Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Ismét hatósági ára lesz az energiának

Ismét hatósági ára lesz a lakossági és a kisfogyasztói energiának, ha a parlament jóváhagyja azt a két törvénymódosító javaslatot, amelyet Rogán Antal fideszes képviselő nyújtott be szerdán az országgyűlésnek.
A javaslat szerint az egyetemes szolgáltatók lakossági és kisfogyasztói árait újra az illetékes miniszter határozza meg. A miniszter hatásköre az egyetemes szolgáltatók maximális árrésének meghatározására terjed ki a jelenleg érvényes törtvény értelmében és annak betartását a Magyar Energia Hivatal ellenőrzi.

A törvénymódosító javaslat indítványozza, hogy a jelenlegi árak maradjanak érvényben mindaddig, amíg a miniszter rendeletet alkot az új árszabályozásról. A kormány a hét végén döntött az energiaszolgáltatásban bevezetendő ármoratóriumról, amelyet a gazdasági akcióterv pontjai között Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be kedden az Országgyűlésben. A villamos energiáról szóló törvény módosítására beterjesztett javaslat általános indoklása szerint a döntés lehetőséget ad arra, hogy az egyetemes szolgáltatás árát a hatékonyan működő gazdálkodók indokolt működési és tőkeköltsége, illetve összehasonlító elemzések alapján határozzák meg.

A javaslat szerint a földgáz- és a villamos energia legmagasabb rendszerhasználati díját is a miniszter állapítja majd meg, mégpedig tételesen, országosan egységes rendszerben.

Az egyetemes szolgáltatói árakat jelenleg a Magyar Energia Hivatal javaslata alapján miniszteri rendeletben állapítják meg. Az árat azok hatályba lépése előtt legalább 30 nappal kell kihirdetni. A gázszolgáltatóknak az alkalmazás kezdete előtt legalább öt nappal, az áramszolgáltatóknak pedig legalább 15 nappal az internetes honlapjukon közzé kell tenniük. A kihirdetett ártól lefelé eltérhet a szolgáltató, de azt megkülönböztetés-mentesen teheti meg, és előre nyilvánosságra kell hoznia.

A nem szabályozott, azaz a teljesen szabad piacon az értékesítési ár a felek megállapodástól függ.

A magyar árampiac liberalizációja 2003 január 1-jén, a gázpiacé 2004. január 1-jén kezdődött. Az árampiacon a hatósági áras közüzem 2007 végéig, a földgáz-piacon 2009. július 30-ig működött. Azóta a lakosságot, a kisfogyasztókat és átmeneti ideig a közintézményeket az egyetemes szolgáltatók kötelezettsége ellátni, de a fogyasztók szabadon választhatnak a szabadpiac és az egyetemes szolgáltatók között.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2010. június 09. 21:14
    „Tud valaki arról hogy hol drágább?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felsővezeték-szakadás miatt késnek a vonatok

Két helyen is elszakadt a felső vezeték Budapesten, emiatt több vonalon késnek a vonatok -… Tovább olvasom