyeszékhely zenei oktatását és előadó-művészetét. Ám eljött az idő, amikor a belső feszültségek átrendezték a felállását, s a tagok „mindenki mindent intéz" alapon üzemeltették tovább az együttest. Mivel másból éltek meg, a koncertek megritkultak, és a város sem tartotta külön költségvetésre érdemesnek őket.

Nem koncerteztek

Élő, önálló koncertet otthonában már hosszú évek óta nem adott a csapat. Baross Gábor, Falusi János, Gerencsér Tamás, Kulcsár Bence, Papp Balázs és Varga Bence annak ellenére, hogy maguk is a győri zenei világban élnek, nem tudtak egy koncertre elegendő támogatást vagy éppen megfizethető helyszínt találni. A Bartók Béla Megyei Művelődési Központ aztán melléjük állt, így a Győri Ütőegyüttes szeptember 25-én este hét órától végre koncertezhet.

Magukat menedzselik

A koncert már biztos, ám a tagoknak mostanában nem csupán a próbák örömteli fáradsága az osztályrésze. Futnak a szervezés, a jegykiadás, a szponzorkeresgélés ügyeiben is. Mellette, mint hivatásos zenészek, zenetanárok dolgoznak. Pedig ők profik, akiknek a világ más táján, mondjuk egy kicsivel nyugatabbra tőlünk, az is elég lenne a megélhetéshez, hogy náluk jobban ezt a műfajt a környéken senki nem csinálja.

Csak zenélni szeretnének

Valószínű, hogy a hazai gyakorlat, mely az ilyen alkalmakkor csak az ünnepről és nem annak hátteréről szól, most is győzedelmeskedik. Hála istennek, mondanák az együttes tagjai, akik szelíd emberek. Nem protestálni, csupán zenélni szeretnének. Merthogy ehhez értenek. Ezért is lesz nagyon jó a koncertjük, ezért feledi majd el mindenki Steve Reich, Zivkovic vagy éppen Debussy zenéit hallgatva, hogy a mikor és hol játszhatnak majd újra. A kérdésre egyelőre senki sem tudja a választ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl mindenen (A Man Apart)

Kőkemény akciómozi az USA mexikói határán zajló kábítószer-ellenes háborúról. A Los Angeles… Tovább olvasom