Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

Ismét kérték a leányfalui ír gázoló kiadatását

Ismét kérték a leányfalui ír gázoló kiadatását a magyar hatóságok; a magyar bíróság által Tobin Ciarán ellen kibocsátott új európai elfogatóparancs teljesítéséről az ír bíróságok jogosultak dönteni - tájékoztatott az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.
Az IRM az MTI érdeklődésére közölte: az ír jogszabályok valamely tagállamból érkező európai elfogatóparancs végrehajtásához eddig feltételül szabták, hogy a keresett személy az európai elfogatóparancsot kibocsátó bíróság államából megszökjön. Az ír jogszabály-módosítás következtében ez a feltétel kikerült a jogszabályból - mutattak rá.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a Brian Lenihan ír igazságügy-miniszterrel tavaly márciusban folytatott megbeszélése után jelentette be: az ír kormány jogszabály-módosítást kezdeményezett annak érdekében, hogy az ír bíróságok ne tudjanak kibújni az olyan felelősség érvényesítése alól, mint annak az írországi férfinak az esete, aki még 2000-ben két kisgyereket halálra gázolt Leányfalun.

A magyar kormánynak az európai elfogatóparancs nyújtotta lehetőség áll rendelkezésére, vagyis uniós elfogatóparancsot adnak ki az ír gázoló kézre kerítésére. Ha a gázoló Francis Tobin Ciarán bármelyik tagállam határát átlépi, ahol határellenőrzés van, elvileg őt el kell fogni és a magyar hatóságok számára át kell adni - mutatott rá akkor Draskovics Tibor.

A férfi, Francis Tobin Ciarán 2000. április 9-én a 11-es úthoz tartozó járdán gázolta halálra a testvérpárt. A magyar bíróság jogerős ítélete szerint a férfinak három évet kellene fogházban töltenie, de öt hónappal a tragikus kimenetelű bűncselekmény után - 500 ezer forint óvadék ellenében - egy családi eseményre hazautazhatott írországba, ahonnan azóta sem tért vissza.

Magyarország 2005-ben adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a gázoló ellen. Ezt az ír bíróság másodfokon elutasította, így a két kisgyermek halálát okozó gázoló azóta is szabadlábon van.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romák vertek meg egy fiatalembert a nyóckerben

Romák vertek meg egy főiskolás fiatalembert Budapesten, a józsefvárosi Tavaszmező utcában - hangzott… Tovább olvasom